Τα περιστατικά απόλυσης εγκύων δυστυχώς μόνο μεμονωμένα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, πατώντας πάνω σε ένα πλέγμα αντεργατικής νομοθεσίας που η κυβέρνηση Σύριζα διατηρεί αναλλοίωτο όταν δεν το επεκτείνει. Πριν λίγους μήνες, δικαστήριο δικαίωσε την εργοδοσία για υπόθεση απόλυσης εγκύου στα Χανιά, επειδή “εκτελούσε πλημμελώς τα καθήκοντά της”. Τώρα έρχεται στο φως μια νέα υπόθεση, σύμφωνα με την οποία γυναίκα απολύθηκε από τη “Γιώτης”, επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, η εταιρεία ισχυρίστηκε πως ως μητέρα θα έχει πολλές υποχρεώσεις, που θα την οδηγήσουν σε πιθανές απουσίες από την εργασία. Δε δίστασε μάλιστα να ομολογήσει πως προτιμά να προσλάβει μια νεότερη εργαζόμενη με μικρότερες απολαβές, καθώς η απολυμένη δούλευε 10 χρόνια στην επιχείρηση.
Η απαράδεκτη απόφαση φαίνεται ακόμα πιο προκλητική, αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή την περίοδο, η επιχείρηση, που δραστηριοποιείται και στον τομέα των βρεφικών τροφών, διαφημίζει αυτή την περίοδο μια πρωτοβουλία “εταιρικής κοινωνικής ευθύνης’, στην οποία, σε συνεργασία με ΜΚΟ στηρίζει νέες μητέρες σε 86 απομακρυσμένα χωριά, καλύπτοντας τα ιατρικά έξοδα την περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού, όπως και τις βρεφικές τροφές κατά την πρώτη διετία του μωρού.
Η υπόθεση αυτή, αναδεικνύει όχι μόνο το τοπίο πλήρους εργοδοτικής ασυδοσίας, αλλά και την τεράστια υποκρισία της φιλολογίας για την “κοινωνικά υπεύθυνη” επιχειρηματικότητα, την “ιδιωτική πρωτοβουλία” που επιλύει τα προβλήματα και συναφή ιδεολογήματα. Όλ’αυτά την ώρα που είναι αναρίθμητες οι επιχειρήσεις που παρανόμως ρωτούν νέες γυναίκες σε συνεντεύξεις αν σκοπεύουν να μείνουν έγκυες ή τις βάζουν να υπογράφουν ακόμα και σχετικές διαβεβαιώσεις, καθιστώντας τη μητρότητα από δικαίωμα σε διαβατήριο ανεργίας, χωρίς να υπάρχει καμία κρατική παρέμβαση, παρά μόνο στη θεωρία.
Πηγή: Κατιούσα