Πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που προσθέτει ότι το χάσμα μεταξύ της ποιότητας του αέρα ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές περιοχές εξακολουθεί να μεγαλώνει.

AIRP

Πηγή: ThePressProject

«Εννέα στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων», επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ, που προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι «τα τελευταία έξι χρόνια, το επίπεδο της μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα παρέμεινε υψηλό και λίγο πολύ σταθερό». Η έρευνα του ΠΟΥ βασίζεται σε αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα σε 4.300 πόλεις και 108 χώρες

«Είναι απαράδεκτο ότι πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι – οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά – εξακολουθούν να αναπνέουν θανάσιμα αέρα κάθε μέρα από τη χρήση ρυπογόνων σομπών και καυσίμων στα σπίτια τους», καταγγέλλει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τις συνέπειες της έκθεσης σε μικροσωματίδια, τα οποία διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα καρδιακά προβλήματα και ο καρκίνος των πνευμόνων. Από αυτούς τους θανάτους, το 90% σημειώνετα σε φτωχές ή μετρίου εισοδήματος περιοχές, όπως στην Ασία και την Αφρική. Άλλες περιοχές που πλήττονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία.

Από την άλλη πλευρά, στις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη, η ποιότητα του αέρα έχει παρουσιάσει βελτίωση, λόγω των μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση. «Τα καλά νέα είναι ότι βλέπουμε ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις να αυξάνουν τις δεσμεύσεις τους για την παρακολούθηση και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και την ανάληψη παγκόσμιας δράσης από τον τομέα της υγείας και άλλους τομείς όπως οι μεταφορές, η στέγαση και η ενέργεια», δήλωσε ο Tedros.

Όπως προσθέτει το tvxs.gr, σύμφωνα με το πόρισμα της Lancet Commission on Pollution and Health, μιας διεθνούς ομάδας άνω των 40 επιστημόνων, ένας στους έξι πρόωρους θανάτους οφείλεται στη μόλυνση του περιβάλλοντος και το 92% των θανάτων αυτών σημειώνονται σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τη ρύπανση του περιβάλλοντος στην Ινδία και 1,8 εκατομμύρια στην Κίνα.

«Με την παγκοσμιοποίηση η εξόρυξη και η μεταποίηση μετατοπίστηκαν σε φτωχότερες χώρες, όπου οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και η εφαρμογή τους μπορεί να είναι χαλαροί», ανέφερε η Κάρτι Σαντιλίγια, μια από τις συντάκτριες του πορίσματος και σύμβουλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Pure Earth.