Πηγή: Omnia

Λουκάς Σταμέλλος

Οι ανθρώπινες συμπεριφορές – όπως και η δικαστική εξουσία – δεν υφίστανται μέσα σε κάποιο στεγανό περιβάλλον. Όσο κι αν ο Homo sapiens βαυκαλίζεται για την βούλησή του, αυτή δεν είναι πάντα ελεύθερη και σχεδόν ποτέ δεν είναι ανεπηρέαστη. Η πραγματικά ελεύθερη βούληση θα απαιτούσε από κάθε άτομο του είδους μας να αφιερώνει σημαντικούς νοητικούς πόρους σε καθεμία από τις εκατομμύρια αποφάσεις που παίρνει μέσα σε ένα 24ωρο. Κάτι τέτοιο δεν είναι, αντικειμενικά, εφικτό, επομένως κάθε άνθρωπος ακολουθεί, στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, τις πεπατημένες οδούς που διδάσκεται από το περιβάλλον του.

Έτσι και ο εισαγγελέας της έδρας στην υπόθεση τράφικινγκ της Ηλιούπολης, κ. Χρήστος Καραγιάννης ακολούθησε την πεπατημένη που είχε μπροστά του. Σε μια διαδικασία-εξπρές που ξεφύλλισε βιαστικά, μέσα σε μόλις επτά (7) ημέρες, μια υπόθεση που θα έπρεπε να εκδικαστεί σε τουλάχιστον 20 δικασίμους, εκείνος επέλεξε να προσπεράσει τα περισσότερα από τα στοιχεία της δικογραφίας και να κάνει μια πρόταση «αλά Αδαμαντία Οικονόμου», δηλαδή αθώωση των θυτών χωρίς πολλά πολλά, με βάση την ενοχοποίηση των θυμάτων.

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησαν στο omniatv, για το σύνολο της υπόθεσης, οι δικηγόροι Δήμητρα Κεραμυδά και Αντωνία Λεγάκη:

Ο κ. Καραγιάννης έντυσε τα επιχειρήματα του μέσου σεξιστή με εισαγγελικό κύρος: «Γιατί τώρα;», «καταγγέλλει για να εκδικηθεί», «τα ήθελε». Αυτοί ήταν οι τρεις άξονες της πρότασής του. Αγνόησε επιδεικτικά τα περισσότερα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης που προκύπτουν από μηνύματα και διασταυρούμενες μαρτυρίες, με το πρόσχημα «να μη κουράσει τους ενόρκους» αλλά με προφανή σκοπό να τους μπερδέψει. Οι ίδιοι οι δύο κατηγορούμενοι για μαστροπία, ο αστυνομικός Δημήτριος Μπουγιούκος και ο Γ.Β.-Ντανιέλ, καθώς και ο κατηγορούμενος για πολλαπλούς βιασμούς, πατέρας της Ε., δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν καλύτερα τους εαυτούς τους, απ’ όσο τους έπλυνε ο εισαγγελέας. Άλλωστε, οι απολογίες τους είχαν τόσο προφανή ψέμματα, υπεκφυγές, ωραιοποιήσεις και αντιφάσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρυσωρυχείο για την αιτιολόγηση μιας καταδικαστικής απόφασης, διαμετρικά αντίθετης με την πρότασή του.

Η βιασύνη της δίκης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καθυστέρηση στην έναρξή της. Μια υπόθεση στην οποία οι δράστες συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2021, έφτασε στη δικαστική αίθουσα 17 μήνες αργότερα, στα πρόθυρα της λήξης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης για τους κατηγορούμενους, που είναι οι 18 μήνες. Η καθυστέρηση δεν είχε να κάνει με τον σχηματισμό της δικογραφίας: αν και οι έρευνες ήταν ελλειπείς, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν ήταν πλούσια και μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για την κλήτευση μαρτύρων που η παρουσία ή η απουσία τους στο δικαστήριο θα έριχνε περισσότερο φως στις προεκτάσεις της υπόθεσης, αν και το υπάρχον κατηγορητήριο τεκμηριώνεται πλήρως.

Μέσα σε αυτή τη δίκη-τρεχάλα, που ούτε οι συνήγοροι δεν είχαν επαρκή χρόνο να σχολιάσουν κατάλληλα όσα προέκυψαν μέσα στη δικαστική αίθουσα, είναι προφανές πως οι 4 ένορκοι που συμμετέχουν στη σύνθεση, μαζί με τους 3 τακτικούς δικαστές, δεν είναι δυνατό να έχουν αναλύσει κατάλληλα ό,τι άκουσαν, ούτε να έχουν μελετήσει ορθά τα τεκμήρια που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Και η εισαγγελική πρόταση έρχεται να προσθέσει σύγχυση στη σύγχυση, συσκοτίζοντας τα πιο καλά τεκμηριωμένα κομμάτια της υπόθεσης.

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 θα ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης, με τους συνηγόρους Δημήτρη Γκαβέλα και Βάσω Πανταζή για τον κατηγορούμενο αστυνομικό Δ. Μπουγιούκο. Κατόπιν, το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει για τις ενοχές ή αθωώσεις των κατηγορουμένων.

Εμείς, στο omniatv, θα μεταδίδουμε απευθείας από τη δικαστική αίθουσα όλες τις εξελίξεις, μέσω των λογαριασμών της στήλης μας, The Case, στο Twitter και το Facebook. Όχι ως «άτυποι δακτυλογράφοι» όπως μας αποκάλεσε ο κ. εισαγγελέας στην αγόρευσή του, αλλά ως αυτιά και μάτια της κοινωνίας, υπό το βλέμμα και την κρίση της οποίας υποχρεούται κι ο ίδιος να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως ορίζει με σαφήνεια το Σύνταγμα.

Αν οι δικαστές, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ένορκοι, έχουν στοιχειώδη αντίληψη της ευθύνης που τους αναλογεί, αν αποφασίζουν αυτόβουλα σε κάτι τόσο σοβαρό και δεν αρκούνται στην ευκολία της πεπατημένης, αν κρίνουν ελεύθερα κι όχι κατόπιν υπαγορεύσεων, τότε οφείλουν να έχουν ήδη, αυτή τη στιγμή, μελετήσει σοβαρά τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους και να πετάξουν σε κάδο ανακύκλωσης την, καφενειακού επιπέδου, αγόρευση του εισαγγελέα κ. Καραγιάννη.