Πηγή: MSF

O Δρ. Obeid, χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, αφηγείται πως χρειάστηκε να ακρωτηριάσει ένα αγόρι, μπροστά στην μητέρα και την αδελφή του, για να το σώσει, χωρίς την κατάλληλη αναισθησία.

Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται καθημερινά και πιο κρίσιμη. Δεν υπάρχουν φαρμακευτικές προμήθειες και αναισθητικά για τα χειρουργία. Περισσότερα από 12 νοσοκομεία και 32 κέντρα υγείας είναι εκτός λειτουργίας από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ζητάμε να επιτραπεί άμεσα η μεταφορά φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας για να σωθούν ζωές.

Διάβασε την μαρτυρία του και άκου το ηχητικό:

«Το χειρουργείο μας ήταν γεμάτο.  Έτσι, αρχίσαμε να χειρουργούμε στο πάτωμα, στον διάδρομο.  Αυτή η κυρία, που βλέπετε, είναι η μητέρα, έφερε τη μικρή της κόρη, περίπου 13 ετών, σε αναπηρικό καροτσάκι. Και στο πάτωμα εδώ, χειρουργώ τον μικρότερο γιο της, έναν εννιάχρονο, ο οποίος έχει ένα ημι-ακρωτηριασμένο πόδι.   Δεν έχουμε τα εργαλεία κι έχουμε πολλά περιστατικά, οπότε απλά ακρωτηριάσαμε με ελαφρά νάρκωση.

Βλέπετε, αυτός είναι ο αναισθησιολόγος.  Προσπαθεί να κρατήσει το στόμα του παιδιού ανοιχτό για να μην πάθει ασφυξία.  Έτσι, τον ακρωτηριάζουμε μπροστά στη μητέρα του και την αδελφή του, επειδή δεν υπάρχει χώρος, και η αδελφή του περιμένει να χειρουργηθεί στη συνέχεια.

Δεν μπορείτε να το φανταστείτε αυτό. Αυτό το κορίτσι, αυτή η 13χρονη, να περιμένει να χειρουργηθεί και να με κοιτάζει, καθώς ακρωτηριάζω το πόδι του αδελφού της. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή είναι η κατάσταση. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Και ελπίζουμε ότι μπορείτε να μεταδώσετε αυτή την εικόνα στον κόσμο. Σε όλο τον κόσμο.»