Πηγή: Jail Golden Dawn
Αποκαλυπτικές οι νεότερες καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στις 20/3/2019 κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης για τους κατηγορούμενους Ζαρούλια και Καστρινό. Για αναλυτική πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενό τους μπορείτε να πάτε στη σελίδα του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch στο facebook. Ξεχωρίζουμε κάποια ιδιαίτερα σημεία των καταθέσεων:
α. ο μάρτυρας υπεράσπισης Άγγελος Ιωάννου, δικηγόρος και επιστημονικός συνεργάτης της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, επιχείρησε να απαξιώσει την κατάθεση του πρώην επιστημονικού συνεργάτη Ηλία Σταύρου. Όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο αν τα αναφερόμενα από τον Σταύρου για ορκωμοσίες μελών της Χρυσής Αυγής στο θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο είναι αληθή, απάντησε ότι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της “φαντασίας” του Σταύρου που εμφάνιζε “ψυχολογικά προβλήματα”. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε ορκιστεί και ότι απλώς το 2009 είχε συμμετάσχει σε μια εκδρομή στο βουνό με συναγωνιστές του (“όχι κομματική”) όπου έφαγαν “μπριζόλες και πανσέτες”. Ο μάρτυρας προσδιόρισε την εκδρομή στις 20 Δεκεμβρίου 2009, δηλαδή την ημέρα πριν το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Όταν όμως του επιδείχτηκε έγγραφο από τον σκληρό δίσκο της Ουρανίας Μιχαλολιάκου που έχει αναγνωστεί στο δικαστήριο, στο οποίο αναφέρεται το όνομά του στους “ορκισθέντες” στην “ορκωμοσία μελών στον Όλυμπο” στο χειμερινό ηλιοστάσιο του 2009, δήλωσε άγνοια και αδυναμία να το ερμηνεύσει (“τι σχέση έχω εγώ με την Ουρανία Μιχαλολιάκου;”).
Στη συνέχεια ο μάρτυρας επιβεβαίωσε τη γνώση του για ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής με τίτλο “Ξημερώματα 21ης Δεκεμβρίου 2012” και συγγραφέα τον “Η.Κ.”. Το περιεχόμενο της ανάρτησης είναι το εξής και έχει ήδη αναγνωστεί στο δικαστήριο με πρόταση της πολιτικής αγωγής:
“21η Δεκεμβρίου 2012. Γυμνό βουνό της Αττικής. Η ομάδα με τα μαύρα συνεχίζει αθόρυβη την ταχεία πορεία. Μαύρη στολή, παντού μαύρο χρώμα και οι σκιές αόρατες μέσα στο σκότος της νύχτας. Στοίχημα ένα, να αναρριχηθούμε ψηλά μέχρι το λυκαυγές. Πορεία ευθεία χωρίς παρακάμψεις, πάνω από κάθε εμπόδιο, πάνω από κάθε αντιξοότητα.
Σιωπή απόλυτη, τοπίο ψυχρό, ηρεμία παγωμένης νύχτας. Μοναχικό βάδην, κρυμμένη η ζωή του βουνού, κρυμμένη και η ομάδα μες στο σκοτάδι και τη σιωπή. Ένα βήμα ακόμη για την κορυφή. Η φάλαγγα κατ’ άνδρα σταματά. Στάση προσοχής. Η κορυφή κατελήφθη. Στα πόδια μας η πόλη. Εκατομμύρια ψυχές κλεισμένες σε οικιστικά τετράγωνα σκυροδέματος. Οι δικές μας ψυχές ελεύθερες. Βλέμματα στραμμένα στην Ανατολή. Προσμένουμε τη μεγάλη στιγμή.Με σταθερές, ευλαβικές κινήσεις ξετυλίγεται η σημαία. Μεμιάς κυματίζει στον Αττικό ουρανό. Χρώμα του αίματος και το σύμβολο του Ήλιου στο μέσο”.
Ο μάρτυρας αναγνώρισε στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο (η φωτό με ημερομηνία 21/12/2012) τον Ηλία Κασιδιαρη και τον δολοφονημένο Γεώργιο Φουντούλη.4
Όταν ο μάρτυρας κλήθηκε να εξηγήσει το περιεχόμενο της ανάρτησης αναφέρθηκε σε κάποια πορεία προς την κορυφή ενός βουνού της Αττικής και, όσον αφορά την περιγραφόμενη σημαία που ξετυλίχτηκε στο τέλος, την προσδιόρισε ως εξής: “προφανώς αφού μιλάει για το χρώμα του αίματος, η σημαία είναι κόκκινη και το σύμβολο στο κέντρο είναι πιθανόν ο μαίανδρος που είναι το σήμα της Χρυσής Αυγής”.
Όταν του επιδείχτηκαν τέλος δύο φωτογραφίες εμφανώς ληφθείσες στον ίδιο τόπο και χρόνο, επιβεβαίωσε εκ νέου την παρουσία του Ηλία Κασιδιάρη και αναγνώρισε τη σημαία ως “σημαία της Γερμανίας του Μεσοπολέμου”. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι έχει ακούσει τον Κασιδιάρη να υποστηρίζει ότι η φωτογραφία είναι “αποτέλεσμα φωτοσόπ”.
Δεν προσέφερε όμως καμία εξήγηση για το γεγονός ότι η φωτογραφία βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του Κασιδιάρη που κατασχέθηκε κατά τη σύλληψή του την 28/9/2013 (έχει ήδη επισκοπηθεί από το δικαστήριο στα αναγνωστέα), πολύ πριν δηλαδή τη δημοσιοποίησή της από την Εφημερίδα των Συντακτών (την οποία ο μάρτυρας αποκάλεσε “Εφημερίδα των Φωτομοντάζ”).
Κατά τα λοιπά ο μάρτυρας δήλωσε απόλυτη άγνοια για την οποιαδήποτε τέλεση αξιόποινης πράξης από μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει “όχι για κακούργημα αλλά ούτε καν για πλημμέλημα”.
β. Ο πεθερός του κατηγορούμενου Καστρινού κατέθεσε ότι ο γαμπρός του βγήκε οικογενειακά με το αμάξι για βόλτα στον Πειραιά και έπεσε τυχαία στη “συμπλοκή μελών του ΠΑΜΕ με κάποια άλλα άτομα… κατέβηκε από το αυτοκίνητο να δει τι συμβαίνει απο μακριά… αλλά φύγανε αμέσως και επέστρεψαν σπίτι κατά τις 10:30μμ”. Όταν η πολιτική αγωγή του ΠΑΜΕ ρώτησε τον μάρτυρα αν γνωρίζει το τι έκανε ο γαμπρός του μετά τις 11μμ απάντησε ότι δεν έχει γνώση. Θυμίζουμε ότι η επίθεση στους κομμουνιστές συνδικαλιστές έγινε κατά τις 12 τα μεσάνυχτα.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι γνωρίζει τον Αναστάσιο Πανταζή, τον “Τάσο τον μπαλονά”, και μάλιστα πως αυτός είναι και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής για το Πέραμα στις επερχόμενες εκλογές. Αναγνώρισε μάλιστα και σχετική δημόσια ανάρτηση στο facebook.
Η εξεταση μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται.