O Τσολιάς της Ελληνοφρένειας, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Πηγή: EFSYN

Την Πέμπτη που μας έρχεται στην Τεχνόπολη θα παίξει ο Τσολιάς της Ελληνοφρένειας, ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης με το γκρουπ του. Είναι οι «Τσολιάς εν δε Τσόλια μπαντ» και παρουσιάζουν την πλήρως ανανεωμένη και επικαιροποιημένη μορφή της παράστασης «Πίτσες Μπλε», την «Πίτσες Μπλε – Xτικιό Εντίσιον». Ο ίδιος ο Τσολιάς μάς λέει περί τίνος ακριβώς πρόκειται: «Μια καθαρόαιμη σατιρική παράσταση, για έναν επιθεωρησιακό καυστικό και αθυρόστομο μονόλογο μπλεγμένο με σατιρικά -και όχι μόνο- τραγούδια».

Θα έχουν και guests, θα τραγουδήσουν το «Είμαι καλά» με τον Δημήτρη Καλαντζή από τους Τσοπάνα Rave, το «Κούλη θα αλλάξω επίθετο» με τον Δημήτρη Μητσοτάκη των Ενδελέχεια και θα ρίξουν Πίσσα και Πούπουλα σε κάθε Μπαμπέσα κυβέρνηση με τους Magic De Spell. Ιδού πώς παρουσιάζουν την παράστασή τους οι ίδιοι: «Ο punk φουστανελάς, με μάσκα στα μουστάκια, γάντια στα χεράκια και αντισηπτικό στα τσίγκινα παγκάκια, έρχεται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι πεζός από τον Μεγάλο περίΠΑΤΟ, ποτίζει μαραμένα γιούλια και βιόλες στις ζαρντινιέρες της Πανεπιστημίου και σατιρίζει την πολιτική επικαιρότητα, πολύ σχολαστικά! Μια μουσικο-σατιρική, social distancing παράσταση λοξού πολιτικού λόγου και σατιρικού τραγουδιού».

• Ποιο είναι περισσότερο δύσκολο: η πρόζα ή το τραγούδι;

Η πρόζα. Παρότι στο τραγούδι πρέπει να συντονιστείς με άλλους τέσσερις μουσικούς για το άρτιο αποτέλεσμα και ταυτόχρονα να συντονίσεις και το κοινό στο απαιτούμενο συναίσθημα, στην πρόζα πρέπει να καταφέρεις να μην αποσυντονιστείς. Σε ένα κοινό 500 ατόμων π.χ., ένας βήχας, ένα φτέρνισμα (κρούσμα καραμπινάτο) ή ακόμα και ένας ψίθυρος μπορεί να σε «πετάξει» έξω.

• Και τι κάνεις τότε;

Για να αποφευχθεί αυτό, όποιος ψιθυρίσει ή βήξει είναι αναγκαστικά καταδικασμένος -για να σωθεί η ροή της παράστασης- να γίνει μέρος της.

• Ναι, αλλά τι θα κάνεις τώρα που πρέπει να κρατιούνται οι αποστάσεις κι εσύ συνηθίζεις να κατεβαίνεις στον κόσμο;

Θα κατέβω και πάλι, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όμως και προφύλαξης. Νομίζω το επικρατέστερο σενάριο είναι να κρατάω την ασπίδα του Μπαλούρδου και το μικρόφωνο να το «προσφέρω» με τηλεσκοπική βάση μικροφώνου (boom). Εναλλακτικά θα φωνάζω με ντουντούκα από τα δυο μέτρα. Αν και αυτό δεν πιάσει, θα τους παίρνω τηλέφωνο, που ‘ναι δοκιμασμένη συνταγή.

• Ποια η διαφορά του ραδιοφώνου με τις ζωντανές παραστάσεις;

Είναι αρκετές. Η σκηνή έχει τελείως διαφορετική ενέργεια. Το βασικό κοινό τους χαρακτηριστικό είναι το ζωντανό, όμως το διά ζώσης έχει μια διαφορετική μαγεία. Αλλη η μαγεία του ραδιοφωνικού μικροφώνου, άλλη του πάλκου. Σε μια παράσταση γίνονται όλα πιο άμεσα. Ατάκα και επί τόπου. Βλέπεις τα βλέμματα που είτε χαίρονται, είτε δυσαρεστούνται. Είναι μια ανέπαφη συναλλαγή (που είναι και της μόδας), αλλά άμεση και κυρίως μοναδική. Ο,τι γίνεται γίνεται για μία μόνο στιγμή.

• Τηλεοπτική Ελληνοφρένεια! Υπάρχει περίπτωση να τη δούμε ξανά;

Υπάρχει.

• Ορίστε λοιπόν, ήλθε η Νέα Δημοκρατία ξανά στην κυβέρνηση…

Μα δεν έφυγε ποτέ. Μην αυταπατάστε. Η πολιτική της τουλάχιστον εφαρμόζεται σταθερά τα τελευταία πολλά χρόνια. Είτε είναι στην εξουσία, είτε όχι.

• Εχεις σκεφτεί ποτέ να εμφανιστείς με το πρόσωπό σου δημόσια; Σε μία συνέντευξη ας πούμε; Σε τι βοηθάει η «ανωνυμία», το γεγονός ότι ο κόσμος δεν αναγνωρίζει το πρόσωπό σου;

Μου έχει προταθεί ουκ ολίγες φορές. Δεν είναι κάτι που με απασχολεί. Δεν ξέρω αν βοηθάει σε κάτι η «ανωνυμία», σίγουρα δεν βοηθάει σε κάτι ουσιαστικό η επωνυμία. Σε μια εποχή που καταναλώνουμε άπειρες αχρείαστες και ανούσιες για τη ζωή μας φάτσες και περσόνες, προτιμώ να είμαι αυτός που τον μάθαμε για το έργο του και όχι για τη μάπα του.

• Εχεις ακούσει συζητήσεις για σένα σε διπλανές παρέες;

Ενα αστείο περιστατικό ήταν όταν πριν από αρκετά χρόνια, σε διακοπές σε κάμπινγκ, ενώ απολαμβάναμε την ηρεμία της φύσης, μια κοντινή παρέα αποφάσισε να ακούσει όλες τις φάρσες μου από το YouTube. Ολες. Εφτασα κι εγώ ο ίδιος στο σημείο να πω: Κλείσ’ τον τον μαλάκα, μας ζάλισε!


 INFO: «Πίτσες Μπλε – Χτικιό εντίσιον», Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Ωρα έναρξης: 21.00. Εισιτήρια από 11 έως 15 ευρώ. Τα εισιτήρια στα τραπέζια είναι θεάματος – δεν περιλαμβάνεται ποτό. Η κατανάλωση ποτού είναι προαιρετική.