Μετριοπαθείς υπολογισμοί έρευνας του ΟΟΣΑ, αναφέρουν ότι η ετήσια απώλεια φορολογικών εσόδων για τα κράτη από τη «νόμιμη» φοροδιαφυγή ξεπερνάει τα 240 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι απώλειες εσόδων από τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και την τεχνητή μετακίνηση των κερδών (BEPS) εκτιμώνται, με συντηρητικούς υπολογισμούς, στο 4 – 10% των παγκόσμιων εσόδων από την εταιρική φορολογία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταφοράς κερδών η φορολογική… ασυλία της εταιρείας Facebook στην Βρετανία, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, το 2014 πλήρωσε φόρους στο βρετανικό κράτος ύψους 4.327 λιρών, όσο δηλαδή πληρώνει ένας μέσος εργαζόμενος. Η εταιρεία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, πλήρωσε ένα τόσο μικρό ποσό τη στιγμή που έχει τη δυνατότητα να δίνει μισθούς στους 362 υπαλλήλους που απασχολεί στη Βρετανία κατά μέσο όρο, 210.000 λίρες το χρόνο. Η εταιρεία έδωσε στους υπαλλήλους της στο Λονδίνο μετοχές αξίας 35,4% εκατομμυρίων λιρών με αποτέλεσμα να εμφανίσει απώλειες της τάξης των 28,5 εκατ. λιρών και να μειώσει κατά πολύ το φόρο που θα έπρεπε να πληρώσει.

Πολλά από τα κέρδη της εταιρείας, μεταφέρονται στο στρατηγείο της εταιρείας στην Ιρλανδία, τα οποία τοποθετούνται σε φορολογικούς παραδείσους όπως για παράδειγμα τα νησιά Κέϊμαν, γράφει η βρετανική εφημερίδα η οποία επικαλείται μεγάλη έρευνα των Times.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της φοροαποφυγής για το Βρετανικό κράτος, ένας εργαζόμενος που βγάζει 26.500 λίρες το χρόνο, ένας δηλαδή μέσος μισθός, πληρώνει φόρο εισοδήματος 3.180 λίρες και 2.213 λίρες στο εθνικό σύστημα ασφάλειας.
Την ίδια συμπεριφορά ακολουθούν οι μεγάλες πολυεθνικές σε όλα τα κράτη που δραστηριοποιούνται, αλλά στη Βρετανία, τουλάχιστον γίνεται θέμα στα ΜΜΕ.
 Το θέμα δεν είναι καινούριο, τίθεται σε Συνόδους Κορυφής και σε Συνόδους των G20, βγαίνουν ανακοινώσεις και το θέμα παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του παρατηρητηρίου της ΕΕ, τον Μάιο του 2013, η μεταφορά των κερδών των εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους κοστίζει στα κράτη της ΕΕ από απώλειες φόρων, ένα τρισ. ευρώ και μάλιστα το θέμα θα απασχολούσε τη Σύνοδο Κορυφής της 14 Μαΐου του 2013.

 

Κυριάκος Αργυρόπουλος