Πηγή: Alterthess 27/12/2021

Παρά τη βροχή, εκατοντάδες κάτοικοι της Καβάλας, πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και αγώνα με παραλήπτες την διοίκηση της Energean, την Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής αλλά και την ίδια την κυβέρνηση.

Μέλη εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης καταδίκασαν την αστυνομική καταστολή των προηγούμενων ημερών φωνάζοντας, μεταξύ άλλων συνθήματα όπως «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες».

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Καπνεργάτη εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους πήραν τον λόγο για να δηλώσουν την συμπαράσταση στους εργαζόμενους της Energean ενώ η Βάσω Μπράτσου, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας τόνισε πως «ο αγώνας των εργαζομένων στα “Πετρέλαια” είναι αγώνας όλων μας» καλώντας τους «να μην κάνουν βήμα πίσω στον αγώνα τους».

Ο Μανώλης Κελαϊδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Kavala Oil», ευχαρίστησε τα δεκάδες σωματεία για την αλληλεγγύη που έχουν δείξει έμπρακτα στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» και σημείωσε πως η κατασταλτική επιχείρηση της προηγούμενης εβδομάδας δεν έχει προηγούμενο αναφέροντας παράλληλα πως η εταιρεία διαδίδει ψέματα για την στάση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης τους. Τέλος, τόνισε πως οι εργάτες είναι αποφασισμένοι να πάνε τον αγώνα τους μέχρι τέλους.

«Καβάλα ξύπνα και άκου το καλά, γαλέρα δεν θα γίνουν τα Πετρέλαια»

Στην συγκέντρωση εκτός από τα πορτοκαλί μπουφάν των εργαζομένων της Καβάλα Όιλ, μπορούσε κανείς να διακρίνει δεκάδες μπλε μπουφάν, τα οποία φορούσαν οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ, φωνάζοντας μάλιστα από κοινού συνθήματα με τους συναδέλφους τους, ενώ το παρόν στην πορεία, έδωσαν μεταξύ άλλων διανομείς, εμποροϋπάλληλοι, οικοδόμοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη στάση έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση της Καβάλας, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας κάτοικοι της πόλης χειροκροτούσαν την διαδήλωση.

Την επόμενη ημέρα θα την καθορίσουν οι ταξικοί συσχετισμοί

Όπως είχαμε αναφέρει, υπάρχουν δύο διαφορετικά σενάρια για την «επόμενη μέρα» της Καβάλας.

Η εταιρεία διατυμπανίζει πως οι «ταραξίες» δεν έχουν θέση σε αυτήν, ενώ οι εργαζόμενοι έχοντας πλέον στο πλάι τους όλο και περισσότερους κατοίκους της πόλης δηλώνουν πως δεν θα παζαρέψουν την αξιοπρέπεια τους και την ασφάλεια της ζωής, της υγείας αλλά και του τόπου τους.

Η μαζικότητα του σημερινού συλλαλητηρίου εν μέσω βροχόπτωσης, οι αντιδράσεις όσων συναντούσαν την πορεία, αλλά και η αγωνιστική ζωντάνια των διαδηλωτών, στο βαθμό που όλα αυτά μπορέσουν να εκφραστούν ακόμα πιο διευρυμένα τις επόμενες εβδομάδες, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι:

Όπως δείχνουν όλα και όπως φώναζαν σήμερα οι συγκεντρωμένοι σε ένα από τα συνθήματά τους, η επόμενη ημέρα θα περιλαμβάνει σίγουρα «σκληρό αγώνα» και επομένως καλές πιθανότητες για να νικήσει το δίκιο των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθούν βίντεο από τον 902.gr