Με πληροφορίες από Myvolos και ert

Επεισόδια με φωνές, διαμαρτυρίες αλλά και μάχες σώμα με σώμα, διαδραματίστηκαν σήμερα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ στο κέντρο του Βόλου, όπου διαμαρτυρόμενοι πολίτες, δημοτικοί σύμβουλοι, εργαζόμενοι κ.α., απωθήθηκαν από προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας, αστυνομικούς και άλλα πρόσωπα.

Στο σημείο, μετά τα επεισόδια, μετέβησαν ο Διευθυντής Αστυνομίας κ. Β. Μαρκογιαννάκης και ο Διευθυντής της Ασφάλειας κ. Γ. Ντιζές ενώ εμφανής ήταν η παρουσία ένστολων αστυνομικών της ΟΠΚΕ και της ΔΙΑΣ.

Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας, φορείς της πόλης, συλλογικότητες, κινήματα κ.λπ. είχαν προαναγγείλει την παρουσία τους στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, στο οποίο επρόκειτο να ληφθεί απόφαση για την εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ, προοπτική με την οποία διαφωνούν όλοι και μόνο η Δημοτική Αρχή Βόλου την υποστηρίζει.

Η συνεδρίαση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά όχι μόνο στο μέλλον της Δημοτικής Επιχείρησης Βόλου και τους εργαζόμενους σε αυτή αλλά στην ύδρευση και αποχέτευση της μείζονος περιοχής, αποφασίστηκε από τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ να γίνει με τη μορφή κατεπείγουσας συνεδρίασης και οι προσκλήσεις στάλθηκαν από τη Γραμματεία στις 11.01 σήμερα το πρωί με τη συνεδρίαση να έχει οριστεί στις 12 το μεσημέρι, με βασικό θέμα «Ενημέρωση Δ.Σ. και λήψη απόφασης μετά  τις τελευταίες εξελίξεις».

IMG_20180824_121217

Μέλη του ΔΣ, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. αντέδρασαν στη μεθόδευση, όπως είπαν, της Διοίκησης να ορίσει με αυτό τον τρόπο μια τόσο καθοριστική συνεδρίαση και μίλησαν για ευτελισμό της διαδικασίας καθώς σε λιγότερο από μία ώρα από την πρόσκληση, τα μέλη του ΔΣ έπρεπε να βρίσκονται στην αίθουσα συνεδριάσεων.

«Κρύβονται από την κοινωνία και θέλουν μέσα από σκοτεινές διαδικασίες, να περάσουν όπως – όπως τη διάλυση της ΔΕΥΑΜΒ και το ξεπούλημά της σε ιδιώτες», τόνισαν σχετικά οι διαμαρτυρόμενοι κατηγορώντας τον κ. Αρ. Σαββάκη για συνεδρίαση παρωδία και έγκλημα σε βάρος της πόλης και των επόμενων γενεών.

Η συνεδρίαση του ΔΣ διήρκεσε λιγότερο από 5 λεπτά και τα μέλη της πλειοψηφίας, ενέκριναν το θέμα

  1. Ενημέρωση Δ.Σ. και λήψη απόφασης μετά  τις τελευταίες εξελίξεις, χωρίς να υπάρχει εισήγηση και η συνεδρίαση έληξε.

Συγκεντρωθέντες στην οδό Κωνσταντά, έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ, επιχείρησαν να εισέλθουν σε αυτό για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση και απωθήθηκαν από προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας, με συνέπεια να υπάρξει συμπλοκή στην κεντρική είσοδο του κτιρίου. Μια ομάδα διαμαρτυρόμενων πολιτών εισήλθε στο κτίριο από τον χώρο των ταμείων και από εσωτερικό κλιμακοστάσιο επιχείρησε να φτάσει στην αίθουσα συνεδριάσεων στον τρίτο όροφο.

Στο επίπεδο του πρώτου ορόφου έγινε εκτεταμένη συμπλοκή, με χειροδικίες, σπρωξίματα, φωνές και τελικά τους διαμαρτυρόμενους να αποχωρούν όταν ενημερώθηκαν πως η συνεδρίαση είχε λήξει μόλις ξεκίνησε και όλοι είχαν αποχωρήσει ενώ από τον πρώτο όροφο και πάνω προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ κλείδωνε τις πόρτες των γραφείων Διοίκησης.

Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη κινημάτων και άλλοι πολίτες που ξυλοφορτώθηκαν κατήγγειλαν την παρουσία «της γνωστής ομάδας φουσκωτών, ανθρώπων της νύχτας κ.λπ» να βρίσκονται μέσα στο κτίριο, στο οποίο υπήρχαν και αστυνομικοί της ασφάλειας με πολιτικά, να βρίζουν, να απειλούν και να τρομοκρατούν όσους ήθελαν να διαμαρτυρηθούν.

