Πηγή: The Pres Project

Βίντεο στο οποίο απεικονίζονται τρεις συνοριοφύλακες και ένας αστυνομικός να χτυπούν άγρια αιτούντες άσυλο έξω από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ έφερε στη δημοσιότητα  χθες η «Εφημερίδα των Συντακτών» με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να ανακοινώνει ότι θέτει σε διαθεσιμότητα τρεις συνοριακούς φύλακες και έναν αστυνομικό.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., με εντολή του αρχηγού της, Μιχαήλ Καραμαλάκη, η διερεύνηση του περιστατικού ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ παράλληλα, διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Παρόλα αυτά, με δήλωση του «στο Νησί» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, επιχειρεί να δικαιολογήσει την πράξη των οργάνων ενώ κάνει λόγο για ανθρωποφαγία ένστολων.

Μάλιστα, στη δήλωση του «ορίζει» ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης σαν να έχει διαφορετική αξία ως προς την αντιμετώπιση, ενώ σημειώνει στοιχεία της δικογραφίας που εξετάζει η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων όπως οι «μεθυσμένοι μετανάστες» και οι «επιθέσεις». Πάντως, ξεχνά να αναφέρει αν είναι συνήθης διαδικασία οι αρχές να φορούν πρώτα χειροπέδες στους συλληφθέντες και μετά να τους επιτίθονται, καθώς και ότι οι «συλληφθέντες» είναι ελεύθεροι καθώς δεν υπάρχει κάποια κατηγορία εις βάρος τους.

Η πλήρης δήλωση του προέδρου των Συνοριοφυλάκων που στάλθηκε στο «Ν» αναφέρει τα παρακάτω:

«Στο βωμό της ‘ανθρωποφαγίας’ διατάχθηκε η διαθεσιμότητα των συναδέλφων για το περιστατικό που έφερε γνωστή εφημερίδα στο φως.
Αφού λοιπόν πληροφόρησε πως πρόκειται για πρόσφυγες και όχι για μετανάστες αιτούντες ασύλου, ότι αναίτια προχώρησαν σε σύλληψη αυτών και ότι τους χτυπούσαν αφού τους έριξαν στο έδαφος, ξέχασε να πληροφορήσει πως οι συγκεκριμένοι μετανάστες είχαν καταναλώσει αλκοόλ και μεθυσμένοι, σταματούσαν διερχόμενους οδηγούς στο δρόμο χτυπώντας τα οχήματα τους. Οι καταγγελίες αυτών προς τους αστυνομικούς ήταν που τους οδήγησαν στο περιστατικό να επιληφθούν.

Δεν μίλησαν βέβαια για την αντίσταση των μεταναστών κατά τη διάρκεια της σύλληψης, ούτε για τις βρισιές και το φτύσιμο. Εξάλλου σκοπός ήταν η ανθρωποφαγία των συναδέλφων. Η διοικητική εξέταση που θα ξεκινήσει, θα δείξει για το τι ακριβώς συνέβη. Το βέβαιο όμως είναι πως την είδηση, την εμπλουτίζουμε με ότι μας βολεύει για να επιτευχθεί η ανθρωποφαγία των ένστολων».