Πηγή: Ημεροδρόμος

Στο ενημερωτικό που μοίρασε η κυβέρνηση,  σήμερα, τα πράγματα είναι σαφή για τα self tests και την εστίαση. που προβλέπεται να ανοίξει τη Δευτέρα 3 Μαΐου:

«Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο (2) φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό της επιχείρησης (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος)»

Το άλλο (το δεύτερο την εβδομάδα) ποιον επιβαρύνει κύριοι της κυβέρνησης;

Και δεν είναι το άλλο, είναι τα άλλα, διότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του 4 από τα 8 self tests που πρέπει να κάνει, μέσα στο μήνα!

Ακόμα κι αν ισχύουν οι «διευκρινίσεις» Γεωργιάδη, χθες, πριν τις ανακοινώσεις και το σημερινό ενημερωτικό (δηλαδή «να τα πληρώσουν οι επιχειρήσεις») το κόστος και πάλι μεταφέρεται γενικά στην επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ή ότι θα… επιμερίζεται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου ή στην άλλη περίπτωση θα χρεώνονται 4 τεστ για κάθε εργαζόμενο από την τσέπη τους και οι επαγγελματίες που απασχολούν λίγους εργαζόμενους. Σε κάθε περίπτωση οι μόνοι που θα περάσουν το κόστος στις… δαπάνες θα είναι αυτοί που είναι εύρωστοι οικονομικά.

Ας θυμηθούμε, όμως, τι είπε, χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, χθες στο Mega, πριν τις σημερινές ανακοινώσεις:

«Κάποια self test θα τα δίνουμε δωρεάν, κάποια self test μπορεί να χρειαστεί να τα πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Δηλαδή, εφόσον πάμε στο μοντέλο των δύο self test στο λιανικό εμπόριο, κάτι το οποίο είναι το πιο πιθανό και το πιο ασφαλές, ή στην εστίαση, είναι πιθανό ενδεχόμενο το ένα να το κάνει το κράτος δωρεάν και το άλλο να το βάζει η επιχείρηση στα έξοδά της». 

Λοιπόν; Ποιος θα πληρώνει τελικά, ένα self test την εβδομάδα για κάθε εργαζόμενο;