Πηγή: Ημεροδρόμος

Ορατός ο κίνδυνος ενός μπλακάουτ στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής που είναι στο «κόκκινο» και καλούνται να τα φέρουν βόλτα με σοβαρές ελλείψεις. Μία ακόμα απόδειξη είναι το αποκαλυπτικό έγγραφο που δημοσιεύει ο 902.gr και περιγράφει την πολύ δύσκολη κατάσταση στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Το ρεπορτάζ και το έγγραφο:

«Κλίνες Covid-19: Υπάρχει κάποιο σχέδιο;» είναι η ερώτηση/τίτλος εγγράφου διευθυντή κλινικής του «Θριάσιου» που επισημαίνει τον κίνδυνο ότι το νοσοκομείο «δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει περαιτέρω συνθήκες ορθής ιατρικής φροντίδας» και προσθέτει ότι από πλευράς του «δεν δύναμαι πλέον να εγγυηθώ για την ορθή διαχείριση, αλλά και για την ασφάλεια των ασθενών (Covid-19 και μη) και του ιατρικού προσωπικού, εάν εξακολουθήσουν οι ίδιες συνθήκες».

Επισημαίνει πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέροντας ότι «ξεκάθαρα βαδίζουμε ολοταχώς σε ανεξέλεγκτη νοσηλεία Covid-19 ασθενών και ο σώζων εαυτόν σωθήτω… Υπήρχε βέβαια αρκετός χρόνος να ετοιμαστεί το σύστημα και τοπικά και αλλά και κεντρικά και οι έγγραφες συστάσεις ΕΝΛ υπάρχουν». Προσθέτει πως «επισημαίνουμε ότι ήδη και υπό το βάρος της εξελισσόμενης πανδημικής κρίσης αυξήθηκαν αυθαιρέτως οι Covid-19 νοσηλευτικές κλίνες από 62 σε 74, με διοικητική απόφαση από Γεν. Εφημερία της 22/02/2021 (και πρωτοκ. ΕΙΣ. 3821- 23/02/21- Φ419), αλλά δεν ενισχύθηκαν άμεσα οι κλινικές αυτές με ιατρούς…».

Ο συντάκτης του εγγράφου αναφέρει πως «η 2η ΥΠΕ φαίνεται να:

1) Υπαναχωρεί άτακτα από την υπόσχεσή της να απαλλάξει την ΠΝ Κλινική από τα μη Covίd-19 περιστατικά.

2) Προτείνει τώρα χωρίς έγγραφο πρότασης την απαλλαγή της μιας Παθολογικής Κλινικής από τη Γενική Εφημερία του ΕΚΑΒ, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να κλείνει και ολοσχερώς τη Γενική Εφημερία, υποσχόμενη να διακομίζει όσους δύνανται να διακομισθούν σε άλλα θεραπευτήρια, με αντάλλαγμα να ανοίξουν πολλαπλάσιες κλίνες Covid-19 (>35). Για τους εναπομείναντες μη διακομίσιμους ασθενείς, ούτε λόγος.

3) Αποστέλλει νέο ανεξάρτητο έγγραφο της Υποδιοικήτριας ζητώντας να αναπτυχθούν νέες κλίνες Covid-19, αλλά με ασφάλεια, τηρουμένων των πρωτοκόλλων ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας κλπ. (όπως αναφέρουν).

Γεννώνται οι αυτονόητες απορίες:

Άραγε για ποια ασφάλεια και για ποια δυνατότητα τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων ομιλούν, όταν οι ίδιοι οι λιγοστοί γιατροί από την αρχή της πανδημίας νοσηλεύουν και Covίd-19 και μη Cονίd-19 ασθενείς σε διαφορετικούς ορόφους, χωρίς την ελάχιστη βοήθεια;

Για ποια ασφάλεια ομιλούν, όταν η από πολλών χρόνων λειψή αναλογία ιατρών Παθολόγων – Πνευμονολόγων / Νοσηλευόμενους έχει ήδη υποδιπλασιαστεί;

Πόσο ακόμη πρέπει να καταστρατηγηθούν τα ωράρια άυπνης εργασίας για να εξασφαλίζονται οι άκρως βασικές λειτουργίες των κλινικών μας;

Πόσο θα αντέξουμε ακόμη με την υπεύθυνη πολιτεία να μας αφήνει στην τύχη μας;

Όπως καταλαβαίνει και ο πλέον άσχετος, δεν υπάρχει πλέον καμία εξασφάλιση τήρησης πρωτοκόλλων. Οι κλίνες Covid-19 αναγκαστικά – σταδιακά θα εκτοπίσουν όλα τα άλλα περιστατικά…».