Πηγή:TPP

Οι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερψήφισαν, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Οδηγία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων, που περιέχει διατάξεις που απειλούν σοβαρά το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε σήμερα. 19 χώρες ψήφισαν υπέρ, 6 κατά και 3 απουσιάζαν. Υπερψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις τοποθετήσεις των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν η Οδηγία πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο.

Το πρωί της Δευτέρας, τα κράτη μέλη κλήθηκαν, μέσω των υπουργών Γεωργίας, να τοποθετηθούν επί της συγκεκριμένης οδηγίας.  Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που είναι και αντιπρόεδρος του Ε.Κ. επικαλέστηκε ασθένεια, η Κωνσταντίνα Κούνεβα μία σοβαρή υποχρέωση στην Αθήνα και ο Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε ότι βρίσκει θετικά και αρνητικά στην Οδηγία και ότι αν ήταν εκεί, θα ψήφιζε παρών. Δείτε εδώ συγκεντρωμένα τα σχετικά άρθρα του TPP.

Η υπερψήφιση και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημαίνει ότι τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο ετών για να θέσουν σε ισχύ την Οδηγία και να την εισάγουν στις εθνικές νομοθεσίες.

Η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτούνταν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βρέθηκε τελικά, καθώς 19 κράτη υπερψήφισαν την Οδηγία, 6 (Ιταλία, Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία) τάχθηκαν ενάντια, ενώ το Βέλγιο, η Εσθονία και η Σλοβενία απείχαν από την ψηφοφορία.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρου Αραχωβίτη, τάχθηκε υπέρ της Οδηγίας, παρά το γεγονός ότι στην ψηφοφορία του Ευρωκοινοβούλιου, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπογράψει τροπολογίες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και δήλωσαν την αντίθεσή τους είτε στο σύνολο, είτε σε κομμάτια της Οδηγίας. Υπενθυμίζεται ότι και οι 3 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης, Κούνεβα, Κούλογλου) απουσίαζαν την ημέρα της ψηφοφορίας. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που είναι και αντιπρόεδρος του Ε.Κ. επικαλέστηκε ασθένεια, η Κωνσταντίνα Κούνεβα μία σοβαρή υποχρέωση στην Αθήνα και ο Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε ότι βρίσκει θετικά και αρνητικά στην Οδηγία και ότι αν ήταν εκεί, θα ψήφιζε παρών.