Στην πρώτη γραμμή των πύρινων μετώπων βρίσκονται οι εποχικοί πυροσβέστες ή αλλιώς «αυτοί με τα μπεζ», καθώς η στολή τους είναι διαφορετικού χρώματος από αυτήν των μόνιμων πυροσβεστών.

Σε αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, οι εποχικοί πυροσβέστες θυμίζουν πως είναι αυτοί που:

  • δουλεύουν 1 Μαΐου με 31 Οκτωβρίου.
  • τον χειμώνα λαμβάνουν 3 μήνες επίδομα ανεργίας.
  • τον χειμώνα δεν μπορούν να βρουν δουλειά λόγω της ενασχόλησής τους με την Πυροσβεστική.
  • περνούν τη 15ωρη ή 24ωρη βάρδιά τους στο βουνό μέσα σ’ ένα περιπολικό.
  • είναι πρώτο όχημα σε κάθε δασική πυρκαγιά και όχι μόνο.
  • δεν κάνουν διακοπές το καλοκαίρι.
  • εξετάζονται από 12 γιατρούς πριν από κάθε αντιπυρική.

Θυμίζουν επίσης πως όταν διαδήλωναν στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, οι αρχές τους αντιμετώπισαν με την Αύρα και με χημικά. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν πως θα βρεθούν ξανά στους δρόμους και στο Σύνταγμα στις 21 Σεπτεμβρίου, προκειμένου «να διαδηλώνουν για το δίκαιο αίτημά τους».

Από παλαιότερη κινητοποίηση | FB: Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες κενά στο πυροσβεστικό σώμα, με τις ελλείψεις σε προσωπικό να γίνονται ιδιαίτερα ηχηρές φέτος, καθώς τα πύρινα μέτωπα κατέκαψαν ανεξέλεγκτα πολλές περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει ο μόνιμος πυροσβέστης Γιώργος Πολυπαθελής, σε ανάρτηση στο Facebook:

«Συχνά με ρωτάνε “γιατί κάποιοι από εσάς φοράνε μπεζ στολή και εσείς σκούρα μπλε”? Θα σας πω τί ακριβώς συμβαίνει με αυτά τα “παιδιά “. Αυτοί εδώ λοιπόν με τις μπεζ στολές είναι οι Εποχικοί πυροσβέστες.Τουτεστην τους προσλαμβάνουν κάθε 1η Μαϊου και τους απολύουν κάθε 31η Οκτωβρίου..

»Τα εισαγωγικά πριν στο “παιδιά ” τα έβαλα επίτηδες επειδή ακριβώς έτσι τους αποκαλούν στις κατά τόπους υπηρεσίες.Και εδω θα συμπληρώσω πως είναι τα “παιδιά ” για όλες τις δουλειές αφού τέτοια αντιμετώπιση τυγχάνουν.Ειναι τα παιδιά που μπορεί να αναλαμβάνουν υπηρεσία στη Καλαμάτα και πολύ ειλικρινά σας λέω,δεν ξέρουν που θα ξημερώσουν ανα την επικράτεια μέσα σε πυροσβεστικά οχήματα,σε Βάν σαν πεζοπόρα τμήματα ή ακόμα και σε ελικόπτερα.

»Δουλευουν συνήθως 24ωρη υπηρεσία με 24ωρη ανάπαυση.(χωρίς ρεπό ή άδεια όλο το καλοκαίρι).Η εμπειρία τους (ειδικά ορισμένων) είναι υπερπολύτιμη για το Πυροσβεστικό Σώμα και υπερτερεί ακόμα και κάποιων από εμάς που έχουμε 12 αντιπυρικες και…Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί Διοικητές τους προτιμούν σε δύσκολα συμβάντα αφού πρόκειται για “εργαλεία”. Θα μου πεις και τι θες τώρα; Να τους πληρώνουμε και για το χειμώνα;;

»Ρίξτε μια ματιά στο πόσα κενά υπάρχουν σε οργανικές θέσεις ανά την επικράτεια, πόσοι συνάδελφοι συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο και πόσο “γυμνοί” και φτωχότεροι γινόμαστε από αντιπυρικη σε αντιπυρικη κάθε χρόνο.. Αυτά τα “παιδιά” με τα μπέζ να ξέρετε πως βγάζουν κάθε καλοκαίρι την “βρωμοδουλεια” της Πυροσβεστικής.

»Α! Ξέχασα… είναι τα “παιδιά” που διαδήλωσαν το Νοέμβριο του 2021 (5/11) στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την απορρόφηση τους στο Πυροσβεστικό Σώμα μετά από χρόνια εκμετάλλευση και η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ να τους δείρει, χημικά να τους πνίξει και την “Αύρα” για να τους βρέξει…»