Πηγή: Katiousa

Ο Μάριος Ραφαήλ Μπίκος, ως μάχιμος φωτορεπόρτερ, καλύπτει όλες τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, και ήταν εκείνος που έφερε στο φως το πολυσυζητήμένο – και πολυδιαστρεβλωμένο από ιδιωτικά ΜΜΕ – βίντεο με τα “γαλλικά” των αστυνομικών στη Νέα Σμύρνη, πριν αυτοί επιδοθούν στο κρεσέντο βίας που όλοι παρακολουθήσαμε.

Μιλώντας αποκλειστικά στην “Κατιούσα”, ο φωτορεπόρτερ αποκάλυψε πως χθες το μεσημέρι, μετά το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια”, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και σε κλάσματα δευτερολέπτου εξαφανίστηκε η τσάντα στην οποία είχε μέρος του εξοπλισμού του και σημαντικά έγγραφα. Πιο συγκεκριμένα, περίπου κατά τις 3.30-4.00 το απόγευμα, κι ενώ η πορεία είχε ήδη διαλυθεί, ο Μάριος Ραφαήλ Μπίκος είχε κάτσει με συναδέλφους του σε ένα παγκάκι για ένα μικρό σνακ. Όπως μας δήλωσε:

Φορούσα την κάμερά μου κανονικά ευτυχώς, γιατί έτσι σώθηκε, και την τσάντα μου δίπλα μου. Κι όπως γύρισα την πλάτη στα παιδιά και τρώγαμε, ξαφνικά έλειπε η τσάντα μου.

Μαζί με αυτή, όπως τόνισε, χάθηκε όχι μόνο ένα μέρος του βοηθητικού εξοπλισμού, αλλά και μια σειρά σημαντικότατα έγγραφα, όπως ταυτότητα, έγγραφα σχετιζόμενα με την εργασία του, βεβαιώσεις μετακίνησης κ.ά, μαζί με το πορτοφόλι του.

Θα μπορούσε εύκολα το εν λόγω περιστατικό να αποδοθεί σε αετονύχηδες που είναι γνωστό πως δρουν με ιδιαίτερη ένταση στο κέντρο της Αθήνας, ο ίδιος εξάλλου μας λέει ότι “είχε διαλυθεί η πορεία και δεν μπορώ να πω με σιγουριά ποιος ήτανε“.

Ωστόσο η συγκυρία στην οποία έγινε έχει ένα ενδιαφέρον και γι’ αυτό αξίζει καταγραφής, με βάση τα στοιχεία και μακριά από θεωρίες συνωμοσίας και εικοτολογίες. Η κλοπή της τσάντας πραγματοποιήθηκε μια – δυο μέρες αφότου αυτή είχε ανέβει στα σόσιαλ μίντια από τον ίδιο το φωτορεπόρτερ, ο οποίος διακρίνεται πλάτη με την τσάντα να διαγράφεται ξεκάθαρα και να είναι εύκολα αναγνωρίσιμη.

“Ανέβηκε το βίντεο [σ.σ με την ομάδα ΔΡΑΣΗ] και την επομένη κατέβηκα στο συλλαλητήριο με αυτή την τσάντα”.

Η επίμαχη φωτογραφία μας παραχωρήθηκε με την άδεια του ίδιου και επιβεβαιώνει πως εύκολα θα μπορούσε να σταμπαριστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μάριος Ραφαήλ Μπίκος απευθύνθηκε στην αστυνομία, όπου του είπαν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι χωρίς να έχει δει το δράστη, προτρέποντάς τον να κάνει καταγγελία. Φτάνοντας στο αστυνομικό τμήμα, του ζητήθηκε παράβολο για να υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων, την ώρα που ο ίδιος δεν είχε χρήματα λόγω κλεμμένου πορτοφολιού, προτείνοντάς του αντ’ αυτού να δηλώσει απλώς την απώλεια της τσάντας, όπως κι έγινε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο φωτορεπόρτερ έρχεται σε επαφή με την αστυνομία, καθώς πριν περίπου ένα μήνα είχε προσαχθεί παρανόμως για “εξακρίβωση”, παρότι επέδειξε τα νομιμοποιητικά του έγγραφα, την ώρα που κάλυπτε πορεία για το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Μάλιστα, όπως μας δήλωσε, οι οχλήσεις συνεχίστηκαν κατά το επόμενο διάσημα, υπό το πρόσχημα της “ταυτοποίησής”, με ατάκες του τύπου “η αντιασφυξιογόνα μάσκα απαγορεύεται βάσει νόμου, ακολούθησέ μας“. Οχλήσεις που διακόπτονταν μόνο λόγω άμεσων αντιδράσεων του ίδιου και των συναδέλφων του, που έφταναν ως το υπουργείο Προ. Πο. Επιπλέον, ξεκαθαρίζει πως δεν είχε κάποια ενόχληση μετά τη δημοσίευση του επίμαχου βίντεο, αλλά “έμενα με συναδέλφους γύρω – γύρω για να προσέχω και δεν πλησίαζα την αστυνομία για να μην έχω θέμα“.

-Η φωτογραφία είναι της φωτορεπόρτερ Λυδίας Σιώρη