Αλιεύσαμε από Info-war.gr

Τουλάχιστον 180 τραυματίες, εκ των οποίων 80 σοβαρά σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης της Ισραηλινής αστυνομίας σε Παλαιστίνιους μέσα και έξω από το τέμενος Αλ-Άκσα, στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η επίθεση ήρθε το πρωί της Δευτέρας, εν μέσω του εορτασμού από το Ισραήλ της «ημέρας της Ιερουσαλήμ», δηλαδή της επετείου κατάληψης της ανατολικής Ιερουσαλήμ από τον Ισραηλινό στρατό στον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Φέτος η «ημέρα της Ιερουσαλήμ» συμπίπτει με τις τελευταίες ημέρες του μήνα του Ραμαζανιού, ιερής εορτής του Ισλάμ.

Η επίθεση της Ισραηλινής αστυνομίας έγινε με δακρυγόνα, βομβίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες, μέσα και έξω από τον χώρο του τεμένους, με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο να δηλώνει πως της απαγορεύεται η πρόσβαση στον χώρο για να προσφέρει ιατρική βοήθεια στους δεκάδες τραυματίες.

Πρόκειται για το αποκορύφωμα των εντάσεων των τελευταίων ημερών στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου οι δυνάμεις της Ισραηλινής αστυνομίας πραγματοποιούσαν το τελευταίο διάστημα, μαζί με Ισραηλινούς εποίκους, επιθέσεις σε Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια των νυχτερινών προσευχών του Ραμαζανιού.

Οι εντάσεις επικεντρώθηκαν επίσης στη γειτονιά Σεΐχ Τζάρα, όπου έποικοι κατέλαβαν σπίτια Παλαιστινίων έπειτα από δικαστικές αποφάσεις έξωσης, με τη χρήση ενός αμφιλεγόμενου Ισραηλινού νόμου. Οι ενστάσεις των Παλαιστινίων επρόκειτο να εκδικαστούν σε συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ σήμερα Δευτέρα, όμως η λήψη της απόφασης αναβλήθηκε για έναν μήνα.

Σύμφωνα με το Αραβικό Al Jazeera οι Ισραηλινές αρχές έχουν κατάσχει τα κλειδιά του τεμένους Αλ-Άκσα, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για δεκάδες Παλαιστίνιους, πολλοί εκ των οποίων τραυματίες, που παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στο τέμενος.

Την ίδια ώρα, βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει το αμάξι ενός Ισραηλινού εποίκου να πέφτει επάνω σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές κοντά στο τέμενος.

Οι Ισραηλινές αρχές φέρονται να έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση Εβραίων προσκυνητών στο Όρος του Ναού, όπου βρίσκεται και το τέμενος Αλ-Άκσα, με τον χώρο να είναι ταυτόχρονα ιερός για τους Εβραίους και για τους Μουσουλμάνους. Έχουν επιτρέψει όμως τη διεξαγωγή της «Πορείας των Σημαιών», εκδήλωση ακροδεξιών εθνικιστών Ισραηλινών για τον εορτασμό της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ».

Πηγές: AP, Middle East Eye