Πηγή: Info-war

Του Αρη Χατζηστεφάνου

Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το εξώδικο εναντίων της Εφημερίδας των Συντακτών και του Documento καθώς και για το ένταλμα σύλληψης του Κώστα Βαξεβάνη (που παρουσίασε το in.gr) είναι η τελευταία προσπάθεια συγκάλυψης ενός γιγαντιαίου μηχανισμού που στήνει εδώ και χρόνια ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Η άποψη ότι 22 αστυνομικοί κινήθηκαν εναντίον μέσων ενημέρωσης χωρίς να ενημερώσουν την φυσική και πολιτική ηγεσία τους και έτσι «φωτογραφήθηκαν» από μόνοι τους ως δράστες των καταγγελλόμενων βασανιστηρίων, δεν πείθει κανέναν.

Η ΕΛ.ΑΣ τους έδωσε το πράσινο φως (ή μήπως την εντολή;) να επιτεθούν νομικά εναντίον δημοσιογράφων με την πρωτοφανή ανακοίνωση που εξέδωσε εναντίον της Εφημερίδας των Συντακτών, όταν η τελευταία δημοσίευσε τις καταγγελίες βασανισμού κρατουμένων. Βασικός στόχος της επιστολής ήταν να στείλει ένα μήνυμα στο τμήμα εσωτερικών υποθέσεων ότι όποιος τολμήσει να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση θα έρθει σε σύγκρουση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και τον ίδιο τον υπουργό.

Η επιστολή έδειχνε όμως και κάτι άλλο. Όπως σωστά επεσήμανε από την πρώτη στιγμή η ΕΦ.ΣΥΝ, η ανακοίνωση ήταν γραμμένη με μορφή εξώδικου, αφού ανέφερε ότι «απαιτείται η δημοσίευση της διάψευσης στον ίδιο χώρο της εφημερίδας και με τον ίδιο τρόπο». Αυτά δεν είναι λόγια γραφείου Τύπου δημόσιας υπηρεσίας, είναι φράση νομικού τμήματος που στήνει βιομηχανία εξωδίκων.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια επιχείρηση εναντίον μέσων ενημέρωσης δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση του υπουργείου, δηλαδή χωρίς κεντρική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία κρύβεται πίσω από τους αστυνομικούς.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο και ο επικοινωνιακός μηχανισμός της ΝΔ επιχειρεί να καθορίσει τη δημοσιογραφική ατζέντα με στοχευμένες διαρροές, όχι μόνο σε σχέση με τη Νέα Σμύρνη αλλά για σειρά άλλων θεμάτων. Μεταξύ των δεκάδων διαρροών συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία του νεαρού που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, τα οποία παρουσίασε ο Κυρανάκης, τα μονταρισμένα πλάνα από drones, που παρουσίασε η Ομάδα Αλήθειας, και πιο πρόσφατα η εσωτερική επικοινωνία αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ στη Νέα Σμύρνη που δηλώνουν ότι έχουν εγκλωβιστεί. Σε αυτές τι διαρροές ίσως θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και το βίντεο από το τροχαίο της Βουλής, το οποίο ως δια μαγείας κόβεται ακριβώς μετά τη στιγμή του δυστυχήματος και δεν φαίνεται εάν το όχημα της ασφάλειας Μπακογιάννη εγκατέλειψε το σημείο ή εάν επέβαιναν και άλλοι σε αυτό.

Τις διαρροές αυτές από τη ΓΑΔΑ και τη ΝΔ αναλαμβάνουν να προωθήσουν συγκεκριμένοι εκδότες και δημοσιογράφοι με στόχο οι βασανιστές-αστυνομικοί του Χρυσοχοϊδη να εμφανιστούν σαν αμυνόμενοι.

Είχαμε προειδοποιήσει από το 2019 ότι ο Χρυσοχοϊδης στήνει αυτόνομους, παρακρατικού τύπου μηχανισμούς παρακολουθήσεων και προπαγάνδας στο εσωτερικό του υπουργείου του. Τώρα τους βλέπουμε σε πλήρη λειτουργία.