Ιστορικός, υγεία, δάνειο, σας έχω

Η πρώτη φορά αριστερά άφησε πολλές παρακαταθήκες. Η πιο σημαντική για πολλούς θεωρείται η εκμάθηση της εφαρμογής του αποτελέσματος ενός δημοψηφίσματος. Στην πραγματικότητα όμως ήταν η δημιουργία του πρότυπου συμπεριφοράς ενός πολιτικού. Και αυτός δεν ήταν άλλος από τον γιατρό της παρέας. Ο υφυπουργός από την Κρήτη παρέδωσε μαθήματα αυθεντικότητας στις επόμενες γενιές. Πως η μαγκιά που ξεχειλίζει μέσα σου πρέπει να εξωτερικεύεται. Πως τα βάζεις με το κατεστημένο. Πως χτυπάς την διαπλοκή. Οι αντιδράσεις ατόμου που κάνει μανούρα σε σκυλάδικο δεκαετίας του 80 ήταν κάτι που έλειπε από την πολιτική σκηνή. Μπορεί η αλαζονεία να εκφραζόταν παλιότερα με ένα είδος αριστείας, αλλά ο υφυπουργός είχε μουστάκι. Έπαιρνε ύφος στραβοστόμη και έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στο κατεστημένο των δημοσιογράφων που έπαιρναν τον βασικό μισθό. Και ας ήταν απέναντι σε όλους μόνος του, τους είχε.

Αγαπημένος του βέβαια αντίπαλος ήταν ο πρώην υπουργός υγείας. Η κόντρα τους ήταν ιστορική μιας και ήταν μια μίξη ριάλιτι και πάνελ. Αυτό οδήγησε πολλά κανάλια να χτυπήσουν σε δημοπρασία τα τηλεοπτικά δικαιώματα της βουλής στην μεσημβρινή ζώνη καθώς και στην πράιμ τάιμ. Τελικά ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του έκανε μήνυση στο ερωτοδικείο και η κατευθυνόμενη παρουσιάστρια από τα διαπλεκόμενα κανάλια έκρινε ένοχο τον Κρητικό βουλευτή, ο οποίος όφειλε να πληρώσει τον λογαριασμό μιας χασαποταβέρνας και να αγοράσει 50 τεμάχια νανογιλέκα από τον έτερο πολιτικό. Τα έβαζε ακόμα και με καλλιτέχνες με σημαντική ιστορία στην μουσική σκηνή και στα στριπ σόου την ώρα των παραστάσεων του.

Μεγάλο θέμα είχε προκληθεί για το καταναλωτικό δάνειο που είχε πάρει το 2019 μέσω ΑΤΜ. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα έκαναν ουρές στα ΑΤΜ για να πάρουν ανάλογο δάνειο, αλλά δεν μπορούσαν λόγω ριφιφί που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη μέρα στην τράπεζα της Ελλάδος και επιβλήθηκαν έκτακτα κάπιταλ κοντρόλ για μη πολιτικούς. Το δάνειο το χρησιμοποίησε όντως καταναλωτικά ο Έλληνας υφυπουργός. Νοίκιασε μπουζουκτσίδικο στον Πλατανιά Χανίων όπου έρεε άφθονο το αλκοόλ κατά την διάρκεια των ομιλιών του. Υποσχόταν ότι το 2019 μετά την νίκη του κόμματος του στις εκλογές θα καπνίσει άφιλτρα τσιγάρα μπροστά στους Ευρωπαίους ηγέτες που θέλαν το παλιό να επιστρέψει. Τις εκδηλώσεις προσπάθησαν να καταγράψουν κανάλια της χώρας αλλά όταν το αντιλήφθηκε ο υφυπουργός έσπασε ένα μπουκάλι ουίσκι και ζήτησε από όλο το κόσμο να βγει έξω από το μαγαζί. Στην συνέχεια φώναξε δυνατά «Ηλία Ρίχτο» και μια φαγάνα γκρέμισε το Βιετνάμ. Μετά γύρισε στα κανάλια και τους είπε σκίζοντας το πουκάμισο του: «Έτσι θα γκρεμίσω τα μαγαζάκια σας στην επόμενη τετραετία. Όλοι σας και μόνος μου, σας έχω».

Το κόμμα του υφυπουργού όμως έχασε και αυτός κατέληξε ξανά βουλευτής της αντιπολίτευσης. Το όνομα του βέβαια ακούστηκε για την κυβέρνηση μιας και το σύστημα υγείας επί των ημερών  του είχε γνωρίσει άνθηση. Όμως τελικά προτιμήθηκε ένας μπλε που του έμοιαζε. Θαμώνας στο ίδιο μαγαζί με τον Κρητικό πολιτικό, ήξερε την γλώσσα των νοσοκομείων. Έκανε εμπάργκο στα βοθροκάναλα πλην ενός στο οποίο κάθε Σάββατο πήγαινε στην μουσική βραδιά του και έριχνε ζεμπεκιές κάνοντας άσπρο πάτο με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους. Έβγαλε στην φόρα πολλές από τις βρωμιές του αριστερού κατεστημένου της χώρας χωρίς βεβαίως καμία απόδειξη. Όταν του απηύθυνε μια κατευθυνόμενη ερώτηση μια δημοσιογράφος που έκανε την πρακτική της, αφού την αποκάλεσε «κουκλίτσα» κάνοντας της κοπλιμέντο την έβαλε στην θέση της. Και δεν ‘πα να έφερνε και αυτή όλους της τους συμμαθητές μετά από την σχολή δημοσιογραφίας στην επόμενη συνέντευξη τύπου, τους είχε όλους τους σπουδαστές.  Έτσι ο μεγάλος Κρητικός πολιτικός δημιούργησε το πρότυπο του υφυπουργού υγείας για τα επόμενα 40 χρόνια. Στο βιογραφικό του υποψηφίου για την συγκεκριμένη θέση θα έπρεπε να περιλαμβάνονται συγκεκριμένα προσόντα και προϋπηρεσία. Να έχει γυρίσει τουλάχιστον μια φορά τραπέζι σε σκυλάδικο, να έχει παίξει τουλάχιστον 10 φορές ξύλο στην ζωή του και να μην υπακούει σε κανόνες αριστείας. Να καπνίζει 4 πακέτα τσιγάρα την ημέρα, να μηδενίζει πουθενάδες στα σόσιαλ μίντια και να μπορεί μα πουλάει την μαγκιά του χωρίς να πέσει τηλέφωνο από τα υπόγεια του Μαξίμου.

Παναγιώτης Φραγκούλης