IMG_20180824_121736

Ο εκπρόσωπος των μειοψηφιών στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς, σχολίασε σχετικά:

«Η μεθόδευση από μέρους της Δημοτικής Αρχής είναι εμφανής. Θέλει να περάσει το θέμα από τη ΔΕΥΑΜΒ και το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να ενημερωθεί η κοινή γνώση και χωρίς να ριχτεί άπλετο φως σ’ αυτή την μεθόδευση για το κλείσιμο της Επιχείρησης. Η διαδικασία αποτελεί ευτελισμό του θεσμού του Δ.Σ. της Επιχείρησης, δεν σέβεται τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και των μειοψηφιών που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν καλεί σε συνεδρίαση στις 11.01 σήμερα, για μετά από μια ώρα.

Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή μας, στην εκκαθάριση της Επιχείρησης, ενώ λεπτομέρειες θα ακουστούν από την παράταξή μας και τις άλλες, που έχουν ίδια γνώμη και θέση με τη δική μας», και κάλεσε τους πολίτες την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου όπου η Δημοτική Αρχή Μπέου θα εισηγηθεί την λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο Πρόεδρος των εργαζομένων κ. Β. Ζεμπέογλου, δήλωσε: «Ζητήσαμε πριν την έναρξη της συνεδρίασης διευκρινίσεις για το σημαίνει το πρώτο θέμα που τέθηκε στην ημερήσια διάταξη, ήτοι «Ενημέρωση Δ.Σ. και λήψη απόφασης μετά τις τελευταίες εξελίξεις.  Είμαστε κάθετα αντίθετα με την εκκαθάριση μιας εύρωστης επιχείρησης. Θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις και τα οικονομικά στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στη  μελέτη που έχει στα χέρια του ο δήμος που δείχνει ότι  είμαστε ζημιογόνα επιχείρηση. Πως φθάσαμε εδώ; εμείς θα ζητήσουμε πρακτικά σημερινής συνεδρίασης. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο». 

Η εισήγηση

IMG_20180824_120921

Στην εισήγηση του απερχόμενου Προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ κ. Αριστ. Σαββάκη, αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με τον κατατεθειμένο ετήσιο προϋπολογισμό της δημοτικής επιχείρησης , η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να καλύψει τα 10 εκ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για ετήσιες δαπάνες λειτουργίας.

Το σύνολο των τραπεζικών της λογαριασμών τελούν υπό κατάσχεση , δυνάμει των απο 20.04.18 και 26.06.18 και 27.06.18 κατασχετήριων της ΕΡΓΗΛ για το ποσό των 9 .209.772,94 ευρώ , πλέον των 50.000 ευρώ για παραγγελία αναγκαστικής εκτέλεσης νομιμοτόκως των κονδυλίων , δυνάμει της υπ’ αρ. 510/2011 τελεσίδικης και αμετάκλητης απόφασης του Εφετείου Λάρισας σε πενταμελή σύνθεση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των εξόδων της δημοτικής επιχείρησης τυγχάνει ύψους 48,8 εκ. ευρώ.

Ήδη υφίστανται αξιώσεις των εργαζομένων κατά της ΔΕΥΑΜΒ δυνάμει της υπ’ αρ. 473/2015 τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου Λάρισας σε μονομελή σύνθεση, οι οποίες στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 4 εκ. ευρώ.

Η επιπρόσθετη πρόσληψη 28 μόνιμων υπαλλήλων εντός του 2018 και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η πληρωμή των προσωπικών διαφορών στη μισθοδοσία των εργαζομένων της; ΔΕΥΑΜΒ , συγκρίνοντας το 2012 με σήμερα, θα επιφέρει ένα πρόσθετο κόστος μισθοδοσίας , υπολογιζόμενο περί τα 1,8 εκ. Ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω ανατρέπεται πλήρως έστω και το οριακά επιτεύξιμο του προγράμματός της, αφού η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει ούτε τις λειτουργικές της υποχρεώσεις (μισθοδοσία, συντήρηση κι επισκευές του δικτύου ύδρευση για θέση της ΔΕΥΑΜΒ σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης.

Η κατάσχεση των τραπεζικών διαθεσίμων δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη δημοτική επιχείριση να προβεί σε εξόφληση των υποχρεώσεών της προς τους εργαζόμενους , όπως αυτές απορρέουν από τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο κίνδυνος για τα οικονομικά και τη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ είναι σπουδαίος , άμεσος και ενεστώτας.

Προέχει πρωτίστως η δημόσια υγεία , το δημόσιο συμφέρον , το κοινό καλό και η συνεχής , αδιάκοπη και απρόσκοπτη παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης προς τους πολίτες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Σαββάκης προτείνει στο Δημοτικό συμβούλιο Βόλου κατ’ άρθρο 11 του Ν. 4483/207 την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση και λήψη απόφασης για θέση της ΔΕΥΑΜΒ σε καθεστώς λύσης κι εκκαθάρισης.

IMG_20180824_121155

IMG_20180824_121225

IMG_20180824_121917

IMG_20180824_121921

IMG_20180824_121502

Νέα συγκέντρωση καλείται την Δευτέρα