Πηγή: Omniatv
Με την 270ή δικάσιμο, την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, άνοιξε η τέταρτη χρονιά διεξαγωγής (2018 – 2019) της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.
Δείτε την εκπομπή του βιντεοχρονολογίου για την 119η εβδομάδα
Έγγραφα δικογραφιών και δηλώσεις τεκμηριώνουν την μέθοδο συγκάλυψης
Κατά την 270ή ημέρα, εξετάστηκαν έγγραφα εκτός της λίστας αναγνωστέων, που οι ομάδες δικηγόρων πολιτικής αγωγής είχαν προσκομίσει το περασμένο καλοκαίρι. Καθώς η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, όπου δεν υπάρχει λειτουργικό σύστημα προβολής βίντεο και φωτογραφιών, το δικαστήριο περιορίστηκε στην ανάγνωση μόνο εγγράφων, παραπέμποντας την προβολή βίντεο και φωτογραφιών στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, την Δευτέρα 10/9/2018.
Μεταξύ των εγγράφων που προσκομίστηκαν ήταν και ένορκες καταθέσεις από δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για περιστατικά όπως οι επιθέσεις κατά μικροπωλητών στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι. Εξετάστηκαν επίσης δηλώσεις του αρχηγού της οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκου, αντιφατικές μεταξύ τους, όπως π.χ. για την υπόθεση του Περίανδρου, όταν νωρίτερα δήλωνε «ο Περίανδρος είναι αθώος και διώκεται επειδή είναι Χ.Α.», ενώ αργότερα – μετά προφανώς την αποστασιοποίηση του Ανδρουτσόπουλου – έλεγε ότι «παρέβη εντολές και προέβη στο χτύπημα» κατά του Δ. Κουσουρή το 1998.
Με το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων, καθίσταται σαφές ότι η ναζιστική οργάνωση έχει εφαρμοσμένη μεθοδολογία για τη συγκάλυψη της διαρκούς εγκληματικής της δράσης: χρησιμοποιώντας την άρνηση των γεγονότων, όταν βολεύει και την αποστασιοποίηση από τους ενόχους, όταν κινδυνεύει να συνδεθεί ο αρχηγός.
Τί είδαμε την περασμένη χρονιά στη δίκη της Χ.Α.
- Σεπτέμβριος 2017: Η κατάθεση του πρώην μέλους της Χ.Α. Ηλία Σταύρου. Η σημασία της εξέτασής του από το δικαστήριο ήταν ότι εισέφερε – επώνυμα – την πρώτη πλήρη εικόνα για την εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης.
- Οκτώβριος 2017: Η κατάθεση του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά έδωσε στο δικαστήριο τα στοιχεία εκείνα από την – επί δεκαετίες και σε βάθος – έρευνά του, τα οποία περιγράφουν ανάγλυφα την απαράλλακτη, διαρκή και οργανωμένη δράση της Χ.Α. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το εσωτερικό, γνήσιο καταστατικό, το οποίο ο Δ. Ψαρράς παρέδωσε και αναγνώστηκε αργότερα.
- Τον Νοέμβριο του 2017, ακριβώς έξω από το Εφετείο όπου πραγματοποιούνταν η δίκη, ομάδα χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον Σ. Δεβελέκο, επιτέθηκε στη δικηγόρο, συνεργάτιδα της πολιτικής αγωγής, Ευγενία Κουνιάκη.
- Επίσης κατά τον ίδιο μήνα, κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες: Α και Β (διαβάστε εδώ), Γ (διαβάστε εδώ και εδώ), Δ (διαβάστε εδώ) και Ε (διαβάστε εδώ).
- Η κατάθεση του Δημήτρη Κουσουρή ξεχωρίζει για τον Δεκέμβριο του 2017: Ο Δ. Κουσουρής αναφέρθηκε στην επίθεση εναντίον του από τον τότε No 2 του Μιχαλολιάκου, Αντώνη Ανδρουτσόπουλο («Περίανδρο») το 1998. Η κατάθεσή του συνέδεσε όσα σήμερα περιλαμβάνει το κατηγορητήριο με το διαχρονικό modus operandi της Χ.Α., τον διπλό λόγο που χρησιμοποιεί η ηγεσία και τις μεθόδους συγκάλυψης.
- Τον Φεβρουάριο του 2018, ομάδα χρυσαυγιτών και πάλι υπό τον Σ. Δεβελέκο, πραγματοποίησαν επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα στον Πειραιά, τραυματίζοντας τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων σοβαρά και την Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρο της πολιτικής αγωγής για την οικογένεια Φύσσα. Κατόπιν αυτής της επίθεσης, η παρουσία του Δεβελέκου ταυτοποιήθηκε από δακτυλικό αποτύπωμα και σχηματίζεται δικογραφία που δεν έχει φτάσει ακόμα στην άσκηση δίωξης.
