Φωτο Αρχείου

Πηγή: News247

Εβελίνα Μάνου

Ένα ακόμα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας εκτυλίχθηκε την περασμένη Πέμπτη (06/07) στα Καμίνια, συνοικία του Πειραιά, όταν αστυνομικός επιτέθηκε κατά 25χρονης Ρομά, γνωρίζοντας ότι η ίδια βρίσκεται στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφει στο NEWS 24/7 η δικηγόρος του θύματος και μέλος του ΔΣΑ, Αλιζότη Κλεονίκη «Το συμβάν έλαβε χώρα την προηγούμενη Πέμπτη, όταν γείτονες κάλεσαν την αστυνομία για να αναφέρουν περιστατικό διατάραξης οικιακής ειρήνης, διότι έκλαιγε το 5 ετών παιδί της».

«Έφτασε η αστυνομία, εκείνη βγήκε στην πόρτα και ο αστυνομικός εισήλθε στην οικία της, χωρίς να συντρέχει κανένας νόμιμος λόγος. Την τράβηξε από τα μαλλιά, μπροστά στο ανήλικο παιδί της και της είπε “Έλα εδώ μωρή γύφτισσα, κουμάντο κάνω εγώ εδώ πέρα”. Την πήρε -κυριολεκτικά- με τις πιτζάμες και την οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα».

Η 25χρονη αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά του αστυνομικού για τις πράξεις της κατάχρησης εξουσίας και της παράνομης βίας, αλλά και κατά των γειτόνων για τις πράξεις της εξύβρισης και της απειλής. «Έκανε και ο αστυνομικός μήνυση κατά της εντολέως μου, δεν γνωρίζω με ποια νόμιμη βάση, οπότε κινηθήκαμε νομικά και για ψευδή καταμήνυση», πρόσθεσε η κ. Αλιζότη.

Η επίθεση φέρεται να είχε ρατσιστικά κίνητρα. Άλλωστε, ευάλωτες ομάδες, όπως οι Ρομά, πέφτουν κατ’ εξακολούθηση θύματα της κατάχρησης εξουσίας.

«Το κυνηγήσαμε διότι ο αστυνομικός υπέπεσε σε πολλές παράνομες πράξεις. Δεν είχε κανένα δικαίωμα να εισβάλει στην οικεία της, χωρίς ένταλμα, χωρίς την παρουσία δικαστικής αρχής ή χωρίς την υπόνοια ότι μέσα στην οικεία υπάρχει εν τω πράττεσθαι κάποιο κακούργημα. Κάποια στιγμή πρέπει να έρχονται υπόλογοι και οι αστυνομικοί, οι οποίοι επιτάσσουν τους πολίτες να ακολουθούν τον νόμο, αλλά οι ίδιοι συχνά τον παραβιάζουν», τόνισε η κ. Αλιζότη.

Όσον αφορά αντίστοιχα περιστατικά σημείωσε: «Πιστεύω ότι υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο. Έχω χειριστεί αντίστοιχες υποθέσεις, που άνθρωποι ευάλωτων ομάδων έχουν πέσει θύματα κατάχρησης εξουσίας, μόνο εξ’ αυτού του λόγου. Θεωρώ ότι με πολλή πίεση -διότι εάν δεν έχεις δικηγόρο δίπλα σου, δεν σε ακούει κανείς στα αστυνομικά τμήματα- και επιμονή από εμάς η γυναίκα θα δικαιωθεί».