Όλο και πιο απειλητική γίνεται η φτώχεια στους ηλικιωμένους στη Γερμανία, αφού σχεδόν το 50% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, ενώ τα κόμματα που συγκυβερνούν αποφάσισαν ότι το επίπεδο των συντάξεων θα κυμαίνεται στο 48% του μέσου μισθού και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 45 χρόνια εργασίας.

sintaxioyxoigermani

Πηγή: Deutsche Welle

Στην περίπτωση που ο συνταξιούχος εργασθεί λιγότερα από 45 χρόνια τότε θα λάβει μειωμένη σύνταξη και το ύψος της θα είναι ανάλογα με τα εργάσιμα χρόνια που έχει συμπληρώσει όταν συνταξιοδοτηθεί. Επιπλέον ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε ότι μέχρι το 2025 οι συνταξιοδοτικές εισφορές των εργαζομένων θα είναι 20%.

Το όριο για να θεωρηθεί κάποιος φτωχός στη Γερμανία κυμαίνεται στα 958 ευρώ το μήνα και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της το 48% των ηλικιωμένων παίρνει σύνταξη που είναι κάτω από 800 ευρώ το μήνα. Το 62% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη που είναι κάτω από 1.000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τις συνταξιοδοτικές παροχές από το υποχρεωτικό δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.