- Η διαδικασία των αναγνωστέων ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο και συνεχίστηκε έως τον Ιούλιο του 2018. Κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριάσεων, προβλήθηκαν, ακούστηκαν και διαβάστηκαν στο δικαστήριο τα εξής αποδεικτικά στοιχεία:
- Οι διαβιβάσεις των αστυνομικών τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα.
- Οι τηλεφωνικές κλήσεις τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα
- Έγγραφα που δείχνουν τη σχέση των αυτουργών με την οργάνωση, ως μισθωτοί της ΧΑ
- Οι καταγραφές κλήσεων από τις διωκτικές αρχές που έγιναν τόσο μετά τη δολοφονία Φύσσα όσο και πριν: [1] – [2]
- Ψηφιακά αρχεία από τα κατασχεθέντα των Ν. Μιχαλολιάκου [1] – [2] – [3], Π. Ηλιόπουλου, Γ. Πατέλη [1] – [2], Κασιδιάρη, Παππά, Σκαρπέλη, Καζαντζόγλου, Τσακανίκα, Λαγού.
- Κατά τη διαδικασία αυτή απορρίφθηκαν και οι ενστάσεις της υπεράσπισης για κάποια από τα πειστήρια, αλλά και η ένσταση του Ν. Μιχαλολιάκου για το καταστατικό, το οποίο διαβάστηκε.
Τί αναμένεται τη χρονιά που έρχεται
Η περίοδος του δικαστηρίου που ξεκίνησε φέτος τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δίκης, εντός του 2019. Τα στάδια που απομένουν είναι τα εξής:
- Επιπλέον αναγνωστέα έγγραφα από την υπεράσπιση. Όπως η πολιτική αγωγή, έτσι και η υπεράσπιση έχει δικαίωμα να φέρει κάποια έγγραφα στο δικαστήριο προς εξέταση. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τη συνήθη ως τώρα πρακτική τους, αυτά θα είναι μάλλον αδιάφορα και θα επικεντρώνονται στο πώς η Χ.Α. είναι «νόμιμο πολιτικό κόμμα» – πράγμα που δεν αναιρεί βέβαια την τέλεση των κακουργημάτων με οργανωμένο τρόπο από την ίδια, ως εγκληματική οργάνωση.
- Εξέταση μαρτύρων που έχει προτείνει η υπεράσπιση. Πρόκειται για έναν μακρύ κατάλογο, με ενδιαφέροντα ονόματα που έχουν προτείνει ως μάρτυρες οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και μέλη της Χ.Α. που αναφέρθηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης αλλά δεν είναι κατηγορούμενοι.
- Απολογίες κατηγορουμένων. Θα είναι η πρώτη φορά που όλοι οι κατηγορούμενοι θα βρεθούν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αν η ως τώρα υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων τους αποτελεί κάποια ένδειξη, πιθανότατα θα αρνηθούν τα πάντα, εμμένοντας στα περί «πολιτικού κόμματος».
- Εισαγγελική πρόταση. Με δεδομένο ότι όλα τα σημεία του παραπεμπτικού βουλεύματος έχουν στοιχειοθετηθεί, τόσο με τους μάρτυρες που έχουν εξεταστεί από το δικαστήριο, όσο και με τα στοιχεία των αναγνωστέων που διαβάστηκαν και προβλήθηκαν στις δύο αίθουσες που διεξάγεται η δίκη, η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου θα πρέπει να προτείνει στο δικαστήριο σχετικά με την ενοχή ή μη καθενός από τους κατηγορουμένους για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και την διεύθυνσή της, κατά το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα. Επιπλέον, θα προτείνει σχετικά με την ενοχή ή μη των κατηγορούμενων ως αυτουργών για τα επιμέρους τρία εγκλήματα που εξετάζονται σ’ αυτή τη δίκη, δηλαδή την επίθεση και δολοφονία Φύσσα, την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες.
- Αγορεύσεις. Οι δικηγόροι, πρώτα της πολιτικής αγωγής και κατόπιν της υπεράσπισης, θα κάνουν την αγόρευσή τους, τοποθετούμενοι επί του συνόλου των στοιχείων που προέκυψαν από τη διαδικασία, καθώς και επί της εισαγγελικής πρότασης.
- Απόφαση. Είναι πιθανό, μετά τις αγορεύσεις των δικηγόρων, να μεσολαβήσει ένα διάστημα μέχρι το δικαστήριο να επανέλθει για να ανακοινώσει την απόφαση για τους 68 κατηγορουμένους, μαζί με ένα σύντομο σκεπτικό. Κατόπιν θα ακολουθήσει η διαδικασία καταμερισμού ποινών που, με δεδομένο τον αριθμό των κατηγορουμένων, θα έχει κάποια διάρκεια.
Η δίκη συνεχίζεται
Δικάσιμοι αυτή την εβδομάδα:
10, 11, 12 και 14 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
Για τον υπόλοιπο Σεπτέμβριο: 19/9 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, 20/9 στον Κορυδαλλό και 26/9 πάλι στο Εφετείο.
Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.
Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:
- της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
- του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.