Τζένη Κριθαρά

Πηγή: Ημεροδρόμος

Οισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα το πρωί τελεσίγραφο 24 ωρών για να εγκαταλείψει ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας την περιοχή, λίγες ώρες πριν τη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ «για τη συντριβή της Χαμάς», όπως προανήγγειλε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τελεσίγραφο 24 ωρών για την απομάκρυνση 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων. Εν μέσω ανταλλαγής πυρών. Εν μέσω εκτόξευσης ρουκετών. Εν μέσω πυραυλικών επιθέσεων. Ακόμα και αν οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφωνούσαν σε κατάπαυση του πυρός, η μετακίνηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων θα ήταν αδύνατη, από τη στιγμή που όλες οι οδοί διαφυγής έχουν κλείσει. Όχι από μόνες τους. Τις έχει κλείσει το Ισραήλ καταδικάζοντας τους Παλαιστίνιους να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Ανάμεσα στους 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους που καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είναι οι εκατοντάδες τραυματίες των ισραηλινών βομβαρδισμών της τελευταίας εβδομάδας και οι οικογένειες των περισσότερων από 1.500 νεκρών των τελευταίων ημερών. Ανάμεσα σε αυτούς τους 1,1, εκατομμύριο ανθρώπους είναι οι πολυτραυματίες προηγούμενων πυραυλικών επιθέσεων και βομβαρδισμών, που δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Ανάμεσα σε αυτούς τους 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους είναι άτομα εξαθλιωμένα από την πείνα και τη δίψα που δεν γνωρίζουν αν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μία τέτοια μετακίνηση.

Μόλις χθες, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατήγγειλαν ως συλλογική τιμωρία τις «στρατιωτικές επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον του ήδη εξαντλημένου παλαιστινιακού λαού της Γάζας» από το Ισραήλ. Σήμερα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως το Ισραήλ καλεί τους Παλαιστίνιους που κατοικούν στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας να κινηθούν προς τα νότια, όμως οι βόρειες περιοχές του θύλακα περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του. Μήπως δεν το ήξεραν αυτό στο Τελ Αβίβ; Ή μήπως δίνουν τελεσίγραφα για τα μάτια του (δυτικού) κόσμου πριν προχωρήσουν στη διάπραξη νέων εγκλημάτων πολέμου;

Αν ο πολυετής αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας και οι θηριωδίες των Ισραηλινών έναντι των Παλαιστινίων από το 1948 έως σήμερα ήταν απόπειρες και πρακτικές εθνοκάθαρσης, τότε η προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή είναι το απόγειό της. Κοιτάζοντας τον χάρτη της Λωρίδας της Γάζας με τις χρήσιμες σημειώσεις που πρόσθεσε το δίκτυο Al Jazeera, καταλαβαίνει κανείς γιατί μία χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα είναι ισοπεδωτική και γιατί είναι αδύνατο να εκκενώσουν τα εδάφη της 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι σε λίγες ώρες.

Η Γάζα είναι περικυκλωμένη από 500.000 Ισραηλινούς στρατιώτες με βαρύ οπλισμό και άρματα μάχης παρατεταγμένα σε όλο το μήκος των συνόρων της. Υπάρχουν συνολικά επτά περάσματα από τα οποία μπορούν θεωρητικά (και μόνο) να αποχωρήσουν οι άμαχοι: το πρώτο σημείο – στα βόρεια της Γάζας – ανοίγει μόνο για Παλαιστίνιους που έχουν λάβει τα απαραίτητα έγγραφα από τις ισραηλινές αρχές (δηλαδή για ελάχιστους), το δεύτερο και το τρίτο – στα βορειοανατολικά – έχουν κλείσει από το 2010 και το 2011, το τέταρτο πέρασμα – στα κεντρικά – έχει κλείσει από το 2005 και το πέμπτο – στα νοτιοανατολικά – έχει κλείσει από το 2008. Από τα δύο περάσματα στον νότο, το ανατολικό αποτελούσε τα τελευταία χρόνια τον μοναδικό εμπορικό διάδρομο της Γάζας και πλέον έχει βομβαρδιστεί και μπλοκαριστεί από τους Ισραηλινούς και το τελευταίο πέρασμα είναι η μοναδική έξοδος από τη Γάζα προς το Ισραήλ, αλλά ανοίγει σποραδικά. Η «σποραδική» διέλευση δεν σώζει 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους που θέλουν να σώσουν τη ζωή και τα παιδιά τους.

Παρότι μετά τη διεθνή κατακραυγή το Ισραήλ αναγκάστηκε να ανασκευάσει το τελεσίγραφο των 24 ωρών – χωρίς να ανακοινώσει πόσες ώρες έχουν οι άμαχοι στη διάθεσή τους – η πρόθεση για αφανισμό του παλαιστινιακού λαού, δεν αλλάζει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «καταδίκη σε θάνατο» τη μετακίνηση ασθενών και ευπαθών ομάδων. Εύλογα να αναρωτιέται κανείς ποιος κάτοικος στη Λωρίδα της Γάζας δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, όταν ζει τόσο καιρό χωρίς ρεύμα, νερό και φάρμακα, αλλά βιώνει καθημερινά τους βομβαρδισμούς και την ισραηλινή τρομοκρατία.