Πηγή: Αγώνας Κρήτης

H κοινή γνώμη παγκοσμίως παραμένει σοκαρισμένη από τη σύλληψη μέσα από την πρεσβεία του Ισημερινού του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks που συντέλεσε σε σειρά πολύ σημαντικών αποκαλύψεων μεταξύ άλλων για ζητήματα όπως τι συνέβαινε μέσα στο Γκουαντάναμο, ο πόλεμος στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, για τις μεγάλες παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες και τα συμφέροντα πίσω από αυτές, τον πόλεμο στη Συρία, σημαντικές αποκαλύψεις σε σχέση με τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA)

O Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Σε δηλώσεις της έξω από το δικαστήριο όπου ο Ασάνζ δικάστηκε για παραβίαση της εγγύησής του το 2012 η Τζένιφερ Ρόμπινσον, μέλος της νομικής ομάδας του Τζούλιαν Ασάνζ, τόνισε:

“Οι σημερινές εξελίξεις δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλους τους μιντιακούς οργανισμούς και τους δημοσιογράφους στην Ευρώπη αλλά και αλλού στον κόσμο. Αυτό το προηγούμενο σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος μπορεί να εκδοθεί για να διωχθεί στις ΗΠΑ επειδή έχει δημοσιεύσει αληθινές πληροφορίες σχετικά με τις ΗΠΑ.

Μόλις μίλησα με τον κ. Ασάνζ μέσα από τα κρατητήρια της αστυνομίας. Θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους τον υποστηρίζoυν.

Είπε:

“Σας το είχα πει””

Με αφορμή τη σύλληψη του ιδρυτή του, Τζούλιαν Ασάνζ, παρουσιάζουμε τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις που έκανε το Wikileaks:

Γκουαντάναμο

Περισσότερα από 100 απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας για τα όσα συμβαίνουν στο Γκουαντάναμο, στο Αμπού Γκράιμπ, αλλά και σε άλλες φυλακές-κολαστήρια, όπου κρατούνται ύποπτοι για τρομοκρατία, άρχισε να δημοσιεύει το 2007 το Wikileaks. Πολλά από τα έγγραφα που δημοσιοποιούνται «μπορούν να περιγραφούν μόνο ως πολιτικές ασυδοσίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ιστότοπου.

TPP

Ο πρώην υπάλληλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ανακοίνωσε στις 9 Οκτωβρίου 2015 μέσω Twitter πως ο ιστότοπος Wikileaks είναι έτοιμος να δημοσιεύσει λεπτομέρειες για το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP).

Όπερ και εγένετο. Οι λεπτομέρειες της “σκοτεινής” συμφωνίας αναρτήθηκαν αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Wikileaks. Η συμφωνία είναι ανάμεσα στις ΗΠΑ με το Μεξικό, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τη Χιλή, τη Μαλαισία, το Νέα Ζηλανδία, το Περού, και το Βιετνάμ κι εκτιμάται ότι επηρεάζει το 40% της παγκόσμιας αγοράς. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2009 και γίνονται σε απόλυτη μυστικότητα ενώ ελάχιστα έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς στον τύπο από διάφορους ακτιβιστές.

Η TPP που ξεκίνησε ως ένα υποτιθέμενο αντίβαρο στην ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, έχει ως σκοπό να προωθήσει προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών που έχουν έδρα τις ΗΠΑ στις αγορές της ΝΑ Ασίας.

Επιπλέον το κεφάλαιο των πνευματικών δικαιωμάτων του TPP είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο, λόγω των επιπτώσεων στις υπηρεσίες διαδικτύου, τα φάρμακα, τις εκδόσεις, τις πολιτικές ελευθερίες και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε σχέση με την βιολογία.

Πόλεμος σε Ιράκ – Αφγανιστάν

Ο Ασάνζ κάλεσε το 2010 τις ΗΠΑ να εξετάσουν λεπτομερώς τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και να σταματήσουν “την επιθετική τους έρευνα” κατά του ιστότοπου. Στα 500.000 έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα γίνεται πλήρης καταγραφή του πολέμου (πρόκειται για την πιο λεπτομερή καταγραφή πόλεμου που έχει δημοσιευτεί ποτέ). Σε αυτά αναφέρεται κάθε επίθεση και θάνατος, ενώ αποκαλύπτονται 15.000 θάνατοι που είχαν κρατηθεί μυστικοί.

Trafigura

Η ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου Trafigura πέταξε παράνομα τοξικά απόβλητα στην Ακτή του Ελεφαντοστού και κατάφερε να κάνει το δικαστήριο να φιμώσει τα διεθνή μέσα. Το Wikileaks διέρρευσε το 2009 μια αναφορά του επιστήμονα Τζον Μίτον, στην οποία αναφέρονταν η επικινδυνότητα των τοξικών αποβλήτων, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον, και στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα που αποκάλυπταν την προσπάθεια φίμωσης της υπόθεσης από τον πετρελαϊκό κολοσσό. Η Trafigura αναγκάστηκε με δικαστική απόφαση να καταβάλει το ποσό των 46 εκατ. δολαρίων στα θύματα της περιβαλλοντολογικής καταστροφής.

