Από την ιατρική αποστολή της Κούβας την περασμένη άνοιξη

Πηγή: 902

Στη βοήθεια της Κούβας προστρέχει ξανά η Ιταλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», οι αρχές της Σικελίας ζήτησαν από την κυβέρνηση της Κούβας να στείλει στην περιοχή περίπου 60 εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, από τις γνωστές σε όλο τον κόσμο ιατρικές ταξιαρχίες «Henry Reeve», καθώς τα νοσοκομεία στο ιταλικό νησί βρίσκονται αντιμέτωπα με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού κατά το δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Το αίτημα υποβλήθηκε αυτήν την εβδομάδα στην ιταλική πρεσβεία στην Κούβα και αφορά σε ενίσχυση σε εντατικολόγους, νοσοκόμες, αναισθησιολόγους, λοιμωξιολόγους και πνευμονολόγους.

«Η κουβανική κυβέρνηση έχει ομάδες γιατρών και νοσοκόμων που είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες για να συνεισφέρουν και ζητήσαμε τη βοήθειά τους», δήλωσε στη «La Repubblica», ο Ρενάτο Κόστα, επικεφαλής της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης της Σικελίας για την Covid-19. «Γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες και άλλες περιοχές στην Ιταλία ζήτησαν επίσης βοήθεια από την Κούβα. Ελπίζουμε απλώς να έρθουν πρώτα σε εμάς. Είμαι σε επαφή με την πρεσβεία, η οποία χαιρέτισε το αίτημά μας».

Τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Η Ιταλία, όπως όλα τα καπιταλιστικά κράτη, είναι αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς λόγω των μεγάλων περικοπών και τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, το 2017 το μόνιμο ιατρικό προσωπικό έφτασε να είναι κατά 48.000 λιγότερο από ότι το 2008.

Αν το πρώτο κύμα της πανδημίας, αποκάλυψε τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό στην Ιταλία, το δεύτερο κύμα τις επέτεινε: Πολλοί γιατροί επέλεξαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα ή να πάρουν πρόωρη συνταξιοδότηση, μετά την τραυματική εμπειρία που βίωσαν την περασμένη άνοιξη.

Η ομοσπονδία των γιατρών της Ιταλίας ανέφερε ότι 27 γιατροί έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ 27.000 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας είχαν μολυνθεί τον τελευταίο μήνα.

Η «μικρή» Κούβα, μία ιατρική υπερδύναμη

Από την άλλη, η «μικρή» Κούβα, παρά το πολυετές εμπάργκο που υφίσταται από τις ΗΠΑ, όχι μόνο έχει καταφέρει να επιδείξει απίστευτες επιδόσεις στην καταπολέμηση της πανδημίας στο εσωτερικό της χώρας (8.284 κρούσματα, 135 θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού πανεπιστημίου «John Hopkins»), αλλά την ίδια ώρα εξάγει ιατρική βοήθεια σε όλο τον κόσμο και αναδεικνύεται σε μία ιατρική υπερδύναμη.

Στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, οι κουβανικές ιατρικές ομάδες προσγειώθηκαν σε ορισμένες από τις περιοχές της Ιταλίας που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Λομβαρδία και το Πιεμόντε, για να ενισχύσουν τους Ιταλούς υγειονομικούς.

Ιατρικές ταξιαρχίες της Κούβας αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσμο για να πολεμήσουν το Covid-19 σε 20 άλλες χώρες, από τη Νότια Αφρική έως το Σουρινάμ, οδηγώντας μαζικούς φορείς από όλο τον πλανήτη να απευθύνουν το αίτημα στην Επιτροπή των Νόμπελ, να τους αποδοθεί το Νόμπελ Ειρήνης το 2021.

(Με πληροφορίες από «Guardian», «La Reppublica»)