Πηγή:  The Press Project

Στη δήλωσή του, ο Γιάννης Μάγγος σχολιάζει την ΕΔΕ που διατάχθηκε για την υπόθεση του αστυνομικού που διέλυσε μία ανθοδέσμη, τονίζοντας επίσης ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε δεσμευτεί δημόσια να γίνει ΕΔΕ και για την υπόθεση του γιου του:

Υπουργέ κύριε Χρυσοχοΐδη

Αν είχατε τη στοιχειώδη ανθρώπινη ευαισθησία, θα είχατε αντιληφθεί τον συμβολισμό με την ανθοδέσμη που «κακοποίησε» ο Ράμπο σας.

Κύριε Χρυσοχοΐδη, τα λουλούδια αυτά είναι ο Αλέξης, είναι τα παιδιά του κόσμου, είναι τα παιδιά μας, που υπέστησαν ή που υφίστανται καθημερινά την παράλογη βία των κανιβάλων σας.

Στον συγκεκριμένο αστυνομικό σας, προφανώς δεν δόθηκε η ευκαιρία να υπακούσει στις εντολές σας και έτσι αρκέστηκε στο να «ράνει με άνθη»…

Λουλούδια, παιδιά, ανθρώπους, που εσείς ποδοπατείτε κάτω από τη μπότα σας. Και αμέσως μετά διατάσσετε ΕΔΕ…

ΕΔΕ που δεσμευτήκατε δημόσια ότι θα γίνει και στην περίπτωση του αδικοχαμένου Βασίλειου Μάγγου. Θυμάστε, κύριε Χρυσοχοΐδη; Έχουν περάσει 5 μήνες και το μόνο που έγινε, είναι μια προκαταρκτική ανάκριση, που έφερε την οικογένειά μου σε δύσκολη θέση: Να βρεθούμε δηλαδή απολογούμενοι στον χώρο βασανισμού του παιδιού μας.

Κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, σκοτάδι, ως συνήθως. Είμαστε ανημέρωτοι και το μόνο που βλέπουμε γύρω μας, είναι να επαναλαμβάνεται και να κλιμακώνεται η αυθαίρετη αστυνομική βία…

Παράλληλα, η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου και της οικογένειας του Βασίλη Μάγγου, Αννυ Παπαρούσου, αναφερόμενη στην «ταχύτατη επικοινωνιακού τύπου ΕΔΕ για τον αστυνομικό που βανδάλισε τα λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου» θυμίζει ότι δεν έχει προκύψει «κανένα πόρισμα από την ΕΔΕ που με τα χίλια ζόρια διατάχτηκε για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου δυόμισι χρόνια μετά τον θάνατό του, κανένα πόρισμα από την ΕΔΕ για τον βασανισμό του Βασίλη Μάγγου. (Ούτε καν ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια του θανάτου του ακόμα), καμία ΕΔΕ για τα καθημερινά βασανιστήρια που ήσυχα και κανονικά διαπράττονται από τις αστυνομικές αρχές».

«Η πρωτοτυπία της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι θέλει να κλείσει διά της καταστολής ζητήματα ανοιχτά για την εξουσία από τον καιρό του εμφυλίου και μετά. Επιχειρεί ειδικότερα να καταλύσει την ιστορική μνήμη. Μεγάλο εγχείρημα με υψηλό ρίσκο. Για την ακρίβεια, το κρίσιμο στοίχημα είναι η προσβολή και η διά του φόβου καθήλωση του μέρους της κοινωνίας που δεν εντάσσεται στο πολιτισμικό και πολιτικό της σύμπαν» σημειώνει η  δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Αννυ Παπαρούσου, προσθέτοντας ότι «η τεχνική είναι παλιά. Πληρωμένα ψέματα και κρυμμένα αίματα».

Όπως εξηγεί υπήρξε «ταχύτατη επικοινωνιακού τύπου ΕΔΕ για το όργανο που βανδάλισε τα λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου» αλλά:

  • Κανένα πόρισμα από την ΕΔΕ που με τα χίλια ζόρια διατάχτηκε για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου δυόμισι χρόνια μετά τον θάνατό του.
  • Κανένα πόρισμα από την ΕΔΕ για τον βασανισμό του Βασίλη Μάγγου. (Ούτε καν ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια του θανάτου του ακόμα.)
  • Καμία ΕΔΕ για τα καθημερινά βασανιστήρια που ήσυχα και κανονικά διαπράττονται από τις αστυνομικές αρχές. Εκδικητικές συλλήψεις εκατοντάδων πολιτών και δικηγόρων, τώρα, που επιτέλους ήρθε η ώρα να καλυφθούν και τα ανεκπλήρωτα προσωπικά και πολιτικά στοιχήματα από τα παλιά χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

« Η γλυκιά ανάμνηση της δικτατορίας, με φόντο τη γλυκιά διαχείριση του δημόσιου πλούτου, προκαλεί στην κυβέρνηση μία ψευδή συνθήκη κυριαρχίας. Τσιφλίκι τους ωστόσο δεν είναι ούτε η ιστορία ούτε το δίκαιο» καταλήγει.