Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Οι κινητοποιήσεις και η πίεση ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων ανάγκασαν τις αρχές της Ρώμης να απομακρύνουν περίπου 70 Ρομά από κοινότητα φιλοξενίας στην περιοχή Τόρε Μάουρα της πρωτεύουσας. Ένας 15χρονος, όμως, ήταν εκείνος που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον φασισμό που συνεχώς ανεβαίνει στη γειτονική χώρα.

Ο Σιμόνε, κάτοικος της περιοχής, μίλησε με τόλμη μπροστά στους ακροδεξιούς της Casa Pound και της Forza Nuova για να τους διαμηνύσει ότι «εδώ είναι δική μου γειτονιά».

Όταν ο εκπρόσωπος της Casa Pound Μάρκο Αντονίνι εκστόμισε στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, από το σημείο των επεισοδίων, πως «εδώ συμφωνούμε όλοι», ο 15χρονος τον διέκοψε, λέγοντας: «περίμενε, εγώ είμαι από το Τόρε Μάουρα και δε συμφωνώ, μπορώ να το δηλώσω;».

Όταν ο έκπληκτος Αντονίνι τον κοιτάζει, λέγοντας «και βέβαια μπορείς να το πεις, εμείς δεχόμαστε την αντιπαράθεση», ο Σιμόνε αδιαφορεί για το βλοσυρό του βλέμμα και του αντιτείνει τολμηρά: «κατ’ εμέ, αυτό που κάνετε είναι να χειραγωγείτε τους ανθρώπους στο Τόρε Μάουρε, τη δική μου γειτονιά, μετατοπίζοντας αυτήν τη χειραγωγημένη οργή προς το δικό σας συμφέρον. Κατ’ εμέ αυτό που κάνετε είναι εξίσου παράνομο».

Ο ακροδεξιός εκπρόσωπος τον ρώτησε: «εσύ είσαι ευχαριστημένος που μετέφεραν εδώ 60 Ρομά;», αλλά ο Σιμόνε δεν τρομοκρατήθηκε: «εμένα 60 άνθρωποι δεν μου αλλάζουν τη ζωή. Το πρόβλημα εμένα δεν είναι ποιος μου κλέβει το σπίτι, αλλά το ότι μου κλέβουνε το σπίτι. Όταν το κάνει ένας Ρομά, όλοι στρεφόμαστε εναντίον του, αλλά όταν το κάνει ένας Ιταλός το βουλώνουμε και αποσιωπούμε ότι ήταν Ιταλός. Έτσι, πάνω σ’ αυτό το πράγμα όλοι στρεφόμαστε κατά των μειονοτήτων, αλλά εμένα δεν μου αρέσει αυτό το πράγμα», ήταν η αποστομωτική απάντηση του 15χρονου Σιμόνε. Στην προβοκατόρικη ερώτηση του Αντονίνι «εάν του μοιάζουνε μειονότητα οι Ρομά», ο Σιμόνε αποκρίθηκε: «εάν εμείς είμαστε 60 εκατ., τότε ναι είναι μειονότητα. Κατ’ εμέ, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ρομά, ούτε οι Αφρικανοί, ούτε κανένας άλλος άνθρωπος».

Στην αντιπαράθεση συμμετείχε και άλλος κάτοικος, ο οποίος είπε προς τον 15χρονο ότι παλαιότερα δεν ήταν έτσι η κατάσταση στο Τόρε Μάουρα. «Ε, λοιπόν γι’ αυτό ευθύνονται οι Ρομά;», αντέτεινε θαρρετά ο Σιμόνε, χωρίς να λάβει απάντηση.

Το βίντεο με τον 15χρονο έκανε τον γύρο της Ιταλίας και προκάλεσε θαυμασμό και κύμα υποστήριξης για τον νεαρό, ο οποίος ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στον φανατισμό των ακροδεξιών που προκάλεσαν βίαια επειδόσια, προπηλάκισαν Ρομά, ενώ έφθασαν στο σημείο να βάλουν ακόμη και αυτοσχέδια βόβμα έξω από τη δημοτική αρχή.

Το βίντεο έκανε τον γύρο της Ιταλίας και αμέσως προκάλεσε τον θαυμασμό για το θάρρος του Σιμόνε και ένα κύμα υποστήριξης στη φωνή του που κατατρόπωσε την έπαρση και των φανατισμό των ακροδεξιών, που βιαιπραγούσαν, προπηλάκιζαν τους Ρομά (μεταξύ των οποίων βρίσκονταν πάνω από 20 γυναίκες—τρεις έγκυες- και 33 ανήλικοι), ενώ έφθασαν έως του σημείου να τοποθετήσουν αυτοσχέδια βόμβα έξω από τη δημοτική δομή.

Η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι τοποθετήθηκε υπέρ του Σιμόνε μέσω των social media, όμως τα προβλήματα παραμένουν, καθώς τα όσα έγιναν στο Τόρε Μάουρα δεν αποκλείεται να συμβούν και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, όπου έχει προγραμματιστεί να μεταφερθούν Ρομά δεν έγιναν δεκτοί στην προηγούμενη δομή φιλοξενίας.

Ήδη, επιτροπές κατοίκων διατυπώνουν προειδοποιήσεις κατά της μεταφοράς τους στην περιοχή τους και η δήμαρχος συμβουλεύει στις υπηρεσίες της «ύψιστη προσοχή κατά τη μεταφορά των ανθρώπων».

Ωστόσο, οι νέες επιλογές για την μεταφορά και φιλοξενίας τους βρίσκονται σε περιοχές με την ίδια κοινωνική σύσταση με το Τόρε Μάουρα και τα ανατολικά προάστια της πόλης. Και το φυτίλι που άναψαν τα επεισόδια των προηγουμένων ημερών μπορούν κάλλιστα να προκαλέσουν την έκρηξη.