Ένα διπλό fake news ευθύνεται για το γεγονός πως μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, η «είδηση» του θανάτου του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, έκανε όχι μόνο τον γύρο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου. Ψεύτικος λογαριασμός της νέας υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, από «επαγγελματία» δημιουργό ψευδών ειδήσεων για θανάτους δημοσίων προσώπων, ανέβασε την ψευδή είδηση, προκαλώντας χάος.
Πηγή: ThePressProject
Η αρχή έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν λογαριασμός με το όνομα «Myrsini Zorba» προχώρησε στην ανάρτηση της «είδησης» του θανάτου του Κώστα Γαβρά, για τον οποίο ανέφερε πως μόλις ενημερώθηκε από το Παρίσι.
«ΕΠΕΙΓΟΝ. Μόλις έλαβα από το Παρίσι ενημέρωση για τον θάνατο του Έλληνα σκηνοθέτη και παραγωγού, Κώστα Γαβρά. Επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί σύντομα» ανέφερε το tweet, που διαδόθηκε τόσο άμεσα που γρήγορα βρέθηκε στα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Associated Press και η Washington Post.
Είκοσι λεπτά αργότερα, ο ίδιος λογαριασμός έγραψε πως «Αυτός ο λογαριασμός δημιουργήθηκε από τον Ιταλό δημοσιογράφο, Τομάσο Ντεμπενεντέτι», ενώ η ΕΡΤ φιλοξένησε τον ίδιο τον σκηνοθέτη, ο οποίος διαβεβαίωσε πως είναι καλά στην υγεία του και η είδηση που τον αφορά ήταν ψευδής.
Επίσης, στην κρατική τηλεόραση παρενέβη τηλεφωνικά και η ίδια η Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία υποστήριξε πως ουδέποτε προχώρησε σε αυτή την ανάρτηση, καθώς και πως το επίμαχο tweet ήταν προϊόν χακαρίσματος. Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε επίσης πως θα απευθυνθεί στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως την είδηση της ψευδούς ανάρτησης σχολίασε και ο Άρης Πορτοσάλτε, κάνοντας λόγο για «γκάφα-ντροπή» της νέας υπουργού Πολιτισμού, ενώ το tweet του έσπευσε να αναδημοσιεύεσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναφορικά με τον Ιταλό δημοσιογράφο που φέρεται πίσω από την ψευδή είδηση και το χακάρισμα του λογαριασμού της υπουργού, ο Τομάσο Ντεμπενεντέτι, έχει γίνει γνωστός εδώ και χρόνια για την τακτική του να δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς πολιτικών προσώπων και να διαδίδει ψεύτικες ειδήσεις για θανάτους. Σημειώνεται πως ο Ιταλός έχει στο παρελθόν «πεθάνει» τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Φιντέλ Κάστρο, τον Μπασάρ αλ Άσαντ και τον σκηνοθέτη Πέδρο Αλμαδοβάρ.
Ο ίδιος έχει δηλώσει από το 2012 στον Guardian ότι το κάνει για να αποδείξει πόσο αναξιόπιστα μπορούν να αποδειχτούν πολλές φορές τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μετά την αναταρχή που προκάλεσε, ο Ιταλός δημοσιογράφος άλλαξε το όνομα του επίμαχου προφίλ, υπογράφοντας πλέον με το όνομά του.