Χρήστος Αβραμίδης

Πηγή: Jacobin Greece

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τον Βασίλη Μάγγο, οι οποίες θα κορυφωθούν με συγκέντρωση στα δικαστήρια Βόλου, όπου ξεκινάει η δίκη κάποιων από όσους τον κακοποίησαν άγρια εκείνον τον Ιούνιο του 2020. Λιγότερο από έναν μήνα μετά, ο Βασίλης Μάγγος βρέθηκε νεκρός.

Στην αρχή της εκδήλωσης, μίλησε εισαγωγικά ο «Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου, ενάντια στην Καύση Σκουπιδιών» και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Γιάννης, ο οποίος διάβασε ένα κείμενο του γιου του που περιέγραφε την κακοποίησή του από τους αστυνομικούς του Βόλου.

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου έδωσε τον λόγο στην Μάγδα Φύσσσα, η οποία υπογράμμισε τα κοινά σημεία με την περίπτωση δολοφονίας του δικού της γιου από τους ναζί και τη σχέση τους με την αστυνομία. Επιπλέον, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να στηριχθεί ο αγώνας για Δικαιοσύνη στην υπόθεση του Βασίλη Μάγγου.

Η μητέρα του Βασίλη Μάγγου, Ντάτη, συγκινημένη από όσα είπε η Μάγδα Φύσσα, πήρε τον λόγο και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η Τέχνη, ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Ακολούθησε ένα εικαστικό δρώμενο, όπου άνθρωποι της αλληλεγγύης που γνώριζαν τον Βασίλη Μάγγο, πραγματοποίησαν ένα «κάλεσμα νεκρών», οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την αστυνομική, φασιστική ή γενικότερα κρατική βία. Μετά από κάθε έγκλημα οι άνθρωποι που συμμετείχαν αναρτούσαν στον τοίχο ένα πορτρέτο του Βασίλη Μάγγου.

Στο τελευταίο από αυτά ήταν το 26ο, όσα δηλαδή και τα χρόνια που πρόλαβε να ζήσει και δύο καλλιτέχνες, η Βασιλική Παπακωνσταντίνου και ο Αχιλλέας Τίγκας, συνόδευσαν το φινάλε του δρώμενου με ένα ριζίτικο τραγούδι. Στη συνέχεια, ο Γιάννης Μάγγος ανάρτησε το πορτρέτο στον τοίχο και ακολούθησε μουσική. Η έκθεση με τα 26 πορτρέτα σε επιμέλεια του Δημήτρη Αστερίου, είναι η πρώτη από τις εκδηλώσεις του επόμενου χρονικού διαστήματος που θα κορυφωθεί με συγκέντρωση στις 24 Φεβρουαρίου στα δικαστήρια Βόλου.

Ακολουθούν οι εκδηλώσεις του επόμενου χρονικού διαστήματος: