Πηγή: Info-war

Η επιβεβαίωση της εικόνας που έχουν οι πολίτες για την ταχύτητα του ίντερνετ στην Ελλάδα, ήρθε μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη που δημοσίευσε στα τέλη Μαρτίου το European Data Journalism Network (EDJN).

Σύμφωνα με τον χάρτη αυτόν, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία σε ταχύτητα ίντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μέση ταχύτητα download στα 29 Mbps, σε δυσθεώρητη απόσταση από τις πρώτες χώρες — η Δανία που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης φτάνει σε μέση ταχύτητα download τα 140 Mbps.

Ακόμα όμως και σε σχέση με τους υπόλοιπους ουραγούς της λίστας, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω. Μπορεί η διαφορά από την προτελευταία Κύπρο να είναι μικρή, καθώς εκεί η μέση ταχύτητα download είναι 35 Mbps, αλλά η επόμενη στη λίστα Κροατία φτάνει τα 38 Mbps και η τέταρτη από το τέλος Τσεχία τα 49 Mbps.

Ακόμα όμως και αυτή η εικόνα είναι πλασματική, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επίγειες συνδέσεις. Τα αποτελέσματα του χάρτη του EDJN αποτελούν παραμετροποίηση των δεδομένων που προσέφεραν εθελοντικά χρήστες του ίντερνετ από όλη την Ευρώπη στην ιστοσελίδα Speedtest.net της εταιρείας Ookla και αφορούν συνδυασμό επίγειων συνδέσεων και συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Αυτό σημαίνει πως οι κατά κανόνα πιο γρήγορες συνδέσεις μέσω δικτύου 4G, πιθανότατα «ανεβάζουν» τον ελληνικό μέσο όρο ταχύτητας download που, όπως πολύ καλά ξέρει ο μέσος πολίτης, σπάνια ξεπερνά τα 11-13 Mbps για τις κοινές επίγειες ADSL συνδέσεις που πωλούνται στην Ελλάδα ως «έως 24 Mbps».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι και μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόσβαση στο ίντερνετ.

Ο χάρτης του EDJN υπενθυμίζει, τέλος, τον στρατηγικό στόχο που τέθηκε από την Κομισιόν το 2010 στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη, που ήταν η «100% κάλυψη των Ευρωπαίων πολιτών με συνδέσεις άνω των 30 Mbps έως το 2020» — στόχος στον οποίο η Ελλάδα έχει αποτύχει οικτρά.