Πηγή: The Press Project

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυλακές κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι πολυπληθή. Προβλήματα όπως εκείνα του υπερπληθυσμού και ακολούθως υγειονομικά παραμένουν, εφόσον η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αποσυμφόρηση, ενώ παράλληλα προχώρησε σε διακοπή επισκεπτηρίων και αδειών. Την ίδια ώρα οι κρατούμενοι που παρακολουθούσαν μαθήματα στο σχολείο των φυλακών, δεν είχαν τη δυνατότητα δια ζώσης εκπαίδευσης αλλά ούτε και το δικαίωμα στην τηλεκπαίδευση αφού λάπτοπ και κινητά τηλέφωνα απαγορεύονται στις φυλακές.

Αυτό όμως που επιτρέπεται στις φυλακές είναι η τηλεόραση, επομένως αυτή ήταν και το μοναδικό μέσο που θα μπορούσε να υπερκεράσει τα εμπόδια της πανδημίας και των κανονισμών της φυλακής. Έτσι, ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός πήρε την πρωτοβουλία και με μεγάλη βοήθεια από πολλούς φίλους του σχολείου, δημιουργήθηκε ένα τηλεοπτικό κανάλι που συντονίζεται με τις τηλεοράσεις των κελιών των κρατουμένων και μεταδίδει μαθήματα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» τη Δευτέρα ο Πέτρος Δαμιανός, σημείωσε πως «με βασάνιζε καιρό ότι τα παιδιά τα δικά μας δεν μπορούσαν να κάνουν καθόλου μάθημα, ούτε με τηλεκπαίδευση όπως τα άλλα».

Σε σχέση δε, με το επόμενο βήμα, ο Πέτρος Δαμιανός υπογράμμισε ότι υπάρχει η σκέψη να επεκταθεί η λειτουργία του εκπαιδευτικού τηλεοπτικού δικτύου στα σχολεία όλων των φυλακών, ενώ παράλληλα τα Σαββατοκύριακα να λειτουργεί ως κανάλι πολιτισμού «εγκεκριμένο φυσικά από το Υπουργείο», όπως επισημαίνει, ούτως ώστε «να βλέπουν τα παιδιά ταινίες, εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ, να είναι ένα παράθυρο στη ζωή», τόνισε.