Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Με τη διαρροή ενός υπομνήματος αποκαλύπτεται το ψέμα της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος Amazon για τις συνθήκες εργασίας των διανομέων της. Την Πέμπτη η πολυεθνική εταιρεία διέψευσε και αρνήθηκε τις καταγγελίες ότι οι δικοί της διανομείς και οδηγοί αναγκάζονται να ουρούν σε μπουκάλια και να αφοδεύουν σε σακούλες καθώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε τουαλέτες εν ώρα της εργασίας τους.

Το υπόμνημα (memo) που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει ότι η εταιρεία είχε επίγνωση του εν λόγω προβλήματος εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά δεν έκανε κάτι για να αλλάξει η κατάσταση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέδωσαν οι εργαζόμενοι της Amazon στον ιστότοπο Intercept, σε ηλεκτρονικό μήνυμα  (email) που είχε σταλεί τον Μάιο του 2020, η εταιρεία προειδοποιούσε τους εργαζόμενους για περιστατικά ούρησης σε μπουκάλια και αφόδευσης σε σακούλες κατά την εργασία.

«Απόψε, ένας συνεργάτης ανακάλυψε ανθρώπινα κόπρανα σε μια τσάντα της Amazon που επέστρεψε στο σταθμό από έναν οδηγό», διαβάζει κανείς στο email στο οποίο αναφέρεται ακόμη πως πρόκειται για την τρίτη περίπτωση κατά τους τελευταίους δύο μήνες. «Κατανοούμε ότι οι συνεργάτες οδηγοί ενδέχεται να έχουν έκτακτες ανάγκες ενώ βρίσκονται εν κινήσει, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε μπάνια. Ανεξάρτητα από αυτό οι συνεργάτες οδηγοί δεν μπορούν, δεν πρέπει να επιστρέψουν σακούλες στο σταθμό με κόπρανα μέσα». Στη συνέχεια στο email αναφέρεται ότι «παρατηρήσαμε αύξηση όλων των ειδών των υγειονομικών απορριμμάτων μέσα σε σακούλες: χρησιμοποιημένες μάσκες, γάντια, μπουκάλια με ούρα».

Οι εργαζόμενοι διευκρίνισαν στο Intercept ότι το ζήτημα αναφερόταν συχνά σε εσωτερικές συζητήσεις, ενώ πρώην υπάλληλος του Amazon υποστήριξε ότι οι οδηγοί «αναγκάζονται σιωπηρά να το κάνουν, διαφορετικά θα καταλήγαμε να χάσουμε τις δουλειές μας για πάρα πολλά μη παραδοθέντα πακέτα».

Αμερικανός γερουσιαστής της πολιτείας του Ουισκόνσιν ασχολήθηκε με το θέμα των εργασιακών συνθηκών της Amazon με ένα αρκετά επιθετικό σχόλιο κατά της εταιρείας στο Twitter. Αφορμή για το σχόλιο του γερουσιαστή ήταν η προσπάθεια εργαζομένων της εταιρείας στην Αλαμπάμα να συνδικαλιστούν, η οποία έχει αντιμετωπιστεί με απειλές από την πλευρά της εργοδοσίας.

Η Amazon είναι διαβόητη για τα εξαντλητικά ωράρια και δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι βγαίνουν μπροστά για να μιλήσουν για τα προβλήματά τους. Εργαζόμενοι είχαν δηλώσει παλαιότερα στον βρετανικό Guardian ότι έπρεπε να ουρούν μέσα σε μπουκάλια νερού σε καθημερινή βάση, καθώς φοβόταν ότι θα χάσουν τα ποσοστά παράδοσης.

Σε φόρουμ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit για τους οδηγούς της Amazon, το οποίο ωστόσο είναι αδύνατο να ελεγχθεί πλήρως για την αυθεντικότητά του, υπάρχουν εκατοντάδες σχόλια από οδηγούς που ισχυρίζονται ότι συχνά πρέπει να ουρούν σε μπουκάλια νερό λόγω έλλειψης διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της εργασίας, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου αυξήθηκαν οι παραδόσεις.

Η πανδημία ήταν άκρως κερδοφόρα για τον Τζεφ Μπέζος και την εταιρεία του λόγω των επαναλαμβανόμενων και παρατεταμένων λοκντάουν αλλά και το κλείσιμο του λιανικού εμπορίου. Οι πωλήσεις της Amazon αυξήθηκαν κατά 37% σε ένα μόνο οικονομικό τρίμηνο του 2020 και ο ιδρυτής της εταιρείας Τζεφ Μπέζος, είδε την περιουσία του να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας η ιστοσελίδα Vice αποκάλυψε ότι οι οδηγοί της Amazon καλούνται να υπογράψουν έγγραφα με τα οποία δηλώνουν υπεύθυνα ότι συναινέσουν στη βιομετρική παρακολούθησή τους. Η παρακολούθηση προέρχεται από κάμερες στα οχήματά τους, οι οποίες θα τραβούν φωτογραφίες τους και παρακολουθήσουν την οδήγησή τους με πρόσχημα την ασφαλή οδική συμπεριφορά. Η συμφωνία επιτρέπει στην Amazon να συλλέγει βιομετρικές πληροφορίες με τη μορφή φωτογραφιών προκειμένου να επαληθεύσει την ταυτότητα του οδηγού και να παρακολουθεί τη θέση και την κίνηση των οδηγών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα techblog.gr oι ειδικές κάμερες της Amazon είναι κατασκευασμένες από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Netradyne και μπορούν να καταγράφουν τα πάντα, μέχρι και να αναγνωρίζουν πιθανή επικίνδυνη συμπεριφορά από την πλευρά του οδηγού. Η Amazon ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι ένας τρόπος για να είναι πιο ασφαλείς οι οδηγοί στις μετακινήσεις τους, αλλά τα ερωτήματα για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων παραμένουν.

Πηγή: The Guardian, Techblog.gr