Δολοφονίες αμάχων

Ο Ασάνζ απασχόλησε τα διεθνή πρωτοσέλιδα το 2010 όταν το WikiLeaks δημοσιοποίησε ένα απόρρητο στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ που έδειχνε μια επίθεση με ελικόπτερα Απάτσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων στη Βαγδάτη, περιλαμβανομένων δύο μελών του προσωπικού του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Αυτό που σόκαρε τον κόσμο από τα έγγραφα που βγήκαν στη δημοσιότητα, ήταν τα σχόλια των στρατιωτών και η προθυμία τους να σκοτώσουν.

Cablegate

Στις 28 Νοεμβρίου του 2010, το WikiLeaks δίνει στη δημοσιότητα με τη βοήθεια πέντε μεγάλων διεθνών εφημερίδων (The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde, El Pais), περισσότερα από 250.000 απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν τα «ντεσού» της αμερικανικής διπλωματίας. Μετά το σκάνδαλο αυτό που έμεινε γνωστό ως “cablegate”, ο Τζούλιαν Ασάνζ έγινε ο υπ’αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός στις ΗΠΑ.

Stratfor

Στις 27 Φεβρουαρίου 2012, το Wikileaks ξεκίνησε την δημοσίευση των Global Intelligence Files (διαρροή που αποτέλεσε την πρώτη συνεργασία του ιστότοπου με τους Anonymous). Πρόκειται για περισσότερα από 5 εκατομμύρια emails από την Stratfor, μια εταιρία που διαφημίζεται ως “εκδοτική” που εκδίδει ενημερωτικά newsletters αλλά ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να παρέχει εμπιστευτικές πληροφορίες σε μεγάλες εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τα emails από τους συντελεστές της Stratfor αποκαλύπτουν τόσο τον τρόπο λειτουργίας της, όσο και τις πρακτικές των στελεχών της προκειμένου να εκμαιεύσουν τις πληροφορίες που ήθελαν. Και ακόμα χειρότερα, εμπιστευτικές πληροφορίες για διάφορες οργανώσεις ακτιβιστών, πολιτικά και οικονομικά πρόσωπα, πολίτικες κρατών, αλλά και ανθρώπους σε διάφορες χώρες που πληρώνονται για να παρέχουν πληροφορίες σε αυτή την “εκδοτική” εταιρεία.

Συρία

Περίπου 2,3 εκατομμύρια emails δημοσιεύτηκαν για τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και του ηγέτη της Άσαντ, στα οποία αποκαλύπτονται πώς οι δυτικές εταιρείες επωφελήθηκαν από τον πόλεμο στη Συρία.

NSA

Η Wikileaks αποκάλυψε έγγραφα από την NSA ((Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας)), η οποία κατασκοπεύει τους παγκόσμιους ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπαν Κι Μουν, ο Μπερλουσκόνι και οι 3 τελευταίοι Γάλλοι πρόεδροι.

DNC Εmails

Πρόκειται για έγγραφα της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής που αποκαλύπτουν συνομωσία κατά του άλλοτε αντιπάλου της Χίλαρι Κλίντον Μπέρνι Σάντερς.

Ποιος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Πολ Ασάνζ δημιούργησε το 2006 τη σελίδα Wikileaks.

Ενώ οι εφημερίδες τον περιγράφουν ως “διευθυντή” ή «ιδρυτή» του Wikileaks, ο ίδιος δεν αποκαλεί έτσι τον εαυτό του, αλλά λειτουργεί ως αρχισυντάκτης του, ενώ έχει δηλώσει ότι έχει την τελική απόφαση στη διαδικασία της εξέτασης των εγγράφων που υποβάλλονται στο site.

Όπως και όλοι οι άλλοι που εργάζονται για το site, είναι εθελοντής, άνευ πληρωμής.

To 2009 του απονεμήθηκε το βραβείο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας  ενώ έχει βραβευθεί και από το βρετανικό περιοδικό Εconomist με το βραβείο Index on Censorship το 2008.

Το 2010 σε ψηφοφορία του Βρετανικού περιοδικού New Statesman ψηφίστηκε στο νούμερο 23 ανάμεσα στα «50 πρόσωπα που επηρεάζουν περισσότερο τον Κόσμο το 2010».

Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το βραβείο Σαμ Ανταμς, από την Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence, μια ομάδα πρώην αξιωματικών της CIA σχετικά με την ακεραιότητα και την ηθική στον τομέα της πληροφοριοδότησης.

Επίσης ψηφίστηκε από το περιοδικό Utne Reader (τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2010) ως ένας από τους «25 Οραματιστές που Αλλάζουν τον Κόσμο σας» ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Monde τον ανακήρυξε «άνδρα της χρονιάς» για το 2010.

Το 2010 υπήρξε ανάμεσα στους υποψήφιους για το πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού Time για το 2010. Στην διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού μάλιστα κατέλαβε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τον Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν

Η επιλογή από το περιοδικού όμως ήταν ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος στη ψηφοφορία είχε έρθει 10ος. Το αποτέλεσμα ενόχλησε πολύ τους αναγνώστες του περιοδικού που με μαζικά μηνύματα στην ιστοσελίδα του εξέφρασαν την αντίθεσή τους, ενώ ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Ρίτσαρντ Στένγκελ, αμυνόμενος για την απόφαση του περιοδικού, εξέφρασε την άποψη πως «σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν θα είναι παρά μια υποσημείωση στην Ιστορία».

Συνολικά το WikiLeaks δηλώνει ότι έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα “περισσότερα από 10 εκατομμύρια έγγραφα”, που αφορούν στον τομέα της οικονομίας, της ψυχαγωγίας και της πολιτικής.

Πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να μη μισούν λοιπόν αυτόν τον άνθρωπο;