Δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο διότι μας άρεσε ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός:

Σχεδόν μόνιμη κοινοτοπία πια αυτό το μπέρδεμα. Μπλεγμένες ημερομηνίες, επέτειοι, πρόσωπα, γεγονότα. Ή και κτίσματα.

Πόσος λόγος δε γίνεται κάθε χρόνο στις 3 του Σεπτέμβρη για κάποιο επιμέρους γεγονός της νεότερης πολιτικής; Ενώ η επέτειος της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, που υποχρέωσε τον, ως τότε απόλυτο, μονάρχη Όθωνα στην αποδοχή της θέσμισης Συντάγματος δεν συζητιέται σχεδόν ποτέ.

Αττική Μπιρίμπα
Αττική Μπιρίμπα: Ένα παιχνίδι καρτών με τους κανόνες της μπιρίμπας και πρωτότυπη τράπουλα 150 φύλλων με πρόσωπα, κτίρια και γεγονότα από όλη την ιστορία της Αττικής, χωρισμένα σε κατηγορίες και ιστορικές περιόδους.

Ή πόσες φορές δεν χαστουκίζει τις αρχικές σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσής μας – ιδιαίτερα μέσα στον πρόσφατο παροξυσμό – κάποια φωτογραφία του Σουλταναχμέτ («Μπλε») Τζαμιού που συγχέεται με τη γειτόνισσά του, Αγιασοφιά;

Πολλές φορές όλα αυτά δεν είναι κι εντελώς αδικαιολόγητα. Η διδασκαλία της Ιστορίας στο σχολικό μας σύστημα είναι διάσπαρτη με επίπονες απομνημονεύσεις λεπτομερειών: η μάχη του Τάδε, το τότε προ Χριστού, με στρατηγό τον Δείνα και τον Τούτο. Η στέψη του αυτοκράτορα Πωστονλεγάνιου, το έτος δεθυμάμαι μετά Χριστόν. Α, και ο συγγραφέας Περιεργώνυμος που ίδρυσε την Ξεχασμενειάδα Σχολή και κάτι είχε να κάνει με Διαφωτισμό και επανάσταση.

Κι από μόνη της, αυτή η οδυνηρή εμπειρία του απομνημονευτικού μαθήματος, που συνοδεύεται και με την παντελή έλλειψη άλλων ιστορικών αναφορών στον δημόσιο διάλογο ή την καθημερινότητα, είναι πολλές φορές αρκετή για να κάνει πολλές και πολλούς να μισήσουν την Ιστορία για την υπόλοιπη ζωή τους.

Αυτό δυστυχώς το πληρώνουμε. Και με ακριβό τίμημα. Τα κουτσουρεμένα, ασύνδετα στοιχεία κι οι εσφαλμένες εντυπώσεις για την ιστορία ενός τόπου και των ανθρώπων του, γίνονται χρήσιμο προσάναμμα για τους επιτήδειους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ψευδοϊστορία, τις μισές αλήθειες και τις υπεραπλουστεύσεις για ίδιον όφελος. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Η παγκόσμια πολιτική σκηνή είναι γεμάτη από την επιστροφή τέτοιων φαινομένων. Αν η αντίληψη της επικαιρότητας στρεβλώνεται από την παραπληροφόρηση και τα fake news, η αντίληψη της ιστορικότητας καταστρέφεται από τις καπηλείες κάθε είδους. Με αποτέλεσμα το πολύ γνωστό: όταν δεν γνωρίζουμε την ιστορία, καταδικαζόμαστε να την ξαναζήσουμε.

Τράπουλες
Οι τράπουλες του Σκαντζόχοιρου: αριστερά με φιγούρες από την αρχαία ελληνική και περσική τέχνη, δεξιά με έμπνευση τη βυζαντινή τέχνη.

Γι’ αυτό ένας Σκαντζόχοιρος αποφάσισε να βάλει την Ιστορία στο παιχνίδι και το παιχνίδι στην Ιστορία. Ο «Σκαντζόχοιρος» είναι κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) που σχεδιάζει και παράγει εκπαιδευτικά παιχνίδια με ιστορικό περιεχόμενο.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι να τοποθετήσουμε τα πρόσωπα, τα γεγονότα, τις τέχνες και τους πολιτισμούς όλων των ιστορικών περιόδων της Ελλάδας, ως περιεχόμενο σε παιχνίδια διασκεδαστικά, όχι μόνο για μικρές ηλικίες αλλά και για τις παρέες των ενηλίκων. Να μαθαίνει κανείς παίζοντας, χωρίς να είναι προαπαιτούμενες οι γνώσεις για να παίξει.

Έτσι μπορούν, παιδιά και μεγαλύτεροι, να ανακαλύψουν τους πολιτισμούς της εποχής του χαλκού με τα παιχνίδια μνήμης, να μάθουν τα κύρια χαρακτηριστικά των τεχνών στις περιόδους της αρχαιότητας με τις Επτά Οικογένειες της αρχαίας Ελλάδας, να περιδιαβούν τη μεσαιωνική περίοδο με έμπνευση τη βυζαντινή τέχνη αλλά και να δουν την ιστορική συνέχεια από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην Οθωμανική μέσα από την κοινή τους πρωτεύουσα.

ΚωνσταντινόPoly
Το επιτραπέζιο ΚωνσταντινόPoly, όπου οι παίκτες χτίζουν τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, από την ίδρυσή της ως πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εξίσου σημαντικό, να πλησιάσουν καλύτερα την νεότερη και σύγχρονη ιστορία: είτε ζωγραφίζοντας στα βήματα των περιηγητών, είτε μαθαίνοντας για τον προσφυγικό καταυλισμό της Καισαριανής, την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή και μορφές της τέχνης και του πολιτισμού όπως η Σωτηρία Μπέλλου.

Τον Σκαντζόχοιρο και τα παιχνίδια του μπορείτε να τα βρείτε στη φωλιά του, στον πεζόδρομο της οδού Καρόρη, αρ. 5, στο Μοναστηράκι. Εκεί μπορείτε όχι μόνο να δείτε τα πρωτότυπα και καλαίσθητα σχεδιασμένα παιχνίδια αλλά και να παίξετε δωρεάν κάποια από αυτά, συνδυάζοντάς τα με χορταστικά σπιτικά σάντουιτς, περιποιημένη σπιτική βυσσινάδα, λεμονάδα και σουμάδα, smoothies, καθώς και κρύα και ζεστά ροφήματα.

μπλοκ ζωγραφικής
Οι κάρτες, τα φύλλα και τα μπλοκ ζωγραφικής του Σκαντζόχοιρου απλώνονται σε μια ευρεία γκάμα σχεδίων και ιστορικών περιόδων. Από την εποχή του χαλκού μέχρι και τους περιηγητές του 19ου αιώνα.

Διαδικτυακά μπορείτε να επισκεφθείτε τον Σκαντζόχοιρο στο https://skantzochiros.toys, όπου θα βρείτε και καλούδια, όπως δωρεάν μπλοκ ζωγραφικής και ηλεκτρονικά παιχνίδια μνήμης, ενώ μπορείτε να διαβάσετε και την περιπέτεια του Σκαντζόχοιρου «Το Δεσποτάτο της Μυκόνου».

Για να παίζουμε την ιστορία στα δάχτυλα.

Σκαντζόχοιρος Κοιν.Σ.Επ.

Τηλ: +30 210 3314413

Facebook: @SkantzochirosToys

Instagram: @skantzochiros

Twitter: @skantzochiros

e-mail: [email protected]