Ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε στις 7/7/2017 αφού έχασε 5 χρόνια από τη ζωή του στη φυλακή. Αναδημοσιεύουμε ένα παλαιότερο κείμενο του omniatv που περιγράφει συνοπτικά την απόφαση-σκάνδαλο.

Από την προσαγωγή μέχρι την απόδοση κατηγοριών

Ο Τάσος Θεοφίλου συνελήφθη στις 18/8/2012 από ομάδα της αντιτρομοκρατικής στην περιοχή του Κεραμεικού. Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι κατά την προσπάθεια προσαγωγής του αντιστάθηκε (κατηγορία αβάσιμη για την οποία σε άλλο δικαστήριο αθωώθηκε), οπότε προχώρησαν στη διαδικασία σύλληψης με σκοπό να δικαιολογήσουν την βίαιη λήψη αποτυπωμάτων και δείγματος DNA.

Η αντιτρομοκρατική ισχυρίστηκε ότι αφορμή για την προσαγωγή στάθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα στην υπηρεσία τους, το οποίο ανέφερε ότι «στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορεί κάποιος Τάσος με γαλάζια μάτια, που συμμετείχε στην ληστεία της Πάρου και είναι μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Μετά την σύλληψή του η αντιτρομοκρατική ισχυρίζεται ότι μέλη της «θυμήθηκαν» ότι τον είδαν σε κάποιο σουβλατζίδικο με τον Κώστα Σακκά, και σε “αντιπαρακολούθηση” κατά την διάρκεια μεταφοράς μιας τσάντας στο Αγρίνιο, όπου δυο χρόνια (πριν τη σύλληψη) είχε εντοπιστεί βαρύς οπλισμός.



style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>


Από την πρώτη στιγμή τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έστησαν ένα show γύρω από την σύλληψη του Τάσου Θεοφίλου όχι μόνο σερβίροντας χωρίς να διασταυρώσουν ότι “πληροφορία” τους έδινε η αστυνομία, αλλά αγνοώντας πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας, αφού ο Θεοφίλου καλά καλά δεν είχε κατηγορηθεί για ό,τι του απέδιδαν.

Κείμενα όπου ο Θεοφίλου περιέγραφε τις βίαιες πράξεις του (εννοώντας τα μυθιστορήματά που δημοσίευε στο blog του), ειδικές κάμερες που είχαν τοποθετηθεί σε ποδήλατο και κατέγραφαν επόμενους στόχους, δακτυλικά του αποτυπώματα που βρέθηκαν σε γιάφκες, ήταν μόνο μερικά από τα ψέματα των ΜΜΕ που τελικά δεν τέθηκαν καν εντός της δικογραφίας. Όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο τεχνολογικής ασχετοσύνης, όπου προφίλ του στα Social Media (Twitter, Facebook) αξιοποιήθηκαν για να αποδείξουν την «φιλία του» με μέλη του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ που είχαν κάνει το “λάθος” να του κάνουν ή να του αποδεχθούν“Friend request”.

b2ap3_thumbnail_Media1.PNGb2ap3_thumbnail_Media3ifemerida.PNGb2ap3_thumbnail_media2.PNGb2ap3_thumbnail_Media4.PNGb2ap3_thumbnail_media5.PNGb2ap3_thumbnail_media6.PNGb2ap3_thumbnail_media7.PNGb2ap3_thumbnail_media8.PNG

Η συκοφάντηση του στα ΜΜΕ συνεχίστηκε με φωτογραφίες του στα κεντρικά δελτία ειδήσεων που έκαναν λόγο για μέλος της Σ.Π.τ.Φ. που συμμετείχε στην ληστεία της Πάρου. Το σπίτι του στη Λαμία παρουσιαζόταν ως “γιάφκα” ενώ συγγραφικά του έργα αξιοποιήθηκαν για να συμπληρώσουν το εγκληματικό προφίλ. Αργότερα η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι έπεσε κάποιο καπέλο από το δράστη της ληστείας της Πάρου πάνω στο οποίο γενικά κι αόριστα “βρέθηκε DNA του Θεοφίλου”. Με βάση αυτό το εύρημα συμπληρώθηκε και η κατηγορία για ληστεία και ανθρωποκτονία.

