Μποξερ, Κιτρινα γιλέκα, Μπάτσοι

Πηγή: Katiousa

Καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση ενός έτους συν 18 μήνες με αναστολή ο πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας Cristophe Dettinger, το βίντεο του οποίου είχε κάνει το γύρο του κόσμου, όταν γρονθοκόπησε άντρες των γαλλικών ΜΑΤ που είχαν προηγουμένως επιτεθεί σε άοπλους διαδηλωτές.

Μετά τη μήνυση των δυο αξιωματικών που τραυμάτισε, ο Dettinger οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου εμφανίστηκε μετανιωμένος για την πράξη του, την οποία ωστόσο εξήγησε ως αποτέλεσμα της οργής που ένιωσε από την απρόκλητη βία των αστυνομικών. “Ήθελα να διορθώσω μια αδικία και δημιούργησε μια καινούρια”, είπε απολογούμενος ο μποξέρ, πατέρας τριών παιδιών, με λευκό ποινικό μητρώο ως τώρα. “Είδα την αστυνομία να χτυπά τα Κίτρινα Γιλέκα με ρόπαλα – δεν καταλαβαίνω. Είδα μια γυναίκα στο έδαφος, κάποιον να την κλωτσά και να σηκώνει ένα ρόπαλο και τότε έπεσα πάνω στον αστυνομικό και τον χτύπησα”. Η γυναίκα αυτή μάλιστα κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη,  λέγοντας πως ο κατηγορούμενος: “Έβλεπε να χτυπούν μια γυναίκα 47 κιλών και να χτυπούν το μεγάλο μου γιο και δεν το άντεξε, υπήρχε τόση βία”.

Η δικαστική αίθουσα ήταν κατάμεστη από ανθρώπους που ήρθαν να συμπαρασταθούν στον κατηγορούμενο. Νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί 117.000 ευρώ για τα δικαστικά του έξοδα, πριν υπάρξει απαγόρευση της συλλογής χρημάτων υπέρ του Dettinger στο διαδίκτυο. Η σελίδα κατέβηκε μετά από αντιδράσεις πως “προωθεί τη βία κατά αστυνομικών”.

Πέρα από τη φυλάκιση, την οποία αναμένεται να εκτίσει με “ελαστικούς” όρους, δουλεύοντας τη μέρα και επιστρέφοντας στη φυλακή τη νύχτα, ο Dettinger απαγορεύεται να επισκεφτεί το Παρίσι για έξι μήνες και πρέπει να πληρώσει στους αστυνομικούς αποζημίωση 2000 και 3000 αντίστοιχα.

Η καταστολή, ακόμα και με δικαστικά μέσα, κατά των Κίτρινων Γιλέκων δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο, καθώς ήδη 1796 έχουν καταδικαστεί, κυρίως για επιθέσεις κατά αστυνομικών και φθορά δημόσιας περιουσίας, ενώ εκατοντάδες αναμένουν να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους. Την Παρασκευή αυτή θα κάτσει στο σκαμνί η ηγετική φυσιογνωμία των Γιλέκων, Ερίκ Ντρουέ, για “διοργάνωση παράνομης διαδήλωσης” στο Παρίσι, αδίκημα που επιφέρει ως και 6 μήνες φυλάκιση.

Με πληροφορίες από arabnews.com