Επιμέλεια: Χρήστος Αβραμίδης

Στις 3 Απριλίου του 1912 γεννιέται ο μεγάλος αγωνιστής της αριστεράς και του διεθνούς ειρηνιστικού κινήματος Γρηγόρης Λαμπράκης. Στα 41 χρόνια που θα ζήσει μέχρι τη δολοφονία του θα καταφέρει να στεφθεί Βαλκανιονίκης, να αναδειχθεί υφηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο, να γράψει δύο βιβλία και να εκλεγεί βουλευτής με την ΕΔΑ το 1961

O Λαμπράκης, έχει αντιμετωπίσει την ακροδεξιά τρομοκρατία επανειλημμένα αλλά και με επιτυχία και για αυτό στοχοποιείται από κράτος και παρακράτος. Στις 22 Μαΐου 1963 μετά από μία εκδήλωση για την ειρήνη στην οποία ήταν ομιλητής θα γίνει το μοιραίο. Παρακρατικοί θα τον πλησιάσουν με τρίκυκλο και θα του καταφέρουν θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι.

Δείτε το αφιέρωμα στον Γρηγόρη Λαμπράκη, που είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή την επέτειο της γέννησής του.

 

Η συνεργασία της ασφάλειας Θεσσαλονίκης με τους ακροδεξιούς τραμπούκους ήταν άψογα οργανωμένη. Μόνο που ένας αστυνομικός της τροχαίας θα σταματήσει το τρίκυκλο μερικά λεπτά μετά την δολοφονία. Αυτό που είχε προηγηθεί είναι το ότι την στιγμή της διαφυγής, ένας σύντροφος του Λαμπράκη ο Χατζηαποστόλου ή τίγρης πηδάει στο τρίκυκλο, εξουδετερώνει τον δολοφόνο, Εμανουηλίδη και παλεύει με τον οδηγό Σπύρο Γκοτζαμάνη με αποτέλεσμα να υποπέσουν στην αντίληψη του ανυποψίαστου τροχονόμου

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις, ενώ περισσότεροι από 200.000 θα παρευρεθούν στην κηδεία του θύματος.

Ο σύντροφος του Λαμπράκη, Κώστας Βάρναλης είχε γράψει για το νόημα του πολέμου τον στίχο « να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ».

Ο Λαμπράκης δεν μίλησε απλά για μια αφηρημένη Ειρήνη, αλλά πάλεψε ταυτόχρονα εναντίον των δυνάμεων που προκαλούν τους πολέμους.