Φωτο από Μαρία Λούκα

Πηγή: The Pres Project

Έναν πρωτοφανή τρόπο επέλεξαν οι αστυνομικές αρχές για να «γιορτάσουν» την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. Λίγες ώρες μετά από τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ ότι οι αστυνομία είναι στο πλευρό των γυναικών, καθώς και την παρότρυνση να «μην φοβούνται να μιλήσουν στην Αστυνομία και να καταγγείλουν την ενδοοικογενειακή βία», μετατράπηκαν σε συλλήψεις οι εννέα προσαγωγές φεμινιστριών που πραγματοποίησαν συμβολική δράση σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών. Επιβολή προστίμων σε όλες, καθώς και σχηματισμός δικογραφίας για υποτιθέμενη παραβίαση των περιοριστικών μέτρων.

«Σήμερα ζούμε αυτό το παράδοξο, η ελληνική αστυνομία να μας περικυκλώνει και να μας εμποδίζει για να δηλώσουμε το αυτονόητο. 11 γυναικοκτονίες το 2020, η έμφυλη βία σαρώνει. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να φωνάξουμε δυνατά ότι η μάσκα δε μας προφυλάσσει από την πανδημία της έμφυλης βίας. Πραγματικά αναρωτιόμαστε τι έχουμε κάνει και για ποιόν λόγο αυτή τη στιγμή μας έχει περικυκλώσει η ελληνική αστυνομία» σημείωσε μία από τις γυναίκες που βρέθηκε εκεί.

Στο σημείο βρέθηκαν και άλλοι ακτιβιστές/ ακτιβίστριες και αγωνιστές οι οποίοι με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα πέταξαν τρικάκια περπατώντας, με την αστυνομία να προχωρά και στη δική τους προσαγωγή.

Σε ακόμα μία κίνηση που αποδεικνύει το στοχευμένο των προσαγωγών, πέντε από τα συνολικά δεκατέσσερα άτομα, έπειτα από αναμονή τριών ωρών στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος, μεταφέρθηκαν στο όμορο της Ακροπόλεως, με αιτιολογία το γεγονός πως προσήχθησαν από την οδό Περικλέους, και όχι από την πλατεία Συντάγματος όπως οι υπόλοιποι, «συνεπώς δικαιοδοσία για εσάς έχει το άλλο τμήμα».