Τη συμπαράσταση τους στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας εκφράζουν έμπρακτα, από την πρώτη μέρα μετά την καταστροφή, πακιστανοί μετανάστες που βοηθούν καθημερινά και εθελοντικά τους πληγέντες. Οι πράξεις αλληλεγγύης των μεταναστών θα συνεχιστούν , με στόχο να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα οργανωμένεςpaki

(φωτογραφία: Pakistan Community Of Greece Unity)

Πηγή: ThePressProject

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων ανθρώπων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα. Ήδη μέλη της Πακιστανικής κοινότητας άρχισαν να βοηθάνε τους κατοίκους στη Μάνδρα που έχουν πληγεί» αναφέρει η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα» στην ανακοίνωσή της

«Καλούμε όλα τα μέλη μας και όλους τους μετανάστες εργαζόμενους να βοηθήσουμε όλοι μαζί με κάθε μέσο τους πλημμυροπαθείς. Να στηρίξουμε τις εργασίες αποκατάστασης των συνεργείων του Δήμου Μάνδρας. Να στηρίξουμε τους κατοίκους να ξαναφτιάξουν όσο είναι δυνατόν πιο γρήγορα τα σπίτια τους» προσθέτει.

pakk

Πηγή: Pakistan Community Of Greece Unity

Πακιστανοί μετανάστες βρίσκονται από την πρώτη μέρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο πλευρό των κατοίκων, όπως δηλώνει στο ThePressProject ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Τζαβέντ Ασλάμ.«Εμείς είμαστε εκεί από την αρχή. Η ανάγκη που υπάρχει μας έκανε να θέλουμε οπωσδήποτε να βοηθήσουμε, έτσι αισθανθήκαμε ως άνθρωποι. Χθες, πήγαμε πρώτη φορά οργανωμένα, τριάντα άτομα και θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καθημερινά. Πήγαμε με πρώτες βοήθειες και για να κάνουμε δύσκολες δουλειές, όπως να καθαρίσουμε σπίτια ηλικιωμένων από τη λάσπη. Υπάρχουν γιαγιάδες, παππούδες, που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Έχουμε και ηλεκτρολόγους, που βοηθούν τους κατοίκους να αποκτήσουν ξανά ρεύμα και μάστορες, που βοηθούν σε άμεσες δουλειές στα σπίτια»

Ο Τζαβέντ Ασλάμ ανέφερε στο TPP και μερικές μικρές ιστορίες, σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων απέναντι στους μετανάστες που πήγαν να προσφέρουν βοήθεια. «Ήταν μια γυναίκα που όταν ήρθαμε μας φώναζε, έλεγε ότι ήρθαμε εδώ για να πάρουμε τα αδιάβροχα. Της είπαμε ότι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, όχι για τα αδιάβροχα των 2-5 ευρώ. Μετά από 5 ώρες δουλειάς, όταν μας είδε λασπωμένους, μας ζήτησε συγγνώμη, είπε ότι δεν είχε καταλάβει καλά. Μία ηλικιωμένη γυναίκα μας ζητούσε συγκινημένη να μείνουμε για φαγητό, επειδή τη βοηθήσαμε.»



Αλληλεγγύη απέναντι στο μίσος

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της πακιστανική κοινότητας δεν ήταν στη Μάνδρα. Έπρεπε να βρίσκεται στα Σεπόλια, στο κυριακάτικο σχολείο της κοινότητας, το οποίο φιλοξενείται στο 144ο Δημοτικό σχολείο, μετά από σχετική απόφαση του Δήμου Αθηναίων. Η έναρξη των μαθημάτων για παιδιά πακιστανικής καταγωγής, έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από αντιρατσιστικές οργανώσεις και φορείς, αλλά έχει προκαλέσει επίσης την αντίδραση εθνικιστικών ομάδων και «αγανακτισμένων» κατοίκων, που προκαλούν επεισόδια. Σύμφωνα με καταγγελία που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της «Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό», κοντά στη γειτονιά του 144ου δημοτικού σχολείου στα Σεπόλια και κατά τη διάρκεια της υποδοχής των παιδιών της πακιστανικής κοινότητας, ομάδα διαδηλωτών που κολλούσε αφίσες και μοίραζε αντιφασιστικά τρικάκια, δύο άγνωστοι τους απείλησαν κρατώντας όπλα. Ακολούθως, ο ένας από τους δύο πυροβόλησε κατά των ανθρώπων με αεροβόλο όπλο, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Η Κίνηση κάνει λόγο για νεοναζί που «αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπό τους», ενώ υπενθυμίζεται πως ημέρες πριν την υποδοχή των παιδιών στο σχολείο, η Χρυσή Αυγή είχε επιχειρήσει να στρέψει τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων εναντίων των μικρών παιδιών από το Πακιστάν.

Τέτοια περιστατικά όμως, δεν φαίνεται να θέτουν εμπόδια στην αλληλεγγύη προσφύγων και μεταναστών. Εξάλλου, η υποδοχή τους από τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές ήταν πολύ θετική. Τις επόμενες μέρες, οι πακιστανοί μετανάστες που βρίσκονται κάθε μέρα στη Μάνδρα θέλουν να συνεργαστούν και με τις δημοτικές αρχές, για την αντιμετώπιση της καταστροφής. «Θα συναντηθούμε αύριο με εκπροσώπους του δήμου για να οργανωθούμε καλύτερα», λέει ο Ασλάμ, «κι από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνελεύσεις με άλλες οργανώσεις μεταναστών για να βοηθήσουμε μαζί».