Οι συνεχείς τσακωμοί στο στρατόπεδο της Μόριας, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η αδιαφορία των αρχών ήταν ήδη αρκετά για να κινητοποιηθούν οι πρόσφυγες και δράσουν. Η κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για αυτούς μια κίνηση συμβολική και μια από τις προσπάθειες τους να ακουστούν όχι μόνο στον κόσμο της Λέσβου αλλά και από την κυβέρνηση. Είκοσι ημέρες και το σύνθημα τους παραμένει ένα: Μέχρι να πραγματοποιηθούν τα αιτήματα μας – μέχρι να κλείσουν οι πόρτες της Μόριας.

grafeiasyriza1513379588

της Αλεξάνδρας Τάνκα στο ThePressProject

Η 17χρονη Καρίμα Κίας, από το Αφγανιστάν, έφτασε στη Λέσβο στις αρχές του Οκτώβρη μαζί με τις τρεις ανήλικες αδερφές της, την μητέρα της και τα δύο αδέρφια της, βρέφη. Κανείς δεν τους είχε προϊδεάσει για την κατάσταση του στρατοπέδου κι ούτε γνώριζαν πως υπήρχε περίπτωση να «κολλήσουν» στο νησί. Για δύο βδομάδες έμενε σε μια σκηνή, που προοριζόταν για 8 άτομα, μαζί με άλλους 15 πρόσφυγες.

Οι ανθυγιεινές συνθήκες και το φαγητό τους έκαναν να αρρωστήσουν, ενώ πολλές φορές είχαν διάρροιες και έκαναν εμετούς. «Αρρωσταίναμε συνέχεια λόγω του φαγητού μέχρι που αναγκαζόμασταν να αγοράζουμε φαγητό με τα δικά μας χρήματα» λέει και προσθέτει ότι αν και επισκέπτονταν τους γιατρούς, αυτοί αδιαφορούσαν.
«Οι αρχές δεν έκαναν τίποτα, απλά κοιτούσαν» αναφέρει. «Φέρονται στους ανθρώπους λες και είναι ζώα».

Μέσα στο διάστημα που πέρασε στη Μόρια, σημειώθηκαν δέκα καυγάδες μεταξύ των προσφύγων, οι οποίοι πετούσαν πέτρες ενώ πολλές φορές κάποιοι χρησιμοποιούσαν και μαχαίρια, σύμφωνα με την ίδια. «Οι αρχές δεν έκαναν τίποτα, απλά κοιτούσαν» αναφέρει. «Φέρονται στους ανθρώπους λες και είναι ζώα».

Karima Qias – πρόσφυγας από το Αφγανιστάν

Όταν έφτασαν στο στρατόπεδο ζήτησαν από τους αρμόδιους να τους παρέχουν κάποιες πάνες και λίγο γάλα για τα μωρά, όμως τους απάντησαν πως αυτά είναι για τα μωρά των Σύρων. «Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα μωρό Αφγανών κι ένα μωρό Σύρων;» διερωτάται η ίδια.

Έπειτα από δύο βδομάδες, η οικογένεια της μαζί με άλλους 250-300 πρόσφυγες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το στρατόπεδο και να εγκατασταθούν στον ελαιώνα, δίπλα από αυτό. Την επομένη, ορισμένοι από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου και της Καρίμα, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, όπου έστησαν σκηνές, και ζητούσαν να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα.

Στην πλατεία οι πρόσφυγες διέμειναν περίπου ένα μήνα, όμως οι τοπικές αρχές τους υποσχέθηκαν πως σύντομα θα λύσουν το πρόβλημα και θα δεχτούν τα αιτήματά τους με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να γυρίσουν στη Μόρια. Ωστόσο λίγες μέρες αργότερα 34 35 Αφγανοί πρόσφυγες επέστρεψαν στην πλατεία, αυτή τη φορά χωρίς τις σκηνές τους, για ασκήσουν πίεση. Η απάντηση που έλαβαν ήταν επίθεση από την αστυνομία καθώς και προπηλακισμούς από ομάδες ακροδεξιών.

«Δεν ήρθαμε στην Ευρώπη για να φυλακιστούμε. Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να κάνει τις επιλογές του» λέει η Καρίμα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ThePressProject