Πηγή: Katiousa

Μια θεατρική παράσταση «για παιδιά ηλικίας 2 έως 102 ετών» φιλοξενεί και προβάλει σήμερα η στήλη. Πρόκειται για το έργο «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες», που αποτελεί θεατρική μεταφορά των εξής τριών διηγημάτων του σπουδαίου μας λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Η Σταχομαζώχτρα», «Γουτού, Γουπατού» και «Της Κοκκώνας το σπίτι».

Το έργο ανέβηκε από τη Θεατρική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Οι Αθεράπευτοι», που ανταποκρίθηκε σε σχετικό κάλεσμα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων.

Ο μεγάλος μας ποιητής Κώστας Βάρναλης έχει χαρακτηρίσει τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ως τον «μεγαλύτερο Έλληνα πεζογράφο και «ποιητή», που όλο του το έργο είναι γεμάτο από αληθινή χριστιανοσύνη». Γράφει στα «Αισθητικά – Κριτικά» του: «Έζησε φτωχός και καρτερικός, αγάπησε τους φτωχούς και κατατρεγμένους κι ανάστησε μέσα στον κόσμο της Τέχνης τους πιο γνήσιους κι ευγενικούς τύπους λαϊκών ανθρώπων, που ίσαμε σήμερα σταθήκαν οι πιο ζωντανοί στην πνευματικοί μας ζωή. (…) Όλους αυτούς τους ανθρώπους τους εξιλεών’ η δυστυχία, η άγνοια, η αδυναμία ν΄αντιδράσουνε στη Μοίρα και να νικήσουνε με τη βοήθεια του λογικού και της θέλησης την ανθρώπινή τους φύση. Γι’ αυτό όλοι τους είναι δικαιωμένοι μέσα σ’ έναν ανώτερον κόσμο Συγνώμης κ’ Ελέου.»

«Οι Αθεράπευτοι» μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες καλλιτεχνικής δημιουργίας και προσφοράς παρουσιάζουν τις «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες» με στόχο την «ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων, με την πραγματική έννοια του όρου (αγωγή της ψυχής), μέσα από τη γνωριμία με αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχοντας σχέση με τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Θέατρο τη Δευτέρα: «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από τη Θεατρική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Οι Αθεράπευτοι»

 

Θεατρική μεταφορά, σκηνοθεσία, μουσική: Δημήτρης Παππάς. Επιμέλεια φωτισμού, βιντεοσκόπηση, μοντάζ: Αντώνης Χρήστου. Σκηνικά, κοστούμια: Αγγελική Κουτσοθανάση. Ζωγραφικές παρεμβάσεις: Ελένη Μαύρου. Τεχνική υποστήριξη: Μιχαήλ Παππάς, Σπύρος Μπίζιος

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Νίκος Αγγέλου-Κώνστας, Κατερίνα Αρλέτου, Λευτέρης Βανούσης, Βαρβάρα Βαράκα, Φανή Κοτίνη, Αγγελική Κουτσοθανάση, Κυριάκος Μαντζιάρας, Έφη Μήτου, Γιώργος Μπολονέζος, Βάσω Παναγή, Σωτήρης Παπαϊωάννου, Κατερίνα Παπλιάκου, Δημήτρης Παππάς, Δημήτρης Σμπόνιας, Εύη Τσαβουρέλου.

Παίζουν οι μουσικοί: Gjergji Spiri, Μιχαήλ Παππάς, Σωτήρης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παππάς. Τραγουδούν: η Θεατρική Ομάδα, η Βαρβάρα Βαράκα, Δημήτρης Παππάς.

Δείτε την παράσταση:

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.