Πηγή: OmniaTV

Με δύο δικασίμους συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης κατά την περασμένη, 116η εβδομάδα της διεξαγωγής της.

Κατά την έναρξη της 264ης δικασίμου απορρίφθηκε από την έδρα η ένσταση που είχε προβάλλει ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος, σχετικά με την ανάγνωση του γνήσιου, εσωτερικού καταστατικού της Χ.Α. αλλά και του εγγράφου με τίτλο «Εκπαιδευτική Τάξη ‘Πρωτεσίλαος’» στο δικαστήριο.

Έτσι, τα δύο έγγραφα εξετάστηκαν κανονικά, κλείνοντας τον κατάλογο των αναγνωστέων της δικογραφίας. Κατόπιν ακολούθησαν οι σχολιασμοί των στοιχείων που προβλήθηκαν και αναγνώστηκαν στις αίθουσες τους περασμένους μήνες και τον κύριο όγκο των οποίων έχουμε δημοσιεύσει.

Το καταστατικό

Το γνήσιο, εσωτερικό καταστατικό της οργάνωσης περιγράφει και επιβεβαιώνει τόσο την ναζιστική ιδεολογία βάσει της οποίας λειτουργεί η Χρυσή Αυγή – την οποία είδαμε και σε άλλα στοιχεία των αναγνωστέων – όσο και την απόλυτη εξουσία του «Αρχηγού» εντός του «λαϊκού εθνικιστικού κινήματος», βάσει της ρητά αναφερόμενης «αρχής του Αρχηγού». Η «αρχή του Αρχηγού» είναι απευθείας μετάφραση από το γερμανικό “Führerprinzip”, που αποτελούσε την θεμελιώδη αρχή από την οποία πήγαζε κάθε επιμέρους εξουσία στο Γ΄ Ράιχ.

Η γνησιότητα του καταστατικού δεν αμφισβητείται, καθώς είχε αποσταλεί στον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά – ο οποίος και το εισέφερε στις ανακριτικές αρχές όταν κλήθηκε ως μάρτυρας – το 1988 από την ίδια τη Χρυσή Αυγή, όπως επιβεβαίωνε τότε η ναζιστική οργάνωση με δημοσιεύματα στο περιοδικό της.

Ο αρχηγός και η απόλυτη εξουσία του

Τα «όργανα» της Χ.Α. είναι διακοσμητικά: για όλα αποφασίζει ο «Αρχηγός».

Η εξουσία του «Αρχηγού» της Χρυσής Αυγής «πηγάζει αφ’ εαυτής»

Η «αρχή του Αρχηγού» περιγράφεται γλαφυρά στα ακόλουθα αποσπάσματα του καταστατικού:

Το καταστατικό έχει δημοσιευτεί ολόκληρο από την Εφημερίδα των Συντακτών και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ο «Πρωτεσίλαος»

Σε απόλυτη συμφωνία και αρμονία με το καταστατικό είχε συνταχθεί και το εσωτερικό έγγραφο «Εκπαιδευτική Τάξη ‘Πρωτεσίλαος’», το οποίο απευθυνόταν στα μέλη των ταγμάτων εφόδου ως «πολιτικών στρατιωτών» της ναζιστικής οργάνωσης. Στην ύπαρξη μιας τέτοιας μεθόδου εκπαίδευσης «μαχίμων» έχει αναφερθεί και ο πρώην υπαρχηγός της οργάνωσης, Αντώνης Ανδρουτσόπουλος («Περίανδρος»), καταδικασμένος για τη δολοφονική επίθεση κατά του Δ. Κουσουρή το 1998.

Σχολιασμοί των αναγνωστέων από την πολιτική αγωγή

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την έναρξη του σχολιασμού των αναγνωστέων, σύμφωνα με το άρθρο 358 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής για την οικογένεια Φύσσα, εστίασε περισσότερο στην πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για την ομάδα κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα και τις θέσεις τους ως μέλη και διευθυντές μέσα στην οργάνωση της Χ.Α.:

  • Ο Ρουπακιάς δεν ήταν απλό μέλος – πολύ περισσότερο άγνωστος – αλλά ταμίας, μέλος του πενταμελούς (διοικητικό όργανο) της τοπικής, μαζί με τον Πατέλη ως πυρηνάρχη, τον Καζαντζόγλου ως υπεύθυνο πολιτικής δράσης, τον Τσακανίκα ως υπεύθυνο ιδεολογικού και εκπαίδευσης και την Σκαρπέλη ως υπεύθυνη πολιτικής οργάνωσης.
  • Τα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης διέθεταν εκτεταμένο οπλισμό που είχαν όλο το χρόνο και την απαραίτητη προειδοποίηση να κρύψουν ή να πετάξουν.
  • Η εκπαίδευση, η ομοιομορφία και η πειθαρχία των μελών δεν ήταν τυχαία αλλά κατ’ εντολή της ηγεσίας.
  • Η ιεραρχία και πειθαρχία προκύπτει και από τα τηλεφωνήματα μεταξύ των μελών του τάγματος εφόδου τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα. Ο Μιχαλολιάκος ήταν αμέσως ενήμερος.
  • Τα αναγνωστέα έριξαν τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, τον οποίο ενδύθηκαν, όπως είπε ο Μιχαλολιάκος: «για να μην μας έχουν στην γωνία και λενε ‘η συμμορία της ΧΑ’»

