Επίθεση δέχθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO, Μάρκος Μπεκρής την ώρα που μιλούσε στους εργαζόμενους, σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

cosco1528033841

Πηγή: ThePressProject
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ και μεταφέρει ο 902.gr, την ώρα που ο πρόεδρος του Σωματείου μιλούσε στους εργαζόμενους, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, ο νέος επόπτης ασφαλείας της εργολαβικής «D-Port», Βασίλης Παπαδόγγονας, τον πλησίασε ύπουλα από πίσω και τον χτύπησε στον αυχένα. Ο συνδικαλιστής, που τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια λόγω προβλημάτων στη μέση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με κάκωση στον αυχένα.
Στην ανακοίνωσή της επίσης, η ΕΝΕΔΕΠ σημειώνει:

«Τώρα πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα για τα δικαιώματά μας. Δεν λυγίζουμε! Συνάδελφοι, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διεκδίκησης από το Σωματείο μας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, η εργοδοσία κινητοποιεί τους μηχανισμούς της ενάντια στον αγώνα μας. Στο πλαίσιο αυτό στήνει εργοδοτικό Σωματείο και χρησιμοποιεί τους μπράβους της σαν τον Παπαδόγγονα Βασίλη που επιτέθηκε και χτύπησε τον πρόεδρο του Σωματείου μας την ώρα που αυτός ενημέρωνε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις.

Δηλώνουμε στην εργοδοσία και στα τσιράκια της ότι δεν θα ανεχτούμε τους σχεδιασμούς και τους μηχανισμούς της στο χώρο του λιμανιού. Τους μπράβους και τους τραμπούκους θα τους πάρει το “κύμα” της οργανωμένης πάλης για τα δίκια μας. Όλοι τώρα συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα για:

  • Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων απ’ την πολιτική ηγεσία και την εργοδοσία.
  • 6μελή πόστα.
  • Μετατροπή όλων των Συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
  • Σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας – Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών.

Συνάδελφοι, η εργοδοσία φοβάται. Παίρνει τα μέτρα της. Παίρνουμε κι εμείς τα δικά μας».

Καταδικάζει και το ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ «καταγγέλλει την εργοδοσία της “Cosco” που με εντολή της, μπράβοι και μαύροι μηχανισμοί άλλων εποχών, επιτέθηκαν και χτύπησαν πισώπλατα μέρα μεσημέρι τον πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης Μάρκο Μπεκρή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των εργαζομένων.

Η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός δεν θα περάσουν! Να μην βρίσκουν τόπο να σταθούν στο λιμάνι και κανέναν τόπο δουλειάς. Τέτοιες πρακτικές θα βρουν απέναντί τους συνολικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα Σωματεία, τους εργαζόμενους.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με την πολιτική της έχει δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας και ξεσαλώνει. Καλούμε τους εργαζόμενους στην “Cosco” να δυναμώσουν το Σωματείο τους, την ενότητά τους. Να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, για αυξήσεις στους μισθούς, για συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και τις βρώμικες μεθόδους που χρησιμοποιεί η εργοδοσία προκειμένου να χτυπήσει αυτόν τον αγώνα, να σπάσει τη συλλογικότητα, να διαλύσει το Σωματείο το οποίο είναι κατάκτηση των εργαζομένων στην επιχείρηση. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ξέρει στο πετσί του από τέτοιες μεθόδους και προβοκάτσιες και έχει τη δύναμη, την τόλμη και τη γνώση για να τα αντιμετωπίσει. Καλούμε τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με όλους τους τρόπους στο Σωματείο και τους εργαζόμενους».

Όπως προσθέτει ο 902.gr, την επίθεση καταγγέλλουν επίσης το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγ/κής Βιομηχανίας Ελλάδας και Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής – Βοιωτίας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών».