Πηγή Katiousa

Σε σχολείο εισέβαλαν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, χτυπώντας και τον υποδιευθυντή, προκειμένου να συλλάβουν ένα 10χρονο παιδί εν ώρα μαθήματος. Το περιστατικό διαδραματίστηκε σε σχολείο της Δυτικής Όχθης και καταγράφηκε σε βίντεο. Αιτία της σύλληψης πως πέταξε πέτρες, μια συνηθισμένη κατηγορία κατά Παλαιστίνιων ανηλίκων, Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, οι στρατιώτες παραβίασαν την ήδη σκληρή ισραηλινή νομοθεσία, που επιτρέπει τη σύλληψη παιδιών πάνω από 12.

Οι στρατιώτες άρπαξαν το παιδί, την ώρα που κάποιοι ενήλικες, ανάμεσά τους ο υποδιευθυντής, προσπάθησαν να τους εμποδίσουν. Τελικά το παιδί αφέθηκε ελεύθερο μετά από παρέμβαση των παλαιστινιακών αρχών, ζητώντας παράλληλα από το Ισραήλ να διεξαγάγει έρευνα για το περιστατικό, καθώς είναι πρωτοφανές ο στρατός να εισβάλει σε σχολείο, για να συλλάβει μαθητή, επιτιθέμενος σε δασκάλους.

Υπάρχουν όμως ακόμα μικρότερα σε ηλικία θύματα συλλήψεων από το Ισραήλ μέσα στα χρόνια, αφού ακόμα και 7χρονα παιδιά έχουν συλληφθεί από τις στρατιωτικές κατοχικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στη Χεβρώνα, όπου σταθμεύουν εκατοντάδες στρατιώτες μαζί με λίγες εκατοντάδες Εβραίους εποίκους και χιλιάδες Παλαιστίνιους. Οι έποικοι της πόλης δικάζονται ως πολίτες, ενώ οι Παλαιστίνιοι με τον στρατιωτικό νόμου και μπορούν να συλληφθούν με οποιαδήποτε αφορμή. Μόνο μέσα στο 2018 υπήρχαν 270 ανήλικοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, τουλάχιστον 50 κάτω των 16 ετών.