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου, επίσης πολιτική αγωγή για την οικ. Φύσσα, σχολίασε ότι:

  • Οι δράσεις των ταγμάτων εφόδου ήταν στο πλαίσιο των εντολών του αρχηγού και της ηγεσίας
  • Τα ηγετικά στελέχη ενθάρρυναν και επιβράβευαν το «έργο» των τοπικών

Ο συνήγορος Θεοδωρόπουλος, από την πολιτική αγωγή για τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, ανέφερε τις αποδεδειγμένες πλέον γενικές κατευθύνσεις που έδινε η ηγεσία για την εκκαθάριση των «κόκκινων» περιοχών (Πειραιάς, Πέραμα, Νίκαια, Κερατσίνι) από τους συνδικαλιστές και τους κομμουνιστές, καθώς επίσης και την αποδεδειγμένη από τα αναγνωστέα εντολή Λαγού για την συγκεκριμένη επίθεση στο Πέραμα.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες αναφέρθηκε στο πώς οι εκπαιδεύσεις και η ιεραρχία λειτουργούσε προκειμένου να διαμορφώσει στρατιώτες έτοιμους να εκτελέσουν τους στόχους της οργάνωσης, όπως έγινε και από τον Πανταζή και το συν αυτώ τάγμα εφόδου στη νυχτερινή επίθεση στο σπίτι των Αιγυπτίων. Επίσης:

  • Η ιδεολογία από μόνη της δεν είναι αξιόποινη αλλά συνδέεται με το τελετουργικό των εγκληματικών πράξεων
  • Από τα μηνύματα του ίδιου του Λαγού για την επίθεση στο Συνεργείο προκύπτει ότι συμμετείχε και ο ίδιος. Για το Αντίπνοια, ο Σιατούνης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ συμμετείχε σε ψηφοδέλτιο.
  • Σπάνια υπάρχει δικαστήριο που δικάζει και μπορεί να κρίνει με τέτοια πολλαπλότητα των αποδεικτικών μέσων.

«Ένα αρνητικό είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα της κλιμάκωσης της βίας. Και ένα θετικό ότι η έδρα και εδώ στην αίθουσα είδε όλο αυτό το υλικό. Οτιδήποτε και να γίνει η ελληνική πολιτεία γνωρίζει».

Ο Κώστας Σκαρμέας, επίσης από την πολιτική αγωγή για τους Αιγ. αλιεργάτες, σημείωσε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που εισφέρθηκαν από τα αναγνωστέα, επιβεβαιώνουν ένα προς ένα τα σημεία του παραπεμπτικού βουλεύματος: την ιεραρχία, την αρχή του Αρχηγού, τα τάγματα εφόδου, την εκπαίδευση, τις οργανωμένες επιθέσεις με κίνητρο την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία.

Σε αντίστοιχους σχολιασμούς κινήθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής.

Σχολιασμός από την υπεράσπιση:

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων μελών της Χρυσής Αυγής, προσπάθησαν με τους σχολιασμούς τους  είτε να απεμπλέξουν από την οργάνωση, μεμονωμένα, ο καθένας τον πελάτη του, είτε – οι συνήγοροι του ηγετικού πυρήνα – να πουν πως από τα αναγνωστέα που είδαμε δεν αποδεικνύεται ούτε η ύπαρξη δομής, ούτε η ιεραρχία, ούτε η απόλυτη εξουσία του Μιχαλολιάκου.

Χαρακτηριστικά, η συνήγορος Βελέντζα, στέλεχος της Χ.Α. και πολιτεύτριά της, ανέφερε σε ένα σημείο του σχολιασμού της:

«Υπόθεση Στεργιόπουλου-Λιακόπουλου (σ.σ.: η δολοφονία του Σεχζάτ Λουκμάν για την οποία έχουν καταδικαστεί ήδη πρωτόδικα και με ρατσιστικό κίνητρο): είναι ένα περιστατικό που συμβαίνει καθημερινά. Δεν έχει κανένα ρατσιστικό κίνητρο. Ήταν ένα συμβάν που έγινε στο δρόμο. Το τι ψηφίζει ο καθένας είναι κάτι άλλο.»

Ενώ ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης, Ρουσσόπουλος, ανέφερε το γνωστό hoax: «Όπως είχε πει ο Τσώρτσιλ: ο φασισμός του μέλλοντος θα είναι ο αντιφασισμός».

Οι επόμενες δικάσιμοι για τον μήνα Ιούλιο:

Τετάρτη 18/07 Εφετείο

Πέμπτη 19/07 Κορυδαλλός

Δευτέρα 23/07 Εφετείο

Οι ημερομηνίες για τον μήνα Σεπτέμβριο:

Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών: 6, 7, 19, 2

Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού: 10, 11, 12, 14, 20

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9μμ, στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv. Μπορείτε να δείτε και το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι τώρα.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες:

  • της ομάδας δικηγόρων πολιτικής αγωγής JailGoldenDawn, με πληθώρα στοιχείων και τεκμηρίωσης για το σύνολο της δίκης αλλά και τις επιμέρους υποθέσεις
  • του παρατηρητηρίου της δίκης Golden Dawn Watch, με τις αναφορές των παρατηρητών για κάθε ημέρα διεξαγωγής της δίκης.