Η δίκη σε πρώτο βαθμό

Ένα περίπου χρόνο μετά τη σύλληψη ξεκίνησε η δίκη του Τάσου Θεοφίλου σε πρώτο βαθμό, με ένα κλίμα όπου ο κατηγορούμενος καλούνταν να αποδείξει την αθωότητά του και όχι το δικαστήριο την ενοχή του. Παράλληλα με τον Δένδια να έχει διαδεχθεί τον Χρυσοχοΐδη (με μεσολάβηση οικουμενικής κυβέρνησης) στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έδενε το σκηνικό της “μηδενικής ανοχής” και του τρομοκυνηγητού με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να αποτελεί κράτος εν κράτη και να κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει.

Αναφορικά με τις κατηγορίες για συμμετοχή στη Σ.Π.τ.Φ. και την υποτιθέμενη “αντιπαρακολούθηση” στο Αγρίνιο, ο Θεοφίλου απέδειξε την παρουσία του την ίδια μέρα σε κατάστημα του ΟΤΕ στην Αθήνα όπου υπέγραψε την παραλαβή ενός router, ενώ δεν αρνήθηκε την φιλική του σχέση με τον Κώστα Σακκά όπου ήταν και συμφοιτητής του στη Θεολογική σχολή. Οι όποιοι παράλογοι ισχυρισμοί της αντιτρομοκρατικής έφθαναν στο σημείο να προκαλούν τα γέλια του ακροατηρίου.

Σε σχέση με τη ληστεία της Πάρου κανένας από τους μάρτυρες δεν τον αναγνώρισε, ενώ το καπέλο που ισχυρίζεται η αστυνομία ότι έπεσε κατά τη διάρκεια της συμπλοκής – εκτός του ότι είναι διαφορετικό από αυτό που φαίνεται στις κάμερες ασφαλείας – δε φαίνεται σε καμία από τις φωτογραφίες που ελήφθησαν από το σημείο πριν απομακρυνθεί η σορός του ατόμου που επιχείρησε να αποτρέψει τη ληστεία της τράπεζας. Βάση εγγράφων το καπέλο φαίνεται να ακολούθησε μια εντελώς διαφορετική πορεία από τα υπόλοιπα ευρύματα για να καταλήξει στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας. Παράλληλα φίλοι του αλλά και ένας συγγραφέας με τον οποίο είχε συναντηθεί ο Θεοφίλου για να συζητήσουν για τα γραπτά του, προσήλθαν στο δικαστήριο για να βεβαιώσουν ότι ο Θεοφίλου βρισκόταν στην Αθήνα.

b2ap3_thumbnail_Paros-meta-listeias1.pngb2ap3_thumbnail_Paros-meta-listeias2.pngb2ap3_thumbnail_Paros-meta-listeias6.png

Αναφορικά με το γενετικό υλικό εκλήθησαν βιολόγοι που αναφέρθηκαν στην αναξιοπιστία της μεθόδου του DNA – πόσο μάλλον σε ένα κινούμενο αντικείμενο – ενώ έκριναν την έκθεση των εγκληματολογικών εργαστηρίων ελλιπή, αφού αναφέρονται γενικά κι αόριστα σε εύρεση γενετικού υλικού χωρίς να προσδιορίζουν περί τίνος πρόκειται (ιδρώτας, τρίχα, δέρμα).




style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4405412761594943″
data-ad-slot=”1170329256″
data-ad-format=”auto”>

Αποτέλεσμα της δίκης ήταν τα 25 χρόνια κάθειρξης για τον Τάσο Θεοφίλου με την αθώωση (κατά πλειοψηφία) για κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή του στη ΣΠτΦ και την πρωτόδικη καταδίκη του για ληστεία και απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία Αυτό δεν ήταν αρκετό για τον εισαγγελέα Περικλή Δράκο, ο οποίος άσκησε έφεση με αποτέλεσμα ο Θεοφίλου να οδηγείται στο να δικαστεί εκ νέου για όλες τις κατηγορίες (ανθρωποκτονία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση).

