Πηγή: 902

Τις μεθοδευμένες απολύσεις, στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» ΟΑΣΘ. Ανάμεσα στους απολυμένους, βρίσκονται μέλη της διοίκησης του νεοσύστατου Σωματείου Εργαζομένων στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης (ΣΕΕΚΘ).

«Φέτος τα ”κάλαντα” που είπε στους εργαζόμενους της η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ» ήταν να ενημερώσει 17 από αυτούς παραμονή Χριστουγέννων ότι δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους. «Στην ουσία δηλαδή τους απολύει, αφού κάποιοι από αυτούς εργάζονταν ανελλιπώς επί 5 χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 3, 6 ή και 9 μηνών», όπως σημειώνει.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο» ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και ένα ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου Σωματείου Εργαζομένων στην Επιχείρηση ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης (ΣΕΕΚΘ), «ένα σωματείο που ιδρύθηκε πριν λίγους μήνες για να μπει φρένο στις αυθαιρεσίες της εταιρίας που έχει σε μόνιμη ομηρία εκατοντάδες εργαζόμενους οδηγούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εκβιάζοντας τους να πραγματοποιούν ακόμα και εργασίες άσχετες με την ειδικότητας τους», καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία».

Επίσης, αναδεικνύει την συνολική κατάσταση που επικρατεί στα ΚΤΕΛ, σημειώνοντας: «Είναι γνωστές -και έχουν καταγγελθεί- οι πρακτικές της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης το προηγούμενο διάστημα που ήθελε να επιβάλει ”ρήτρα οικειοθελούς αποχώρησης” στους εργαζόμενους της με πρόστιμα σε περίπτωση που παραιτούνταν.

Που δεν πληρώνει τον χρόνο παραλαβής και παράδοσης του οχήματος. Που ο εργαζόμενος οδηγός πρέπει να περιμένει γραπτή εντολή της εταιρίας για να συνεχίσει το δρομολόγιο του ώστε να πληρωθεί την όποια απρογραμμάτιστη υπερωρία λόγω κυκλοφοριακού. Που ο οδηγός καθαρίζει το λεωφορείο, χορηγεί πετρέλαιο, αλλάζει ακόμα και λάδια κ.λπ.

Που δεν έχει υπηρεσιακά δρομολόγια και υποχρεώνει τους υπαλλήλους της να ξοδεύουν από το πενιχρό εισόδημα τους και να μετακινούνται με ιδία έξοδα καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει την ιδιαιτερότητα ο εργαζόμενος οδηγός να παραλαμβάνει από άλλο χώρο το λεωφορείο (αμαξοστάσιο) και να ολοκληρώνει το ωράριο του σε άλλο χώρο (τέρμα λεωφορειακής γραμμής).

Όλα τα παραπάνω ζητήματα τα είχε αναδείξει το σωματείο όπως ακόμα τα ζητήματα ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών, τα καμένα λεωφορεία, τις συνεχείς βλάβες κλπ. για αυτό και στοχοποιήθηκε από την εργοδοσία.

Η κυβέρνηση κι ο ΟΣΕΘ (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης)  έχουν βάλει πλάτη με το κρατικό χρήμα που ρέει άφθονο αυτά τα 5 χρόνια προς τους ιδιώτες που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο και τους έχουν αποθρασύνει.

Η διοίκηση της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης νομίζει ότι με τη λογική του ”φύγε εσύ και έλα εσύ” μπορεί να επιβάλει το καθεστώς τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζόμενων να συνδικαλίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Είναι ντροπή ανήμερα των Χριστουγέννων να ενημερώνονται οι συνάδελφοι ότι από το νέο έτος θα ψάχνουν για δουλειά.

Το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Μεταφορών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υποχρεώσουν την ΚΤΕΛ να ανανεώσει τις συμβάσεις των 17 οδηγών.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας προς τους συναδέλφους μας και θα είμαστε δίπλα τους με αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε δύσκολη στιγμή ώστε να επανέλθουν όλοι στη δουλειά! Πάρτε πίσω τις απολύσεις, η τρομοκρατία της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης δεν θα περάσει, ο αγώνας των εργαζομένων θα τη σπάσει!».