Ακολουθεί απόσπασμα από το κεφάλαιο Ζ του βιβλίου Ιστορίας της Α Γυμνασίου του 2453

Η Ελλάδα του 21ου αιώνα ήταν διάσημη παγκοσμίως για τα ανώτατα συνδικαλιστικά της όργανα. Το πιο διάσημο από όλα ήταν φυσικά η συνομοσπονδία των εργατών της. Ένα όργανο που ενέπνεε τον Έλληνα ιδιωτικό υπάλληλο και εργάτη να προασπίσει τα εργασιακά του δικαιώματα. Χαρακτηριστικές ήταν οι απεργιακές του κινητοποιήσεις, στις οποίες ο κόσμος που συμμετείχε ήταν λίγο μεγαλύτερος από συνέλευση τετραώροφης πολυκατοικίας με θέμα τον καθαρισμό των περιττωμάτων από περιστέρια. Συνεχείς ήταν επίσης οι αγώνες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την οικονομική σταθερότητα των επιχειρήσεων. Αυτή η συνομοσπονδία το 2019 οργάνωσε συνέδριο, με την συμμετοχή ορισμένων εργοδοτών. Σημαδεύοντας τις πινέζες του χάρτη της Ελλάδας αρχικά στην Καλαμάτα και έπειτα στην Ρόδο, τα συνέδρια αυτά φιλοξενήθηκαν σε 5άστερα ξενοδοχεία για να νιώθουν τα ηγετικά στελέχη του οργάνου σαν το σπίτι τους. Όμως μια ανίδεη ομάδα εργατών που στις απεργίες μάζευε το 20πλάσιο κόσμο εξαιτίας της μικρής παρατυπίας της παρουσίας εργοδοτών, ματαίωσε τα συνέδρια.

Το σωματείο των εργοδοτών-εργατών δεν το έβαλε κάτω. Προκήρυξε συνέδριο αυτή τη φορά στον Σκορπιό. Ο Σκορπιός είναι ιδιωτικό νησί κάτι το οποίο παρέπεμπε άμεσα στο συνέδριο των ιδιωτικών υπαλλήλων. Το νησί είχε εφοδιαστεί πλήρως με τα απαραίτητα για την επιβίωση, όπως λάδι τρούφας, κρασί ροζέ σαμπανιζέ και άρτο μπριός έτσι ώστε να διοργανωθεί ομαλά το συνέδριο με θέμα: «αύξηση μισθών των διευθυντών στις επιχειρήσεις». Ακτοπλοϊκά δρομολόγια δεν υπήρχαν ώστε να εμφανιστούν άκυροι στο συνέδριο και το νησί φρουρούταν αποτελεσματικά από το λιμενικό σώμα. Όμως οι ανίδεοι εργάτες κατάφεραν ακόμα μια φορά να βρεθούν στην καρδιά του συνεδρίου. Έχοντας την βοήθεια του τάγματος αλεξιπτωτιστών των Εξαρχείων το οποίο είχε αποκαλύψει ιδιωτικό κανάλι, προσγειώθηκαν στο νησί με την βοήθεια παρά-πέντε. Στην συνέχεια έκαναν έφοδο στον χώρο του συνεδρίου ο οποίος ήταν η θερμαινόμενη πισίνα του νησιού, και διέκοψαν για ακόμα μια φορά την συνάντηση των εργατών-εργοδοτών.

Τα περιθώρια είχαν στενέψει. Ήδη είχε περάσει 1 χρόνος από την λήξη της θητείας της ηγεσίας του οργάνου και το συνέδριο έπρεπε να γίνει. Οι επιχειρηματίες είχαν φτάσει σε οικονομική στενότητα και τα ηγετικά στελέχη του συνδέσμου που πληρώνονταν με ποσοστά επί των κερδών είχαν απωλέσει καθημερινές μικρές συνήθειες τους, όπως οι φιλικοί τους αγώνες σε ιδιωτικά γήπεδα τένις και η μπίζνες κλας θέση στα αεροπλάνα. Επομένως η λύση που απέμενε ήταν μία. Το συνέδριο να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Η είδηση αυτή εξαγρίωσε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού. Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων είχαν συγκεντρωθεί στην Ηρώδου Αττικού. Για να κρατηθεί το πλήθος επιστρατεύτηκαν 150 κλούβες ματ και 200 πούλμαν ιδιωτικών ταξιδιωτικών εταιριών. Οι συγκεντρώσεις ήταν συνεχόμενες επί μια βδομάδα. Η κυβέρνηση έβλεπε τα ποσοστά του κόμματος να πέφτουν σε τέτοιο βαθμό που οριακά ήταν μεγαλύτερα από αυτά των εκλογών του 2009. Επομένως πρότεινε μια συμβιβαστική λύση. Αποφάσισε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ανίδεων εργατών. Έφυγαν όλοι οι εργοδότες από το σωματείο και μπήκαν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έχασαν τις επαφές τους με το συνδικαλιστικό όργανο ικανοποιήθηκαν με την μείωση των φόρων για εισοδήματα 100 χιλιάδων ευρώ και άνω, και φοροαπαλλαγή για κέρδη άνω του 1 εκατομμυρίου. Τέλος άλλαξε το αξίωμα του προέδρου των συνδικαλιστών και μετατράπηκε σε βασιλέα των συνδικαλιστών, έτσι ώστε να μην ξαναβρεθεί το σωματείο ποτέ σε περίοδο λήξης θητείας και το αξίωμα να μεταφέρεται κληρονομικά. Έτσι η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά κατάφερε να δώσει μια γουίν-γουίν λύση.

Παναγιώτης Φραγκούλης