Πηγή: Katiousa

Πριν από λίγη ώρα, η οργάνωση Λαϊκό Νομικό Γραφείο (PLO – People’s Law Office, που αναλαμβάνει υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος και καταπάτησης πολιτικών δικαιωμάτων από το κράτος), ανακοίνωσε τον θάνατο του μέλους της, της δικηγόρου Ebru Timtik, μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας, με μοναδικό αίτημά της να δικαστεί δίκαια.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να χτυπά η καρδιά της Ebru Timtik, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την επαναφέρουν, και καλούσε τη νομική κοινότητα και τον λαό της Τουρκίας να συγκεντρωθούν έξω από το νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί παρά τη θέλησή της η Ebru.

Την είδηση μετέφερε και το ΚΚ Τουρκίας (TKP), απευθύνοντας βαρύ κατηγορώ στην τουρκική κυβέρνηση που είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον θάνατό της.

Οι δικηγόροι του λαού Ebru Timtik και Aytaç Ünsal καταδικάστηκαν με βάση τον τρομοκρατικό νόμο, με βάση την αντιφατική κατάθεση ενός και μόνο μάρτυρα, που αποδείχτηκε ότι ήταν αναξιόπιστος λόγω της πνευματικής του κατάστασης. Οι δικηγόροι ξεκίνησαν απεργία πείνας τον περασμένο χειμώνα, που κλιμακώθηκε τον Απρίλιο, ζητώντας μια πραγματικά δίκαιη νομική διαδικασία. Συγκεκριμένα η Ebru Timtik είχε καταδικαστεί σε 13,5 χρόνια κάθειρξης.

Παρά τη σχετική διάγνωση του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε το αίτημα για την προληπτική αποφυλάκισή τους, θεωρώντας προκλητικά πως δεν προκύπτει ότι υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική ή την πνευματική τους ακεραιότητα! Ουσιαστικά δηλαδή προέγραψε το βιολογικό τους τέλος, υπογράφοντας μια άτυπη θανατική καταδίκη εις βάρος τους.

Την ίδια στιγμή, ο Aytaç Ünsal συνεχίζει την απεργία πείνας μέχρι τέλους για 207η μέρα. Η θυσία των τριών μελών των Grup Yorum -που συνδέεται άμεσα με αυτή την υπόθεση- κατέδειξε την φασιστική απανθρωπιά της τουρκικής κυβέρνησης, δεν άλλαξε όμως στο παραμικρό τον πολιτικό της στόχο: να τσακίσει το λαϊκό κίνημα και όσους σηκώνουν ανάστημα.