Το παράλογο σκεπτικό της απόφασης

Όταν λίγους μήνες μετά καθαρογράφτηκε η απόφαση κανείς δε μπορούσε να πιστέψει τον παραλογισμό που εμπεριείχε το σκεπτικό καθώς κυριολεκτικά ήταν σαν να μην έχει γίνει το δικαστήριο.

Ο Θεοφίλου δεν αθωώθηκε για συμμετοχή στη ΣΠτΦ επειδή απέδειξε ότι την ημέρα που υποτίθεται ότι εθεάθη στο Αγρίνιο βρισκόταν στην Αθήνα, αλλά με το σκεπτικό ότι κανείς δε μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο της τσάντας που μεταφέρθηκε στο Αγρίνιο.

Για τη ληστεία της Πάρου το κομμάτι του γενετικού υλικού όπως ήταν φυσικό δε θεωρήθηκε ικανό για να στηρίξει μια κατηγορία, ωστόσο η καταδίκη βασίστηκε στο ότι ένας από τους ληστές “μοιάζει” με τον Θεοφίλου.

Αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, ο Τάσος Θεοφίλου αυτή τη στιγμή οδεύει στην ολοκλήρωση του 5ου χρόνου φυλάκισής του αναμένοντας την ολοκλήρωση της δίκης σε δεύτερο βαθμό.

Δείτε επίσης πιο αναλυτικά:

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τάσο Θεοφίλου

Συνέντευξη με τον Τάσο Θεοφίλου, σχετικά με την δίκη του και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει (ηχητικό)

Η αντιτρομοκρατική προκάλεσε άφθονα γέλια στη δίκη του Τάσου Θεοφίλου

Προσπάθεια ενοχοποίησης του Τάσου Θεοφίλου, με την ευγενική χορηγία της Alpha Bank

Φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι δεν έπεσε κανένα καπέλο από τους δράστες της ληστείας της Πάρου

Νέα στοιχεία που ενισχύουν την απόδειξη της σκευωρίας σε βάρος του Τάσου Θεοφίλου

Δίκη Τ. Θεοφίλου : προκλητικές ερωτήσεις από την έδρα προς τους μάρτυρες υπεράσπισης

Μάρτυρες αναφέρουν ότι ο Θεοφίλου βρισκόταν στην Αθήνα όταν είχε γίνει η ληστεία στην Πάρο

Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης του Τάσου Θεοφίλου

Η απολογία του Τάσου Θεοφίλου

Η εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως το σενάριο της αντιτρομοκρατικής στη δίκη του Τάσου Θεοφίλου

Ο Τάσος Θεοφίλου κρίθηκε αθώος για «τρομοκρατία» αλλά ένοχος για τη ληστεία της Πάρου

Ένα χαμόγελο γεμάτο φως του Tάσου, νικάει τον μεσαιωνικό σκοταδισμό

Κώστας Παπαδάκης: Εκτίμηση απόφασης Τ. Θεοφίλου

Το καπέλο του Νίκολα Σάκο βρέθηκε στην Πάρο

Έφεση ενάντια στον Τάσο Θεοφίλου από τον Εισαγγελέα Εφετών

Κείμενο του Τάσου Θεοφίλου απ’τις φυλακές Δομοκού

Αθώος για την “αντίσταση κατά της αρχής” ο Τάσος Θεοφίλου

Κείμενο του Τάσου Θεοφίλου εν όψη του εφετείου του στις 24 Φεβρουαρίου