Πηγή: Zoon

Μπράβο, το καταφέραμε κι αυτό! Να “κατοικούν” στις θάλασσες, πιο πολλές μάσκες και γάντια μιας χρήσης από ότι μέδουσες… Γιατί με αφορμή και τον κορονοϊό, κάποιοι-και είναι πολλοί- έδειξαν ότι θεωρούν τις θάλασσες το μεγάλο σκουπιδοτενεκέ τους.

Η αποκάλυψη της γαλλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Opération Mer Propre (Εκστρατεία Καθαρή Θάλασσα) , που κάνει τακτικούς καθαρισμούς στην Κυανή Ακτή, είναι αποκαρδιωτική για τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε το περιβάλλον.

Photo Opération Mer Propre

Οι δύτες της οργάνωσης κατά τη διάρκεια καθαρισμών στη θάλασσα της Μεσογείου εντόπισαν εκτός από τα συνήθη πλαστικά σκουπίδια και τα λεγόμενα “σκουπίδια του κορονοϊού¨, δηλαδή, γάντια και μάσκες μιας χρήσης στο βυθό.

Και οι πλαστικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης θα επιζήσουν στη θάλασσα για περίπου 450 χρόνια! (Photo Opération Mer Propre)

Εκεί που θα μείνουν για εκατοντάδες χρόνια αφού εξαιρετικά δύσκολα αποσυντίθενται, ενώ ακόμα και όταν γίνει αυτή η διαδικασία η θάλασσα γεμίζει με τα μικροπλαστικά, απειροελάχιστες ποσότητες πλαστικών που είναι και τα πιο επικίνδυνα σκουπίδια.

 

 

Θάλασσα από… πλαστικό. Βίντεο από παλαιότερη επιχείρηση καθαρισμού της οργάνωσης Opération Mer Propre

Τα μέλη της οργάνωσης θεωρούν ότι τα σκουπίδια του κορονοϊού που βρήκαν κατά τον πρώτο αυτό καθαρισμό είναι μόνο η αρχή και ότι θα ακολουθήσουν τεράστιες ποσότητες γαντιών και μασκών μιας χρήσης, όπως τεράστιες ήταν οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα στη Γαλλία μόνο είχαν παραγγείλει 2 δισεκατομμύρια μάσκες μιας χρήσης.