Πηγή: Info-war.gr

 

Με όπλα ηλεκτροσόκ (taser) χτύπησαν τα ισραηλινά στρατεύματα ειρηνικούς ακτιβιστές που επιχειρούσαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα, καταγγέλλουν οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την απέλασή τους από το Ισραήλ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες «δέχτηκαν ηλεκτροσόκ με taser σε όλο τους το σώμα, ακόμη και στο κεφάλι. Σε άλλα μέλη της αποστολής (οι στρατιώτες) χτυπούσαν τα κεφάλια τους στον τοίχο ενώ οι πλαστικές χειροπέδες που χρησιμοποιήθηκαν τους έκοβαν την κυκλοφορία του αίματος στα χέρια».

Τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής πραγματοποίησαν μια ακόμη επιχείρηση «πειρατείας» σε διεθνή ύδατα προκειμένου να αποτρέψουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Το τελευταίο διάστημα η ενίσχυση του αποκλεισμού δημιουργεί άμεσα προβλήματα επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που ζουν με συνεχείς διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Σε προηγούμενες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν δολοφονήσει εννέα ακτιβιστές πυροβολώντας τους σχεδόν εξ επαφής στο κεφάλι, όπως είχαν αποδείξει ιατροδικαστές που εξέτασαν τα θύματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πλοιάριο με την ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο έφερε σημαία Ολλανδίας, εγκλωβίστηκε από 12 πολεμικά πλοία του Ισραήλ που εισέβαλαν στο πλοίο κατά παράβαση του δικαίου της θάλασσας.

Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκε μόνο η απαιτούμενη ποσότητα βίας (proportional force) στην επιχείρηση.