Πηγή: Alterthess.gr
«Έχουμε την ελπίδα να φύγουμε» και «δεν έχουμε μέλλον εδώ». Αυτές ήταν οι φράσεις που εναλλάσσονταν στα στόματα των προσφύγων αυτές τις δύο μέρες που περίπου 600 άτομα κατασκήνωσαν έξω από το καμπ των Διαβατών με στόχο να φτάσουν στα σύνορα και να φύγουν στην Βόρεια Ευρώπη. Το «Καραβάνι της Ελπίδας», έτσι όπως ονομάστηκε στα καλέσματά τους η κινητοποίηση αυτή, διοργανωνόταν μέσω κοινωνικών δικτύων εδώ και αρκετό καιρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εφαρμογές και τα social media διακινήθηκαν ψευδείς ειδήσεις ότι τα σύνορα θα ανοίξουν ενώ παράλληλα εκφράστηκε και η πρόθεση η κινητοποίηση να ασκήσει πίεση ώστε να συμβεί αυτό.
Από την Πέμπτη το μεσημέρι περίπου 600 πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν έξω από τα Διαβατά μεταξύ των οποίων πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Πολλοί εξ αυτών ήρθαν από την Αθήνα, τα Γιάννενα άλλα και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας αφήνοντας τις δομές όπου έμεναν (καμπ, διαμερίσματα και ξενοδοχεία). Δεκάδες ήταν και οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη και παρέμειναν εγκλωβισμένοι από την αστυνομία σε διάφορα σημεία των Διαβατών χωρίς να καταφέρουν να προσεγγίσουν στο σημείο. Στην Αθήνα σε περίπου 200 πρόσφυγες που είχαν βγάλει εισιτήριο για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη απαγορεύτηκε η είσοδός τους στα τρένα ενώ στη συνέχεια προχώρησαν στην κατάληψη του σταθμού Λαρίσης διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του δικαιώματός τους στη μετακίνηση.
Τόσο χθες όσο και σήμερα δεν έλειψαν οι εντάσεις όταν οι πρόσφυγες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, κινήσεις που αντιμετωπίστηκαν από την πλευρά των ΜΑΤ με ρίψη δακρυγόνων. Την Παρασκευή το μεσημέρι ιδιαίτερα η προσπάθεια εξόδου των προσφύγων από τον αστυνομικό κλοιό αντιμετωπίστηκε με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου λάμψης κάτι που για αρκετή ώρα έκανε την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα τεταμένη και όξυνε τις αντιδράσεις.
Παρά την προτροπή του ΟΗΕ και του ΔΟΜ να μην εμπιστεύονται «ψευδείς πληροφορίες» και «φήμες στα κοινωνικά δίκτυα» και παρά τις εκκλήσεις του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να επιστρέψουν στις δομές, δηλώνουν μέχρι αυτή τη στιγμή αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο διεκδικώντας το άνοιγμα των συνόρων. Και αυτό γιατί, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιοι, πέρα από τις ψευδείς πληροφορίες και το μυστήριο της διαδικτυακής οργάνωσης της κινητοποίησης αυτής υπάρχουν πραγματικά προβλήματα, συσσωρευμένα αδιέξοδα και μια αναμονή δίχως τέλος. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που πρόσφυγες προχωρούν σε μια τέτοια απελπισμένη και για άλλους μάταιη κίνηση δεδομένου ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Τον Νοέμβριο του 2017 εκατοντάδες πρόσφυγες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να φτάσουν στα σύνορα, κινητοποίηση που σταμάτησε με μπλόκο της αστυνομίας στον Βαρδάρη.
Οι πρόσφυγες από το Ιράκ, τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και χώρες του Μαγκρέμπ που βρίσκονται στα Διαβατά νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια παράλογη συνθήκη κλειστών συνόρων. Οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου καθυστερούν για πολλούς (η εξέταση του αιτήματος ασύλου έχει οριστεί για κάποιους το 2024), άλλοι που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες φοβούνται ότι θα εκδιωχθούν από τα διαμερίσματά τους χωρίς να έχουν καταφέρει να βρουν άλλους τρόπους επιβίωσης ενώ δεν είναι λίγοι που φοβούνται την απόρριψη του αιτήματός τους και την επιστροφή σε χώρες που η ζωή τους κινδυνεύει.
Αυτό που ζητούν, δηλαδή, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το δικαίωμα να μετακινηθούν, να επιχειρήσουν να βρουν μια καλύτερη ζωή και να μην αντιμετωπίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους κρατικούς μηχανισμούς ως αριθμοί ανάμεσα σε προγράμματα στέγασης που λήγουν και προγράμματα ένταξης που δεν έχουν ξεκινήσει. Πέρα από τις προσπάθειες εξαπάτησης των προσφύγων μέσω ψευδών ειδήσεων υπάρχει και η αλήθεια της δικής τους εμπειρίας την οποία κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει και που θα αποτελεί την πραγματική αιτία για την οποία θα κοιμηθούν και σήμερα το βράδυ σε πολύ δύσκολες συνθήκες έξω από το καμπ των Διαβατών.
Σταυρούλα Πουλημένη
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης