Φωτο από ΕΡΤ Χανίων

Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, περισσότεροι από 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Rosa Nera στον λόφο Καστέλι, στα Χανιά. Χωρίστηκαν σε ομάδες, φώναξαν συνθήματα και έδιωξαν τους αστυνομικούς χωρίς καν να ασκήσουν βία.

Στη συνέχεια άνοιξαν την Πύλη και κατέλαβαν ξανά το κτίριο μετά από 9 μήνες.

Φωτο από ΚΡαΧ radio

Απευθύνουν κάλεσμα για ανοιχτή συνέλευση στις 5 το απόγευμα, προκειμένου να υπάρξει αντίσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της εταιρίας Belvedere να γίνει ξενοδοχείο στον λόφο Καστέλι.

Υπενθυμίζεται ότι η Rosa Nera δημιουργήθηκε το 2004 και εκκενώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2021 προκειμένου να αποδοθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση του κτιρίου από την Belvedere. Κατά την κατασταλτική κίνηση η αστυνομία επιτέθηκε με χημικά και κρότου λάμψης κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Χανίων Σοφία Θεοδωράκη.

Η εκκένωση είχε προκαλέσειε έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Είναι  χαρακτηριστικό ότι μερικές μέρες μετά πραγματοποιήθηκε διαδήλωση 10.000 ανθρώπων στους δρόμους των Χανίων ενάντια στην εκκένωση.

Φωτο από τις διαδηλώσεις του Σεπτεμβρίου ενάντια στην εκκένωση