Πηγή: Katiousa

Ένα από τα πιο σπαρταριστά στιγμιότυπα στη σημερινή συζήτηση για το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ενάντια στη θέση των φοιτητών, των Πρυτανικών Αρχών, ακόμα και στελεχών της ΝΔ) ήταν η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη σχετικά με την ένσταση αντισυνταγματικότητας και η αναφορά του στο Άγιο Όρος.

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε πως το Σύνταγμα κατοχυρώνει την αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων, όχι όμως και την αυτονομία τους -με άλα λόγια δεν τα αφήνει ανεξέεγκτα.

Στη συνέχεια επιστράτευσε το φτηνό ευφυλόγημα πως η Αριστερά θέλει βάσει της ιδεολογίας της να υπάρχουν μόνο κρατικά πανεπιστήμια, αλλά ζητά να φυλάσσονται από ιδιωτικά σεκιούριτι και όχι από την κρατική Αστυνομία. Δεν μπήκε βέβαια ποτέ στον κόπο να μας εξηγήσει γιατί απαγορεύεται οι υπάλληλοι της φύλαξης να προσλαμβάνονται από το Πανεπιστήμιο και πρέπει όλα να γίνονται με εργολαβίες, για να αυγατίζουν τα κέρδη τους ιδιώτες -αλλά αυτό δεν ήταν το πιο σημαντικό σημείο.

Προς επίρρωση της βασικής του θέσης, ο Πλεύρης υποστήριξε πως και σε άλλες δομές που υπάρχει το αυτοδιοίκητο, όπως στους ΟΤΑ και στο Άγιο Όρος, η αστυνομία υπάρχει κανονικά. Συγκεκριμένα έχει δύο σταθμούς στο Άγιο Όρος, αλλά ποτέ δεν τέθηκε θέμα πως θίγεται το αυτοδιοίκητο.

Ο συλλογισμός του Πλεύρη θυμίζει αρκετά το ανέκδοτο με τον μπάτσο και το μπουζούκι που είναι όργανα και συνεπώς ταυτίζονται. Τα Πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκητο ⇒ Το Άγιο Όρος έχει αυτοδιοίκητο⇒ Στο Άγιο Όρος υπάρχει αστυνομία ⇒ Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει και στα Πανεπιστήμια;

Ακόμα και αυτή η απλοϊκή γραμμή υπεράσπισης του νομοσχεδίου καταρρίπτεται σχετικά εύκολα. Αφενός η δημοτική αστυνομία στους ΟΤΑ υπάγεται στους δήμους και αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο από τη θέση του Πλεύρη. Αφετέρου, η ανομία στα Μοναστήρια, όπου γίνονται μπίζνες εκατομμυρίων και υπάρχουν καταγγελίες για διάφορα σκάνδαλα και ακολασίες, δεν οδήγησε ποτέ καμία κυβέρνηση στην απόφαση να φτιάξει ένα ειδικό σώμα πχ “Μοναστηριακής Αστυνομίας”, για να ελέγξει την κατάσταση.

Τα Πανεπιστήμια όμως δεν είναι Μοναστήρια για να ασκούνται στην καλογερική, ούτε άντρα εγκληματικότητας, όπως τα παρουσιάζει η Κυβέρνηση. Και η εκπαιδευτική-μορφωτική διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με τα όργανα καταστολής και την αστυνομοκρατία που θέλουν να επιβάλουν οι κρατούντες.

Ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση θέλει να βάλει ειδικό σώμα στα Πανεπιστήμια (και δεν της έφτασε η κατάργηση του ασύλου) είναι για να βάλει στο χέρι τους πυρήνες αντίστασης. Όχι την ανομία ή τη διακίνηση ναρκωτικών -η οποία γίνεται πολλές φορές υπό την υψηλή εποπτεία και επιτήρηση του κράτους και των οργάνων καταστολής του.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση στο βίντεο που ακολουθεί και το επίμαχο σημείο, μετά το 4.50.